.

.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Wiosenne ciasto wg Aleex




Nareszcie! Wiosna wybuchła z całą mocą. Podróżując samochodem, cieszyłam się słońcem, zielenią i bocianami, które już zajęły swoje gniazda. Weekend znów minął mi pod znakiem wykładów i ćwiczeń. Nie narzekam, bo zajęcia robią się coraz ciekawsze. Mam okazję podyskutować z ludźmi, przyjrzeć się, jak pewne rzeczy funkcjonują w innych szkołach, w innych powiatach. Jest interesująco.
Po powrocie zrobiłam dla chłopaków ciasto – lekkie, kolorowe, wiosenne. Wymyśliłam je, wracając do domu i chłonąc piękno budzącego się do życia świata. Sądząc po tempie, w jakim znikało, smakowało moim chłopcom bardzo. Oni je polecają, ja też. Może się skusicie?


Składniki:

Biszkopt:
• 6 jajek
• 6 łyżek cukru
• cukier waniliowy (16g)
• 6 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
• ½ kg serka homogenizowanego naturalnego
• 3 różnokolorowe galaretki (wiśniowa, cytrynowa, agrestowa)
• 1 łyżka żelatyny
• cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1,2 – 1,5 szklanki wody. Wylać na talerz i zostawić do zastygnięcia.
2. Z podanych składników przygotować biszkopt według tego przepisu. Upiec go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach: 22x37. Po upieczeniu ostudzić. Przekroić na dwa blaty.



3. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.


4. Serek homogenizowany wymieszać mikserem z cukrem pudrem. Powinna wystarczyć 1 – 2 łyżki, ale spróbujcie, masa może być za mało słodka.
5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko ciepłą dodać do serka, zmiksować.
6. Do masy włożyć kosteczki galaretki. Wymieszać.



7. Na dolny blat wyłożyć masę z galaretkami. Przykryć drugim blatem. Zostawić do zastygnięcia.




8. Wierzch nożna ozdobić cukrem pudrem.




Smacznego.

7 komentarzy:

  1. na tym ostatnim zdjeciu to widze oryginalny klosz czy mi sie tylko wydaje ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba Ci się wydaje :))) To półmisek postawiony na salaterce, aby zdjęcie było widoczne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Witaj! To mój trzeci placek upieczony w Twojego bloga wszystkie udane Teraz mam ochotę na tego ale nie wiem w jakiej temperaturze upiec biszkopt i jaki czas go piec W góry dziękuje i pozdrawiam Twoja fanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj - moja Droga - punkt 2. w przepisie jest podlinkowany. Kliknij i znajdziesz się na stronie ze wskazówkami, jak upiec biszkopt. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Ciasto fantastyczne i nie tylko na wiosnę, piekłam je już 3 razy tak posmakowała naszej rodzinie. Pięknie też się prezentuje, zwłaszcza te kolorowe galaretki po rozkrojeniu i równie dobrze smakuje. Polecam wszystkim. Pozdrawiam Beata.

    OdpowiedzUsuń
  4. ten przepis wpadł do mojej rodziny ładne pare lat temu i jest rewelacyjny. ostatnio na roczku chrześniaka on byl i owladnoł na nowo moje podniebienie. sama go nigdy nie robilam bo zawsze bałam sie eksperymentować z żelatyną, ale z Twoimi wskazówkami na pewno sobie poradzę. mam dwa ogolene pytanie dotyczące pieczenia ciast.
    1. jeżeli zabraknie nam papieru do pieczenia a nie chce nam sie wyskakiwać do sklepu lub sklepy sa już zamknięte to co można użyc zamiast jego?
    2. jak ciasto już sie upiecze to po wyłączeniu piekarnika zostawiaqsz je w piekarniku, uchy;lasz lekko drzwiczki od piekarnika czy wyciągasz go całkowicie? słyszałam różne sposoby ale nie wiem który jest wlaściwy aby ciasto nie klaplo.
    będę bardzo wdzięczna za wskazowki.
    pozdrawiam
    agniesia6891

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agniesiu6891 - jeśli zabraknie papieru do pieczenia, wysmaruj blaszkę cienką warstwą masła i wysyp bułką tartą (w niektórych przepisach mąką, mielonymi orzechami, kaszą manną). Świetnie spełni swoją rolę.
      Co do postępowania z ciastem po upieczeniu, zawsze zależy to od przepisu. Najczęściej wyjmuje się ciasto od razu z piekarnika. Jeśli trzeba postąpić inaczej, jest to zaznaczone w przepisie i trzeba się tego trzymać.
      Cieszę się, że odpowiada Ci moja kuchnia :) Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń