wtorek, 29 listopada 2011
Bułeczki śniadaniowe wg Aleex
Dziś zapraszam na bułeczki śniadaniowe z tego przepisu. Są naprawdę znakomite i warto je zrobić. Nie ma nic pyszniejszego niż cieplutkie bułeczki z odrobiną domowej konfitury i aromatyczną kawą. No chyba, że ktoś woli je zjeść z plastrem soczystej wędliny. Polecam.
Składniki na około 14 bułek:
• 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
• 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
• 1-2 łyżki (w zależności od tego, jak słodkie mają być bułeczki)
• 1 jajko
• 2 łyżki roztopionego masła
• 3/4 łyżeczki soli
• 3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo:
• 1 roztopiona łyżka masła do posmarowania
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać, drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn), masło roztopić.
2. Do naczynia wlać mleko, dodać cukier i drożdże oraz odrobinę mąki. Wymieszać i zostawić na kilkanaście minut.
3. Wszystkie pozostałe składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut. Ciasto będzie bardzo klejące, ale starać się nie podsypywać zbyt dużo mąką, by nie było zbyt twarde.
4. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować bułeczki, układać na wyłozonej papierem do pieczenia blaszce.
6. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.
7. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmmm ale pysznie wygladają, lece zrobić sobie kolacje
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszne musza byc:) Jak ja juz dawno buleczek nie robilam... chyba musze sie poprawic:)
OdpowiedzUsuńKochana Aleex.
OdpowiedzUsuńChlebek przetestowany, z cebulką prażoną wyszedł super :).
Dziś biorę się za Twoje bułeczki śniadaniowe.
I wiem że wyjdą pyszne. W ubiegły piątek testowałam Twój przepis na "Benusia"...rodzina była zachwycona...ja też :)
Pozdrawiam serdecznie. Aneta S.
Kochan Aleex
OdpowiedzUsuńDziekuje za wszystkie przepisy pare juz wyprobowałam i jak na pierwszy raz wszystko wyszlo ,teraz czas na bułeczki....Pozdrawiam
Właśnie podjadam bułeczki z tego przepisu. Są rewelacyjne. Troszeczkę przepis zmodyfikowałam, dodając 3 szklanki mąki pszennej, a jedną mąki pszennej graham. Bułeczki są super-delikatnie chrupiąca skórka i sprężysty środek-idealne na kanapki
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam Ilona