niedziela, 21 kwietnia 2013
Wiosenne ciasto wg Aleex
Nareszcie! Wiosna wybuchła z całą mocą. Podróżując samochodem, cieszyłam się słońcem, zielenią i bocianami, które już zajęły swoje gniazda. Weekend znów minął mi pod znakiem wykładów i ćwiczeń. Nie narzekam, bo zajęcia robią się coraz ciekawsze. Mam okazję podyskutować z ludźmi, przyjrzeć się, jak pewne rzeczy funkcjonują w innych szkołach, w innych powiatach. Jest interesująco.
Po powrocie zrobiłam dla chłopaków ciasto – lekkie, kolorowe, wiosenne. Wymyśliłam je, wracając do domu i chłonąc piękno budzącego się do życia świata. Sądząc po tempie, w jakim znikało, smakowało moim chłopcom bardzo. Oni je polecają, ja też. Może się skusicie?
Składniki:
Biszkopt:
• 6 jajek
• 6 łyżek cukru
• cukier waniliowy (16g)
• 6 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
• ½ kg serka homogenizowanego naturalnego
• 3 różnokolorowe galaretki (wiśniowa, cytrynowa, agrestowa)
• 1 łyżka żelatyny
• cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1,2 – 1,5 szklanki wody. Wylać na talerz i zostawić do zastygnięcia.
2. Z podanych składników przygotować biszkopt według tego przepisu. Upiec go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach: 22x37. Po upieczeniu ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
3. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
4. Serek homogenizowany wymieszać mikserem z cukrem pudrem. Powinna wystarczyć 1 – 2 łyżki, ale spróbujcie, masa może być za mało słodka.
5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko ciepłą dodać do serka, zmiksować.
6. Do masy włożyć kosteczki galaretki. Wymieszać.
7. Na dolny blat wyłożyć masę z galaretkami. Przykryć drugim blatem. Zostawić do zastygnięcia.
8. Wierzch nożna ozdobić cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
na tym ostatnim zdjeciu to widze oryginalny klosz czy mi sie tylko wydaje ha ha
OdpowiedzUsuńChyba Ci się wydaje :))) To półmisek postawiony na salaterce, aby zdjęcie było widoczne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj! To mój trzeci placek upieczony w Twojego bloga wszystkie udane Teraz mam ochotę na tego ale nie wiem w jakiej temperaturze upiec biszkopt i jaki czas go piec W góry dziękuje i pozdrawiam Twoja fanka
OdpowiedzUsuńWitaj - moja Droga - punkt 2. w przepisie jest podlinkowany. Kliknij i znajdziesz się na stronie ze wskazówkami, jak upiec biszkopt. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto fantastyczne i nie tylko na wiosnę, piekłam je już 3 razy tak posmakowała naszej rodzinie. Pięknie też się prezentuje, zwłaszcza te kolorowe galaretki po rozkrojeniu i równie dobrze smakuje. Polecam wszystkim. Pozdrawiam Beata.
OdpowiedzUsuńten przepis wpadł do mojej rodziny ładne pare lat temu i jest rewelacyjny. ostatnio na roczku chrześniaka on byl i owladnoł na nowo moje podniebienie. sama go nigdy nie robilam bo zawsze bałam sie eksperymentować z żelatyną, ale z Twoimi wskazówkami na pewno sobie poradzę. mam dwa ogolene pytanie dotyczące pieczenia ciast.
OdpowiedzUsuń1. jeżeli zabraknie nam papieru do pieczenia a nie chce nam sie wyskakiwać do sklepu lub sklepy sa już zamknięte to co można użyc zamiast jego?
2. jak ciasto już sie upiecze to po wyłączeniu piekarnika zostawiaqsz je w piekarniku, uchy;lasz lekko drzwiczki od piekarnika czy wyciągasz go całkowicie? słyszałam różne sposoby ale nie wiem który jest wlaściwy aby ciasto nie klaplo.
będę bardzo wdzięczna za wskazowki.
pozdrawiam
agniesia6891
Agniesiu6891 - jeśli zabraknie papieru do pieczenia, wysmaruj blaszkę cienką warstwą masła i wysyp bułką tartą (w niektórych przepisach mąką, mielonymi orzechami, kaszą manną). Świetnie spełni swoją rolę.
UsuńCo do postępowania z ciastem po upieczeniu, zawsze zależy to od przepisu. Najczęściej wyjmuje się ciasto od razu z piekarnika. Jeśli trzeba postąpić inaczej, jest to zaznaczone w przepisie i trzeba się tego trzymać.
Cieszę się, że odpowiada Ci moja kuchnia :) Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)