.

.

czwartek, 28 listopada 2013

Mięso z cebulką wg Aleex



Wczorajszy dzień spędziłam w stolicy. Miałam okazję być na wielkiej konferencji w ekskluzywnym hotelu, spotkać się z ciekawymi ludźmi, posłuchać interesujących prezentacji. Takie spotkania są naprawdę inspirujące, ale pochłaniają mnóstwo czasu i energii. Wróciłam do domu późnym wieczorem, zmęczona i lekko śpiąca. Nie miałam szans, by położyć się wcześniej, bo musiałam przygotować się na dziś do zajęć i opracować plik dokumentów. Młody, który wyjeżdża do siostry, ucieszył się na mój widok. Od razu podzielił się ze mną swoimi wrażeniami:
- Wiesz co, mamuś? To mięso, które zrobiłaś nam na obiad, było pyszne.
- Smakowało Wam? To świetnie – ucieszyłam się.
Zostawiłam chłopakom na obiad duszoną łopatkę z cebulką. Robiłam ją już kiedyś, dziś odświeżyłam dobrze znany przepis. Mięso tak przygotowane jest pyszne: mięciutkie i aromatyczne. Idealne na porządny posiłek w zimny, jesienny dzień. Polecam.


Składniki:

• mięso wieprzowe – łopatka, szynka lub inne
• 1 duża cebula
• mąka pszenna
• olej
• sól, Delikat do mięs Knorr’a

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, pokroić na plastry.


2. Każdy plaster oprószyć solą i przyprawami z obu stron.
3. Plastry mięsa obtoczyć w mące.


4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść plastry mięsa na gorący tłuszcz, obsmażyć z obu stron na rumiano.



5. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.



6. Na ten sam olej wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, zezłocić.



7. Tłuszcz z patelni przelać na plastry mięsa. Dolać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Naczynie przykryć.



9. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika w opcji dół + termoobieg.


10. Mięso dusić ok. 1,5 godziny.


11. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Następny super przepis....
    przegladam,szukam i powiem tak,najsmaczniejsze masz przepisy Aleex,nie kadze ...stwierdzam fakt.
    pozdrawiam serdecznie Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to mięso z cebulką wygląda, przypuszczam, że smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za inspirację na niedzielny obiad. Byłam zaskoczona, że szynka nie była twarda jak podeszwa, a wręcz rozpływała się w ustach. Dodaje do listy ulubionych obiadków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ze schabu takie mięsko będzie równie dobre jak na zdjęciu.
    Pozdrawiam.
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario - schab będzie równie smaczny :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Witam!
    Mam na imię Jadwiga i jakaś opatrzność nade mną czuwała,że trafiłam na ten blog i jestem pod ogromnym wrażeniem!!!! Zrobiłam dzisiaj mięso z cebulką właśnie ze schabu -palce lizać!!! Wczoraj zrobiłam mięso z galaretką do słoików - no po prostu rewelacja(następnym razem muszę tylko dodać więcej soli-gdyż moja rodzina lubi pikantniejsze) Teraz pekluje mi się szynka!! Przepisów mam na cały rok:)))) Życzę dalszej weny a blog"po prostu palce lizać"Serdecznie pozdrawiam i na zawsze tutaj pozostanę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadwigo - witaj w mojej kuchni :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. a po co termoobieg jak naczynie przykryte

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uważasz, że jest niepotrzebny, upiecz w innej opcji. To jest Twój wybór. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń