wtorek, 12 sierpnia 2014
Sałata MIMOZA z sosem winegret wg Aleex
A dziś, jakby nieco na przekór pogodzie, zapraszam na sałatkę wg Julii Child. Za oknem jest rześki poranek. Na szczęście upały odeszły gdzieś dalej i będzie można odetchnąć. Przez ostatnie dni nie miałam na nic siły. Nawet prysznic co parę godzin nie gwarantował świeżości, bo lepkie powietrze od razu otulało skórę po wyjściu z kąpieli. Gotowanie w takich warunkach było prawdziwym wyzwaniem. Dlatego postawiłam na sałatki i tortillę, które zaproponuję Wam w najbliższych dniach. Zaczynamy od kolejnego przepisu znanej mistrzyni kuchni – Julii Child. Sałatka MIMOZA to przełamanie klasycznego przepisu na sałatę. Jest pyszna, orzeźwiająca i można ją modyfikować według różnorodnych pomysłów. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
• 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej
• 3 jajka ugotowane na twardo
• ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon
Sos:
• ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki
• ½ łyżki musztardy Dijon
• ¼ łyżeczki soli
• ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• ½ - ¾ łyżki octu winnego
• ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek
• świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski.
2. Z podanych składników przygotować sos według tego przepisu.
3. Sałatę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać, aby sos otulił każdy listek.
4. Jajka ugotowane na twardo posiekać na drobną kosteczkę. Posiekać też zioła. Wymieszać z jajkami.
5. Sałatę z sosem posypać mieszanką ziół i jajek.
6. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji:
Lato 2014 w kuchni z Julią Child.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super, dziękuje bardzo za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie:czy pani odpowiada na pytania dotyczące przepisów zamieszczonych dawniej czy tylko tych bieżących?
OdpowiedzUsuńStaram się odpowiadać na wszystkie pytania. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń