piątek, 16 grudnia 2011
Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex – etap III
Znów wracamy do pierników, które leżakują sobie spokojnie owinięte w ściereczkę gdzieś w spiżarni. Pora zająć się nimi, by wspaniale prezentowały się na świątecznym stole. Przed nami etap III ich przygotowywania.
1. Odwijamy pierniki. Mogą być bardzo miękkie (bo dojrzały), trochę twarde, ale miejscami miękkie (są w trakcie dojrzewania, wystarczy je przełożyć i poczekać) lub twarde jak kamień (trzeba będzie im pomóc w dojrzewaniu). Moje w tym roku zrobiły się twarde jak sucharki. Ale to nic :)
2. Każdy piernik przekroić na dwa blaty. Z miękkimi pójdzie łatwo. Ja swoje kroiłam (a raczej robił to Dario) nożem z piłką.
3. Przygotować masę do przełożenia ciast. Ja użyłam czekoladowo – śliwkowej oraz orzechowej (przepisy na obie masy na dole posta).
4. Na każdy blat ciasta wyłożyć gorącą masę.
5. Połączyć oba blaty. Jeśli użyjemy dwóch rodzajów mas, będą się one stykać.
6. Przygotować folię aluminiową. Ponieważ nasze pierniki powinniśmy posmarować cieniutką warstwą masy czekoladowo-śliwkowej, najłatwiej będzie to zrobić w taki sposób: na środku rozsmarować cienką warstwę masy, ułożyć na niej piernik,
Potem rozsmarować cieniutką warstwę czekolady z powidłami na wierzchu piernika i po bokach.
7. Zawinąć każdy piernik w folię aluminiową i włożyć do foliowej torby. Odłożyć aż do 23 grudnia, ale zaglądać do naszych ciast. Jeśli będą każdego dnia coraz bardziej miękkie, dajemy im spokojnie dojrzewać, a dzień przed Wigilią oblewamy polewą czekoladową.
Jeśli po dwóch dniach okaże się, że pierniki nadal są twarde, nie chcą mięknąć same, musimy im pomóc. Wówczas trzeba rozwinąć folię aluminiową, obok piernika położyć kromki świeżego chleba i kawałki jabłka (trzeba je zmieniać codziennie!!!). Pierniki na pewno zmiękną. Chleb i jabłka będą oddawać wilgoć ciastu, które zacznie dojrzewać. I jeszcze jedno - masa na pewno się nie zepsuje. Aby temu zapobiec, dodawaliśmy do masy alkohol.
Dzień przed Wigilią oblewamy polewą czekoladową.
Smacznego.
Masa orzechowa: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/12/masa-orzechowa-wg-aleex.html
Masa śliwkowo-czekoladowa: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/12/masa-sliwkowo-czekoladowa-wg-aleex.html
Błyszcząca polewa: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/12/byszczaca-polewa-wg-aleex.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMam pytanie do piernika "świątecznego mięciutkiego", czy upiec go przed samymi świętami, czy lepiej już jak "staropolski"? Kiedy będzie smaczniejszy?
Ten "mięciutki" pieczemy tuż przed Wigilią. Im świeższy tym lepszy :))))))))
OdpowiedzUsuńMoje pierniki są bardzo twarde. Czy po owinięciu w folię trzymać je w chłodnym miejscu czy w ciepłym?. Jeszcze jedno pytanie. Gdybym miała obkładać go chlebem i jabłkami to wkładam je pod folię i znów owijam?
OdpowiedzUsuńMoje też są bardzo twarde. To nic :))) Po owinięciu w folię można je trzymać w chłodnym miejscu, ale jeśli go nie mamy (ja nie mam), to musi wystarczyć zwykłe pomieszczenie.
OdpowiedzUsuńJabłka i chleb wkładasz pod folię obok piernika, owijasz i czekasz (oczywiście zmieniając obłożenie). Pokażę, jak to robić, bo moje pierniki też wymagają w tym roku pomocy w dojrzewaniu.Pozdrawiam, Aleex.
przełozyłam pierniki według Pani wskazówek,na końcu tak jak pisało piernik posmarowałam na górze i po bokach cienko masą sliwkową i tak teraz się zastanawiam czy to nie będzie miało wpływu na pokrycie piernika polewą???będzie się ta polewać trzymać??pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarstwa powideł na wierzchu i po bokach jest cieniutka i ma za zadanie zmiękczyć/nawilżyć piernik. To, co w niej mokre, wchłonie się i polewa będzie się trzymać normalnie. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńJabłka i chleb wkładasz pod folię obok piernika, owijasz i czekasz (oczywiście zmieniając obłożenie). Pokażę, jak to robić, bo moje pierniki też wymagają w tym roku pomocy w dojrzewaniu.Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńMÓJ JAKBY MIĘKNIE
nie wiem czy czekać czy wkładać ten chleb i jabłka?
miała pani pokazać jak to obkładać
Aleex,
OdpowiedzUsuńkiedy można spodziewać się instrukcji obłożenia pierników? Moje są jak skała, obłożyłam je jabłkiem i chlebem, ale nie jestem przekonana czy dobrze...
Pozdrawiam
Magda
Pokażę, ale proszę już włożyć chleb i jabłka. Wystarczy położyć je obok pierników i zawinąć lekko w folię. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńa chleb jaki zwykły biały czy można ziarnisty?
OdpowiedzUsuńa jabłka w całości czy przekroić na kawałki?
Aleex,
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź.
Jabłka i chleb są przy pierniku! I on mięknie !!!! Cuda! :-)
Pozdrawiam
Magda
Wiem, że mięknie. Nie ma innej możliwości :)))
OdpowiedzUsuńChleb lepiej niech będzie biały, jabłka przekroić na cząstki. Mogą być nawet skórki z jabłek.
Pozdrawiam, Aleex.
Może mi Pani doradzić jak przechowywać piernik po oblaniu polewa?
OdpowiedzUsuńPierniki z polewą proszę przechowywać w chłodnym miejscu. Ja takiego w domu nie mam, więc zawijam je bardzo luźno w papier do pieczenia i odkładam wysoko na meble. Na pewno nic się z nimi nie stanie. Z piernikiem pozostawionym na Nowy Rok nie powinno się nic stać. U mojej znajomej leżał pół roku i też był dobry po tym czasie.
OdpowiedzUsuńPierniki z polewą proszę przechowywać w chłodnym miejscu. Ja takiego w domu nie mam, więc zawijam je bardzo luźno w papier do pieczenia i odkładam wysoko na meble
OdpowiedzUsuńna meble a przecież ciepło do góry ucieka
też się dlatego zastanawiam gdzie je trzymać
Wiem o tym, ale w moim domu nie mam gdzie ich trzymać, dlatego napisałam, że odstawiam je na meble i nic się z nimi nie dzieje.
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać, że dodatkowo okrywam je lekko folią od góry.
Pozdrawiam, Aleex.
W tamtym roku był super pyszny ♥
OdpowiedzUsuńW tym roku też piekę z TOBĄ ♥
Witaj Alex😊 Mam pytanie. Dzisiaj przekładałam pierniki masami i nie doczytałam że trzeba je posmarować masą też z wierzchu😞 Jak myślisz? Zrobić jeszcze raz masę i posmarować po wierzchu czy już dać sobie spokój. Robię je pierwszy raz i chciałabym żeby wyszły jak Twoje. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeśli pierniki są już miękkie, to nie smaruj. Jeśli są jeszcze twarde, posmaruj masą śliwkową. Dzięki temu szybciej zmiękną :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń