środa, 4 lipca 2012
Torcik śmietanowo-truskawkowy wg Aleex
Zaczynają się nerwowe dni. W szkołach trwa rekrutacja, prowadzony jest nabór do klas pierwszych. Po powrocie do domu na krótko weszłam do kuchni, żeby odreagować stres. Efekt tego przedstawiam poniżej. Zainspirowałam się przepisem z kwestii smaku, ale ostatecznie wykorzystałam z niego tylko pomysł na masę truskawkową. Jak zawsze połączenie śmietany i owoców okazało się doskonałe. Zapraszam Was na pyszny torcik, którym jednocześnie żegnam sezon truskawkowy. Niestety, na czas delektowania się jego smakiem, nasza dieta musi poczekać. Polecam...
Składniki:
Biszkopt:
• 5 jajek
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
• 0,5 l śmietany kremówki 36%
• 2 śmietan-fixy
• 1 cukier wanilinowy
Masa z truskawkami:
• 500 g truskawek
• 1/4 szklanki cukru
• 2 małe kisiele błyskawiczne Słodka Chwila lub inne tego typu
Dekoracja:
• garść pokruszonych bezików
• około 300 g większych truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników upiec biszkopt według mojego przepisu w tortownicy o średnicy 24 cm. Ostudzić na kratce, a następnie przeciąć na dwa blaty.
2. Przygotować masę kisielową z truskawkami według pomysłu z kwestii smaku: Owoce krótko opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. Pokroić na plasterki i włożyć do rondelka razem z cukrem. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować jeszcze przez minutę, następnie odstawić z ognia, dodać kisiele jeden po drugim i energicznie wymieszać. Ostudzić.
3. Przygotować masę śmietanową: Do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę. Dodać cukier i śmietan-fixy, wymieszać. Ubić mikserem na puszystą masę.
4. Na dolny blat biszkoptowy wyłożyć ostudzone truskawki w kisielu.
5. Na owocach rozsmarować ¾ masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
6. Pozostałą część masy śmietanowej rozsmarować cienko na wierzchu. Dokoła ułożyć pokruszone bezy, a środek wypełnić ćwiarteczkami truskawek. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Mój torcik nie miał tyle czasu, więc masa truskawkowa pozostała trochę luźniejsza.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A czy mogą być truskawki mrożone?
OdpowiedzUsuńMogą, ale trzeba j wcześniej trochę rozmrozić. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWczoraj zrobiłam.Niestety masa truskawkowa nie stężała,ale dodałam żelatyny i wyszła super :)
OdpowiedzUsuńMarzanna
Czasami śmietan-fixy zawodzą. Żelatyna jest pewniejsza :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńŚmietan fixy nie zawiodły.Kisielki zawiodły :/
OdpowiedzUsuń