niedziela, 11 maja 2014
Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką wg Aleex
A dziś zapraszam na „dodatek” do imbirowej kruszonki – pyszne bułeczki drożdżowe z budyniem własnej roboty, owocami i kruszonką. Pyszne, po prostu doskonałe. Wprawdzie nieco pracochłonne, ale warte wszystkich chwil, które spędza się na ich przygotowaniu. Idealne z sezonowymi owocami. Z przepisu Dorotus, z małymi modyfikacjami. Gorąco polecam.
Składniki na 12 bułeczek:
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 300 ml mleka
• 100 g roztopionego masła
• 1 jajko
• 20 g świeżych drożdży
• 2,5 łyżki cukru
• szczypta soli
Budyń waniliowy:
• 300 ml mleka
• 3 żółtka
• 50 g cukru z wanilią
• 20 g mąki pszennej
• 20 g mąki ziemniaczanej
Kruszonka imbirowa:
• pół szklanki mąki pszennej
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżeczka mielonego imbiru, ja dodałam Kotanyi
• 60 g masła
Dodatkowo:
• 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
• owoce – świeże lub z nalewki, mogą być mrożone lub karmelizowane
Sposób przygotowania:
1. Przygotować rozczyn według wskazówek – patrz Porady Aleex.
2. Przygotować domowy budyń waniliowy: W kubku miksera zmiksować 100 ml mleka, dodając cukier z wanilią, żółtka, oba rodzaje mąki. Do rondelka wlać pozostałe 200 ml mleka, zagotować. Na wrzące mleko wlać zmiksowaną mieszankę i ugotować budyń, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
3. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą (folia powinna bezpośrednio dotykać budyniu, aby nie zrobił się kożuch). Wystudzić.
4. Przygotować ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło.
5. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
6. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
7. Dobrze wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić.
8. Podzielić na 12 części, z których uformować okrągłe kulki.
9. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok 30 minut).
10. Po tym czasie, wyrośnięte bułeczki przygotować do nadziewania: szklanką z szerokim dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy). Można spód szklanki leciuteńko posmarować olejem lub oprószyć mąką, wówczas ciasto nie będzie się przyklejać do dna.
11. Do wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu waniliowego, następnie na budyń wyłożyć łyżkę owoców.
12. Każdą bułeczkę posypać kruszonką imbirową, przygotowaną z tego przepisu.
13. Tak przygotowane bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z 1 łyżką mleka (tylko ciasto wokół).
14. Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 22 minuty.
15. Wystudzić na kratce.
16. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne! u mnie też drożdżowe właśnie rośnie-wiadomo-niedziela:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie pyszne drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńNo to poczęstuj się :))) Może kawkę do bułeczki? Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam ,jestem wielką fanką pani bloga ,przepisy ktore pani tu zamieszcza są naprawdę rewelacyjne ,większosc z nich wypróbowałam .Myślę ze te bułeczki są tak dobre jak te z serem ,ktos mi powiedział ze to mistrzostwo świata takie bułeczki .Pozdrawiam Jadwiga
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :-) jedna dla mnie :-) koniecznie muszę takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Witam,chciałabym sie dowiedziec jakiego miksera uzywa Pani Aleex do wyrabiania takiego ciasta na bułeczki ,gdyz zamierzam sobie własnie kupićin nie wiem jaki wybrac,pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUżywam miksera planetarnego firmy Kenwood typ Major Titanium KMM020. Naprawdę polecam, bo sprawdza się rewelacyjnie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam pytanko jakich mozna uzyc owocow swiezych
OdpowiedzUsuńMogą być wszystkie miękkie: jagody, maliny, truskawki, borówki, itp. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń