niedziela, 10 lutego 2013
Sernik „Pijana śliwka” wg Aleex
Wieczór. Chwila oddechu po całym, tym razem intensywnym i bardzo pracowitym, weekendzie. Kiedy już udało mi się wrócić do domu, wyjęłam z lodówki pyszne ciasto. Zrobiłam je już wczoraj, inspirując się tym przepisem, ale wprowadziłam tyle zmian, że powstał zupełnie inny wypiek. Wiedziałam, że połączenie czekoladowo-migdałowego spodu z aksamitnym, serowym wnętrzem siedzącym pod czapą śliwek nasączonych alkoholem i zanurzonych w czekoladzie będzie pyszne. I nie pomyliłam się. Sernik smakuje doskonale. Zresztą przekonajcie się sami…
Składniki:
Spód:
• 70 g ciemnej czekolady
• 70 g miękkiego masła
• 4 łyżki cukru
• 1 jajko
• 40 g mąki
• 1/2 łyżeczki sody
• 4 łyżki mielonych migdałów
Masa serowa:
• 500 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie (im bardziej gęsty, tym lepiej)
• 500 g sera mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżki cukru wanilinowego
• 5 jajek + 2 żółtka (białka wykorzystujemy do innego ciasta)
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%
Wierzch:
• 50 dag suszonych śliwek kalifornijskich
• 2 łyżki cukru
• ½ szklanki alkoholu (wódka, koniak, brandy, itp.)
• 50 g mlecznej czekolady
• 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
• ½ szklanki śmietanki 30% lub 36%
Tortownica o średnicy 26 cm.
Sposób przygotowania:
1. 12 godzin wcześniej, najlepiej poprzedniego dnia wieczorem, śliwki pokroić na kawałki. Do garnka wlać ½ szklanki wody, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego syropu włożyć śliwki, gotować je ok. 3 minut. Odsączyć, zostawić do wystudzenia.
2. Zimne śliwki przełożyć do słoika, zalać alkoholem, dokładnie wymieszać. Szczelnie (!) zamknąć i odstawić na minimum 12 godzin. W tym czasie śliwki „wypiją” alkohol.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem. Przygotować spód ciasta: Czekoladę podzielić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Nie gotować.
4. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec wsypać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać powierzchnię.
5. Wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
6. Przygotować masę serową: Do misy miksera przełożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez 2 - 3 minuty na najmniejszych obrotach, aż masa będzie gładka.
7. Wbijać po jednym jajka miksując na najmniejszych obrotach przez około 20 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę. Wszystko zmiksować.
8. Masę wylać na spód. Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 110 minut (nie wyłączać piekarnika).
9. Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.
10. Przygotować polewę: W garnuszku roztopić oba rodzaje czekolady ze śmietanką, aż powstanie błyszcząca polewa. Nie gotować! Zdjąć z ognia, dodać śliwki, które już wchłonęły alkohol. Wymieszać.
11. Polewę ze śliwkami rozłożyć równomiernie na przestudzonym serniku. Zostawić do wystudzenia.
12. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce bez obręczy i bez przykrycia. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No, no, no! Imponujące!
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńMusi być pyyszny!;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto! Ahhh...naszła mnie dużaa ochota na sernik :D
OdpowiedzUsuńAle świetna wersja sernika :)
OdpowiedzUsuńAz slinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajkowo i apetycznie, i pewnie tak smakuje. Zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie!
OdpowiedzUsuńto mają być mielone migdały czy orzechy?
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w składnikach. Migdały są uznawane za rodzaj orzechów. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPracusia z Ciebie, narobiłaś tych zdjęć bardzo dużo, nie potrzeba już czytać :-)
OdpowiedzUsuńzrobię ten sernik na jabliższe świeto - może na wielkanoc- tylko ten alkohol nie wiem,czy dla dzieci moze być?
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszko, muszę w najbliższych dniach przygotować jakieś pyszne ciasto. Bardzo mi się podoba ten sernik, ale nie wiem, czy jest na tyle łatwe, że wyjdzie mi na pewno, a musi, bo nie mam absolutnie czasu na powtórki:) A może zaproponowałabyś mi co innego? Ak
OdpowiedzUsuńAlu - sernik robi się prościutko, naprawdę jest banalny i nie może się nie udać. Polecam Ci go spokojnie, na pewno się uda, a goście będą zachwyceni.
UsuńJeśli wolisz coś innego, napisz, czy ma być biszkoptowe, kruche, tort, czy może coś zupełnie innego. Pozdrawiam, Aleex :)
Witaj Aleex, mam pytanko piekę właśnie serniczek i zapomniałam namoczyć śliwki w alkoholu wcześniej czy na upieczony sernik mogę wyłożyć je jutro ? I dzisiaj po wyjęciu z piekarnika sernik jak wystygnie mam włożyć do lodówki ? Pozdrawiam Dorcia :).
OdpowiedzUsuńDorciu - wstaw sernik na noc do lodówki, a rano zrób polewę. Będzie dobrze :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję bardzo , tak zrobiłam serniczek "pijana ślwka "wyszedł znakomicie , pycha , polecam :)))).Dorcia.
OdpowiedzUsuńDzien bez sernika to dzien stracony:))
OdpowiedzUsuńCzy sliwki polaczone z czekolada mozna dac do srodka, pomiedzy 2 warstwy sernika?
No nie wiem. Mam wątpliwość, czy górna warstwa masy serowej będzie się trzymać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńI jeszcze jedno pytanie: czy sliwki mozna zalac likierem 16%? (wiem, ze pewnie nie bedzie juz tej "mocy":))
OdpowiedzUsuńJeśli zalewasz śliwki mocnym alkoholem, to jest on ledwo wyczuwalny w smaku. Jeśli użyjesz likieru, może wcale nie być efektu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo smaczne ciasto. Robię je już po raz kolejny z Pani przepisu i wychodzi wyśmienite. Polecam!
OdpowiedzUsuń