piątek, 23 grudnia 2011
Błyszcząca polewa wg Aleex
Dzisiaj zakończyłam przygotowywanie dojrzewających staropolskich pierników. Udały się wspaniale. Aby były prawdziwymi gwiazdami na świątecznym stole, ozdobiłam je przepyszną polewą czekoladową z tego przepisu:http://www.wielkiezarcie.com/recipe30584.html. Często stosuję tę polewę. Wygląda rewelacyjnie: jest lśniąca, na tyle miękka, aby z łatwością pokroić każde ciasto i na tyle zwarta, by nie spływała z naszych wypieków. Ładnie zastyga i świetnie trzymają się jej wszelkie ozdoby. Dziś prezentuję ją na moich piernikach. Polecam.
Składniki:
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
• 200 ml śmietanki kremowej 36%
Sposób przygotowania:
1. Śmietankę przelać do garnuszka z grubym dnem.
2. Czekoladę połamać na kostki, dodać do śmietanki.
3. Postawić garnek na małym ogniu i, cały czas mieszając, rozpuszczać czekoladę.
4. Mieszać do chwili, gdy powstanie gęsta, lśniąca masa i czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance. NIE GOTOWAĆ.
5. Gorącą polewą ozdobić ciasto. Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Droga Aleex piekę razem z Tobą piernik staropolski i zaciekawiła mnie polewa. Powiedz proszę czy do jej wykonania mogę użyć śmietany 30%?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź.
Tak, może być śmietanka 30% :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRównież przygotowuję piernik staropolski i mam pytanie odnośnie polewy, na ile pierników wystarczy ta porcja?
OdpowiedzUsuńJoanno - zależy to od grubości, jaką chcesz uzyskać. Jeśli smarujesz jedną warstwą, powinno wystarczyć na 4 pierniki. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńMoje pierniki już są fajne miękkie, więc czas na przełożenie ich masą, a potem w przeddzien Wigilii na polewę. I mam pytanie w związku z tym: czy taki gotowy piernik trzymać w lodówce czy można na wierzchu, że tak powiem:)
Pozdrawiam:)
Joanna
Możesz je trzymać na wierzchu, najlepiej w chłodniejszym miejscu - jeśli je masz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMieszkam w przedwojennym bloku, a wtedy lodówki nie były na topie, więc pod oknem mam taką szafkę z wywietrznikiem, temperatura prawie jak w lodówce, więc myślę że to znakomite miejsce dla moich pierniczków.
UsuńDzięki za dobry przepis:)
Joanna
Droga Aleex, odnośnie błyszczącej polewy czekoladowej chcę Ci zasugerować inny przepis,
OdpowiedzUsuńrównież szybki i od lat sprawdzony przeze mnie. Może go kiedyś wypróbujesz. Ten przepis
nazywam 3x3+1: 3 łyżki dobrego wysokoprocentowego masła, 3 łyżki cukru pudru i 3 łyżki
kakao zagotować w rondelku mieszając. Zdjąć z ognia, od razu wbić całe jajko i energicznie
ubijać trzepaczką. Bardzo szybko gęstnieje i od razu trzeba wylewać na ciasto. Błyszczy się, chyba od jajka. Serdecznie pozdrawiam Anna z Chełma
Anno -dziękuję, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPiernik staropolski robiłam drugi rok z rzędu...jest fantastyczny.Dzielę się z ridziną i gości na naszym stole z wyjątkową atmosferą bożonarodzeniową.Dziękuję za wspaniały przepis i życzę spokojnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuńDo przepisu uzywamy smietany czy smietanki-gestej czy plynnej 36%
OdpowiedzUsuńTo nieistotne. Ważne, aby była kremówka 36%. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńGenialnie wygląda! :) Zrobię jak tylko znajdę wolną chwilę :)
OdpowiedzUsuń