niedziela, 8 lipca 2012
Bigos cygański wg Aleex
Bigos – ale bez kapusty. Kawałki mięsa – ale nie do końca prawdziwe. Dodatki – ale zupełnie inne. To danie jest całkowitym zaskoczeniem! Zdobyłam przepis miesiąc temu od mojej znajomej. Zanim o niego poprosiłam, miałam możliwość spróbowania tej potrawy. Okazało się, że to prawdziwy kulinarny hit! Od razu wypróbowałam przepis w domu i opowiedziałam o nim swoim znajomym. Dziewczyny nie mogły doczekać się wpisu na blogu, więc „po znajomości” dostały przepis wcześniej. Mogłam polegać na ich opinii, ponieważ oceniają wszystko: nowe ubrania, diety i przede wszystkim przepisy. Wypróbowały ten i jednogłośnie stwierdziły, że danie wchodzi na stałe do ich menu. Do mojego także. Koniecznie spróbujcie. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni.
Składniki:
• 1 kg zmielonej łopatki
• 1 jajko
• olej
• sól, pieprz, przyprawy, Delikat Knorr’a do mięs
• 1 kg pieczarek
• 3 cebule
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 4 ogórki kiszone
• 350 ml ketchupu pikantnego
• 350 ml przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
1. Do mielonego mięsa dodać jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
2. Z masy mięsnej formować kuleczki o średnicy 2-3 cm. Aby sprawnie to szło, postawiłam miskę z mięsem w pobliżu kranu i zwilżałam ręce bieżącą, zimną wodą.
3. Kuleczki obsmażyć na oleju na rumiano. Odłożyć.
4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę (ja się pomyliłam i pokroiłam swoją w kostkę :)))
5. Dodać do zeszklonej cebuli obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
6. Kiedy pieczarki są już prawie gotowe, dodać ogórki kiszone pokrojone w słupki, papryki pokrojone w paseczki, ketchup i przecier pomidorowy. Można podlać odrobiną wody. Przełożyć do garnka.
7. Całość dusić na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
8. Powstała masa ma być gęsta i aromatyczna.
9. Do masy w garnku dodać kulki mięsne. Wymieszać i znów dusić, aż smaki się wyrównają.
10. Podawać gorące.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
robię od paru lat taki jest pyszny zwłaszcza na drugi dzień :)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno,bo wszystko,co od Pani jest super.A te ogórki kwaszone są obrane,prawda? Dziekuje.Mira
OdpowiedzUsuńDziękuję, Miro, za zaufanie. Jestem przekonana, że tym razem też się nie zawiedziesz. Ogórków kiszonych nie obieram, kroję je ze skórką. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńJestem zachwycona pani przepisami oraz blogiem. Cieszę się ze znalazłam panią.Kiedyś dawno temu widziałam Pani przepisy na pewnym forum ale zniknęły i dlatego podwójnie się cieszę.Jestem Pani wielbicielką/Dzięki za wspaniały blog.
OdpowiedzUsuńMoniko - bardzo mi miło :))) Korzystaj, ile chcesz, zapraszam. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńa ja jestem ciekawa jak by to tak za pasteryzował myślę ze to by było świetnym daniem biwakowo-wakacyjnym muszę wypróbować na jednym słoiczku pozdrawiam Ewa Sanok
OdpowiedzUsuńPo zapasteryzowaniu może nadawać się na biwak czy wakacje. Jeszcze nie próbowałam, dla mnie to nowy przepis. Jak się odważysz, daj znać. Pozdrawiam serdecznie, Ewo, Aleex :)))
Usuńnie byłabym taka pewna czy danie, nawet zapasteryzowane, przechowa się długo. jest w nim cebula,która może powodować fermentowanie potrawy w słoiku.
Usuńsprawdzałam, znakomity, uwielbiamy w domu potrawy tzw. jednogarnkowe.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na obiad, podawałam z ryżem. Pychotka!! pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuńdobry wieczór;-) dzisiaj zrobiłam Pani bigos cygański i wyszedł przepyszny;-) dopiero uczę się gotować a Pani przepisy są fajnie opisane ;-) Z Panią nauczę się gotować;-) Pozdrawiam serdecznie;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bigos smakował :) Gotowanie jest umiejętnością, w której potrzeba trochę wprawy i garści dobrych rad. Staram się pokazywać przepisy tak, aby były jak najbardziej czytelne. Proszę korzystać, ile Pani chce :))) Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńdobry wieczór;-) dzisiaj zrobiłam Pani bigos cygański i wyszedł przepyszny;-) dopiero uczę się gotować a Pani przepisy są fajnie opisane ;-) Z Panią nauczę się gotować;-) Pozdrawiam serdecznie;-)
OdpowiedzUsuńChylę czoła przed Pani przepisami. Wspaniały blog, zdjęcia potraw - prawdziwy majstersztyk. Przepisy tak czytelne,trafione w moje gusta kulinarne. Codziennie odwiedzam Pani bloga i jestem głodna nowych, wspaniałych przepisów. Pozdrawiam Mariola D.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :))))) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)))
Usuńwitam ,
OdpowiedzUsuńz czym Pani podaje to danie /
pozdrawiam
Podaję je z pieczywem, ale równie dobrze może smakować z kluskami śląskimi albo z ryżem. Mogą być też ziemniaki. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKochana Aleex!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam to CUDO.
Smak.. rewelacja, danie jest niezwykle sycące, aromatyczne, wszyscy byli ZACHWYCENI! Podawałam z ziemniakami i czerwoną kapustą:P
DZIĘKUJE! to nie pierwszy przepis z Pani bloga który zachwycił mnie i całą rodzinkę, zaglądam tu regularnie:)
Moja mała wskazówka: trzeba dobrze wyrobić kulki mięsne, bo mi kilka się rozwaliło:/ Wrzucałam na sam koniec żeby całkiem się nie rozleiły, obtaczałam je też w mące.
pozdrawiam
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Dzisiaj postanowiłem zrobić ten bigos. Wyszedł świetnie! Znalazłem Pani stronę przypadkiem. Ale cieszę się z tego faktu. Dzięki Pani przepisom będę gotował nowe obiady. Przebywam akurat zagranicą i uwielbiam gotować coś nowego. Cieszę się że znalazłem Panią! Dziękuję! I napewno spróbuję więcej przepisów.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje przepisy Panu odpowiadają. Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)))
UsuńMuszę zameldować, że ugotowałam ten bigosik dla gości i to co zostało zapakowałam w słoiki dla mojej studentki. Super danie, ja bardzo lubię wszelkie pomysły na jednogarnkowce. Przepis ten na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru, dzięki za inspirację. Pozdrawiam Ak
OdpowiedzUsuńAlu - bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam bigos w sobotę. Podałam z ryżem, bo miałam sporo gości. Zjadła nawet moja siostrzenica, która jest niejadkiem. Wyszedł super, wszystkim bardzo smakowało. Odsyłam ich na Pani stronę.Przepisy są kapitalne, robiłam już inne. Dziękuję i pozdrawiam. Basia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam pomóc w nakarmieniu rodziny :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam pytanie ....te mielone pulpeciki są bez bułki tartej?
OdpowiedzUsuńTak,są bez bułki. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam! A tą przyprawę Knorr do mięsa to wsypać całe takie małe opakowanie czy tylko trochę do smaku?
OdpowiedzUsuńZawsze przyprawy dodajemy do smaku. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, chcę robić bigos według tego przepisu i mam jedno pytanie - czy zamiast świeżej papryki może być konserwowa?
OdpowiedzUsuńPowinna być świeża, z konserwową będzie inny smak. Jeśli się na nią zdecydujesz, uważaj na ilość ogórków, aby danie nie było za kwaśne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam pytanie...a jak długo trzeba dusić od momentu wrzucenia papryki i ogórków?
OdpowiedzUsuńNapisz proszę chociaż tak orientacyjnie:)
Około 15 minut powinno wystarczyć. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJadłam coś podobnego w górach.Nazywało się to -gulasz góralski - Podpytałam nawet o przepis.Zamiast kuleczek mięsnych karkówka i boczek wędzony.Bardzo nam smakowało ...Ale to danie na pewno wypróbuję.Pozdrawiam. Krystyna
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie
OdpowiedzUsuńmam takie pytanie co do tego bigosu, co można dodać do bigosu cygańskiego zamiast papryki bo strasznie odbija mi się papryka
pozdrawiam
Trudno jest zastąpić czymś paprykę. Może po prostu z niej zrezygnuj? Pozdrawiam, Aleex )
UsuńA jak zrezygnuje z papryki nie straci bigos znakomitego smaku pozdrawiam;-)
UsuńPewnie trochę straci, ponieważ w tej potrawie smaki doskonale się komponują. Jeśli zrezygnujesz z papryki, zabraknie jej w gamie smaków. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam :) Przepraszam że tak wypytuje ale mam jeszcze jedno pytanko czy bigos cygański można też zagotować w słoiki tak jak zwykły bigos z kapusty
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Iwona :)
Można, ale nie wiem, ile da się go tak przechowywać :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzis robilam ten bigosik,rodzinka sie zajadala i prosila o dokladki,rewelacja......Alex super przepisy trzymaj tak dalej...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmożna zagotować w słoiki i trzymają dość długo ja zagotowywałam i pycha
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy najbardziej na kompozycji wszystkich składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często. Też polecam takie trochę inne rozwiązanie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/
OdpowiedzUsuńJa daje takie malutkie pieczarki w całości więcej kulek jest :) PYCHA :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis na bigosik właśnie go konsumuje dobrze się sprawdzi dla gości roboty nie duzo i smaczny .WIdzę u pani dużo wspaniałych przepisów muszę się tu zadomowić.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń