wtorek, 30 czerwca 2015
Złociste talarki z młodych ziemniaków z czosnkiem wg Aleex
Dziś absolwenci szkół średnich odebrali świadectwa maturalne. Zawsze, kiedy patrzę na młodych ludzi w tak ważnym dla nich momencie, zastanawiam się nad ich startem w dorosłość. Jedni cieszą się z wyników, odbierają gratulacje, inni, choć zdali, odchodzą po cichu, z niedowierzaniem zerkając na arkusz z wynikami. Jeszcze inni nie przychodzą wcale, bo wiedzą, że w tym roku im się nie powiodło. Te obrazki powtarzają się każdego roku. I co roku widzę, jak do młodych ludzi dociera wreszcie, że wynik egzaminu, który trzymają w ręce, to efekt ich pracy i starań. Tyle razy tłumaczy się młodzieży na lekcjach, że muszą się uczyć, że samo się nic nie zrobi, ze matura jest zbyt ważna, aby jej wynik był uzależniony od przypadku czy szczęścia. Ale młodzi ludzie często lekceważą te słowa, kwitując wszelkie rady stwierdzeniem: „Jakoś to będzie”. I u niektórych tak właśnie jest – jakoś. A mogłoby być naprawdę dużo lepiej, gdyby tylko odrobinę się przyłożyć. W tym roku matura wypadła u nas dobrze. Najbardziej ucieszyłam się, że wszyscy moi uczniowie zdali język polski, nawet Ci, którzy bronili się przed przyswajaniem wiedzy i czasami doprowadzali mnie do rozpaczy swoją niefrasobliwością. Za rok maturę będzie zdawał Młody. Czeka go kilka miesięcy sporego wysiłku. Ze mną popracuje nad polskim, ale przed nim także powtórka z innych przedmiotów. No i decyzja, jaki kierunek studiów wybrać. Już dziś wbijam mu do głowy, że to naprawdę bardzo ważne. Młody słucha niechętnie, bo przecież ma wakacje. Nie zanudzam go, bo to on sam musi dojrzeć do tych decyzji, a na razie niech odpoczywa.
Aby na nowo przywołać swobodny, letni nastrój po tych poważnych rozmowach, robię mu szybki, letni obiad: placuszki drobiowe z pieczarkami (które już znacie) i złociste talarki z młodych ziemniaków z czosnkiem, które dziś wymyśliłam. Sądząc po tempie, w jakim wszystko znikało z talerza, jestem pewna, że było pyszne. Spróbujcie.
Składniki:
• młode ziemniaki
• olej
• sól, przyprawa do ziemniaków
• 1 łyżeczka masła
• 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w talarki.
2. Olej rozgrzać w głębokiej patelni lub frytkownicy.
3. Na rozgrzany tłuszcz włożyć ziemniaki. Potrząsać, aby się nie skleiły.
4. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
5. Rozpuścić masło na patelni i rozgrzać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – jeśli nie lubicie czosnku, można go pominąć .
6. Talarki obtoczyć w czosnku (lub polać nim). Przyprawić.
7. Podawać gorące.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz