czwartek, 28 listopada 2013
Mięso z cebulką wg Aleex
Wczorajszy dzień spędziłam w stolicy. Miałam okazję być na wielkiej konferencji w ekskluzywnym hotelu, spotkać się z ciekawymi ludźmi, posłuchać interesujących prezentacji. Takie spotkania są naprawdę inspirujące, ale pochłaniają mnóstwo czasu i energii. Wróciłam do domu późnym wieczorem, zmęczona i lekko śpiąca. Nie miałam szans, by położyć się wcześniej, bo musiałam przygotować się na dziś do zajęć i opracować plik dokumentów. Młody, który wyjeżdża do siostry, ucieszył się na mój widok. Od razu podzielił się ze mną swoimi wrażeniami:
- Wiesz co, mamuś? To mięso, które zrobiłaś nam na obiad, było pyszne.
- Smakowało Wam? To świetnie – ucieszyłam się.
Zostawiłam chłopakom na obiad duszoną łopatkę z cebulką. Robiłam ją już kiedyś, dziś odświeżyłam dobrze znany przepis. Mięso tak przygotowane jest pyszne: mięciutkie i aromatyczne. Idealne na porządny posiłek w zimny, jesienny dzień. Polecam.
Składniki:
• mięso wieprzowe – łopatka, szynka lub inne
• 1 duża cebula
• mąka pszenna
• olej
• sól, Delikat do mięs Knorr’a
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, pokroić na plastry.
2. Każdy plaster oprószyć solą i przyprawami z obu stron.
3. Plastry mięsa obtoczyć w mące.
4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść plastry mięsa na gorący tłuszcz, obsmażyć z obu stron na rumiano.
5. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
6. Na ten sam olej wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, zezłocić.
7. Tłuszcz z patelni przelać na plastry mięsa. Dolać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Naczynie przykryć.
9. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika w opcji dół + termoobieg.
10. Mięso dusić ok. 1,5 godziny.
11. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNastępny super przepis....
OdpowiedzUsuńprzegladam,szukam i powiem tak,najsmaczniejsze masz przepisy Aleex,nie kadze ...stwierdzam fakt.
pozdrawiam serdecznie Katarzyna
Bardzo apetycznie to mięso z cebulką wygląda, przypuszczam, że smakuje równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńSmakuje świetnie. Polecam, Aleex :)))
UsuńBardzo dziękuję za inspirację na niedzielny obiad. Byłam zaskoczona, że szynka nie była twarda jak podeszwa, a wręcz rozpływała się w ustach. Dodaje do listy ulubionych obiadków :)
OdpowiedzUsuńCzy ze schabu takie mięsko będzie równie dobre jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Maria
Mario - schab będzie równie smaczny :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńMam na imię Jadwiga i jakaś opatrzność nade mną czuwała,że trafiłam na ten blog i jestem pod ogromnym wrażeniem!!!! Zrobiłam dzisiaj mięso z cebulką właśnie ze schabu -palce lizać!!! Wczoraj zrobiłam mięso z galaretką do słoików - no po prostu rewelacja(następnym razem muszę tylko dodać więcej soli-gdyż moja rodzina lubi pikantniejsze) Teraz pekluje mi się szynka!! Przepisów mam na cały rok:)))) Życzę dalszej weny a blog"po prostu palce lizać"Serdecznie pozdrawiam i na zawsze tutaj pozostanę!!!
Jadwigo - witaj w mojej kuchni :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa po co termoobieg jak naczynie przykryte
OdpowiedzUsuńJeśli uważasz, że jest niepotrzebny, upiecz w innej opcji. To jest Twój wybór. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń