Majowy weekend. W tym roku mam 3 dni wolne. Co za radość. Odpoczywam i nabieram sił przed rozpoczynającymi się w poniedziałek maturami. Egzaminacyjny maraton potrwa u nas do końca czerwca, bo po maturach zaczynają się egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe. Ale jeszcze dziś korzystam z ostatnich dni spokoju. Fajnie jest posiedzieć w domu. Bardzo mi tego ostatnio brakuje. Był czas na spotkania i uroczystości rodzinne, pierwszego grilla i spokojne, rodzinne wieczory.
Nasze rodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
• 2 jajka
• ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy
• 2 pełne łyżki mąki pszennej
• 1 pełna łyżka kakao
• ½ łyżki mąki ziemniaczanej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
• 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremowej (30% lub 36%)
• 3 płaskie łyżeczki żelatyny
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
• 2 galaretki malinowe
• 50 dag malin (świeżych lub mrożonych)
• cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt według tego przepisu, ale z podaną w tym przepisie ilością składników. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
2. Ciasto ostudzić na kratce.
3. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia.
4. Dodać cukier waniliowy i cukier puder.
5. Śmietanę ubić na sztywną masę.
6. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, lekko przestudzić.
8. Śmietanę rozłożyć na biszkoptowym blacie. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
9. Rozpuścić galaretki w 3 ½ szklanki wrzątku.
10. Do galaretki włożyć owoce (mrożonych nie rozmrażać). Jeśli owoce są kwaskowe, dosłodzić do smaku.
11. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową.
12. Wstawić do lodówki. Kroić na porcje.
13. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Zdecydowanie będę musiała wypróbować, ale zamiast malin użyje jakieś inne owoce mrożone :)
OdpowiedzUsuńDzięki za inspiracje na weekendowe ciasto!
Pozdrawiam.
ujemfot.blogspot.com
wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńRety! Narobiłaś mi apetytu! A ja się odchudzam :(
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, aż ślinka leci! :)
OdpowiedzUsuńAleex,napisz jaką wielkość formy miałaś? Z góry dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki o wymiarach 21x29 cm. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZ nieba mi spadł ten przepis. Właśnie odkryłam w zamrażarce nietknięte pudełko z malinami. Mam pytanie, czy łyżki mąki są kopiaste?
OdpowiedzUsuńSą z lekkim czubkiem :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńciasto wyszlo tak znakomite ze musze jutro zrobic drugie polecam
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! Proste w wykonaniu, lekkie a w dodatku rozkosz dla podniebienia :) Na pewno wrócę do przepisu :)
OdpowiedzUsuń