.

.

niedziela, 13 kwietnia 2014

Mazurek fistaszkowy wg Aleex



Zaczynają się ostatnie przedświąteczne dni. Wielki Tydzień. Pora więc podjąć decyzję, jakie potrawy pojawią się na naszym stole w czasie Wielkiej Nocy. Na pewno sięgniecie po sprawdzone dania, które są lubiane przez Waszych bliskich. Być może macie swoją rodzinną tradycję i będziecie jej przestrzegać. Ja, jak co roku, zaproponuję Wam kilka ciast, które świetnie smakują i pięknie prezentują się obok święconki. Może coś zaciekawi Was na tyle, że zechcecie to wypróbować ? Dziś polecam mazurek z przepisu Dorotus. Jest pyszny i znakomicie wpisuje się w wielkanocną tradycję.

Składniki:

Ciasto kruche:
• 35 dag mąki pszennej
• 50 g cukru pudru
• 20 dag zimnego masła
• 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
• 2 żółtka

Krem orzechowy:
• 250 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
• 250 g serka mascarpone
• 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

Dodatkowo:
• 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
• 150 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania:

1. Do miski włożyć wszystkie składniki, masło pokroić w drobną kostkę.


2. Zimnymi dłońmi wyrobić jak najszybciej ciasto. Można użyć malaksera.


3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Dno blaszki o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować (lub zetrzeć na dużych oczkach tarki) i wyłożyć na blaszkę. Ciasta jest sporo, można ozdobić nim ciasto, formujac wałeczki lub listki wokół brzegów.


5. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 200º C, do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.


6. Przygotować krem orzechowy: serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować.



7. Kremem posmarować wierzch mazurka.



8. Mazurek posmarowany kremem orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po nich rozprowadzić czekoladę rozkładając ją kleksami. Schłodzić.




9. Mazurek nie musi być przechowywany w lodówce.



Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis. Co roku piekę trzy blaty mazurkowe. Dwa robię z kajmakiem, który przygotowuję sama, jeden co roku inny. W tym roku skorzystam z Twojego przepisu :):) Pozdrawiam Hugo śliczny:) Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko - gorąco polecam :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Witam,jakiego masła Pani użyła do ciasta kruchego?roślinne czy takie prawdziwe w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam masła extra :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Witam.Jak długo można przechowywać takiego mazurka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dotąd, aż zostanie zjedzony ostatni kawałek. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń