sobota, 7 września 2019
Placek ucierany ze śliwkami wg Aleex II
W powietrzu czuć jesień. Dni są jeszcze upalne, ale wieczory już studzą rozgrzany taras I przynoszą ze sobą wyraźną rześkość. Nie czytam już na zewnątrz, bo chłód jest naprawdę przenikliwy. Na szczęście to odchodzące już lato osładzają jesienne owoce. Świetne są śliwki, po które chętnie sięgam, przygotowując puszyste knedle czy aromatyczne ciasta. Dziś na jedno Was zapraszam. Jest cudne. Ze śliwkami. Pyszne.
Składniki:
• 5 jajek
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 20 dag masła
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• śliwki
• cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki, aby miały temperaturę pokojową.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
3. Do masy maślanej dodawać po jednym całym jajku. Dokładnie miksować.
4. Dosypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie.
5. Do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy o wymiarach 20/30 wyłożyć ciasto, na wierzch położyć połówki śliwek.
6. Piec w temperaturze 170*C około 45 minut.
7. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńJoanna
jakie pulchniutkie :d
OdpowiedzUsuńJakie smaczne ciasto super zdjęcia
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie:) Do takich słodkości brakuje tylko dobrej kawy:)
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie, że dobrym pomysłem w tej sytuacji może byc tego typu https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-szczecin dieta pudełkowa. Na pewno jest to bardzo zdrowe rozwiązanie dla szczególnie zabieganych osób.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Proste i smaczne. ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo często zaglądam na stronę internetową www.conaobiad.com.pl . Na tej stronie internetowej jest bardzo dużo bardzo dobrych przepisów tak naprawdę.
OdpowiedzUsuń