.

.

środa, 6 lutego 2013

Pyszne faworki wg Aleex



Zbliża się Tłusty Czwartek, nie sposób więc nie przygotować któregoś z tradycyjnych wypieków. Na pączki przyjdzie czas dopiero jutro. Upiekę je ze swojego tradycyjnego przepisu. A dzisiaj zapraszam na faworki. Ten przepis znalazłam w swoich zbiorach już rok temu, ale wówczas było za późno, by się nim z Wami dzielić. W tym roku nadszedł jego czas. Faworki z tego przepisu są znakomite: leciutkie jak mgiełka, kruchuteńkie, doskonałe. Miarą tej idealnej kruchości były … porządki w mojej kuchni. Kiedy już ułożyłam przepięknie usmażone faworki na paterze i oprószyłam je waniliową mgiełką cukru pudru, sięgnęłam po jednego i podniosłam go do ust. Nie doniosłam. Rozprysł się w powietrzu, a odrobinki ciasta i pudrowy puszek znalazł się na mojej bluzce i na podłodze. Sprzątanie miałam zagwarantowane. Kruchość faworków też. Tylko pamiętajcie – warunkiem uzyskania takiej lekkości ciasteczek jest cieniuteńkie rozwałkowanie ciasta. Każdy faworek przed usmażeniem powinien być prawie przezroczysty. Wtedy wyjdą idealne. No i jeszcze jedno, podając je gościom, koniecznie przygotujcie dla każdego talerzyk. W innym wypadku zagwarantujecie sobie nie tylko zachwyt poczęstowanych, ale również sprzątanie pokoju :) Polecam.

Składniki (na dwie duże patery faworków):

Ciasto:

• 3 szklanki mąki pszennej
• szczypta soli
• 5 żółtek
• 1 płaska łyżka cukru pudru
• 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 1 łyżka spirytusu

oraz:
• smalec lub inny tłuszcz do smażenia
• cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka, spirytus, cukier puder i śmietanę. Wyrobić elastyczne ciasto. Na początku może być zbite i dość trudne do zagniecenia, ponieważ nie ma w nim masła. W miarę wyrabiania zrobi się miękkie, zwarte, elastyczne. Wyrabiamy je około 10 minut.




2. Wyrobione ciasto wybijać wałkiem. Bijemy, ile mamy siły. Ciasto podczas wybijania będzie się spłaszczało. Składam je na pół i znów wybijam, składanie powtarzając kilka razy. Na powierzchni ciasta powinny się pojawić maleńkie pęcherzyki powietrza. Wówczas ciasto wkładamy do woreczka i wkładamy na 40 minut do lodówki, aby odpoczęło w chłodzie.



3. Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę, przykryć ściereczką, aby nie obsychało. Odkrajać po kawałku. Każdą porcję ciasta cieniuteńko rozwałkować (nie trzeba podsypywać mąką, ciasto zupełnie się nie klei). Pociąć na pasy 3x12 cm (nie dłuższe niż średnica garnka).


4. W środku każdego paska ciasta zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec faworka. Przygotowane ciastka kłaść na desce, przykryć ściereczką, aby nie obsychały.



5. W szerokim rondlu rozgrzać smalec do 180 stopni C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego (ja nie mam), wystarczy wrzucić kawałeczek ciasta na tłuszcz. Jeśli od razu wypłynie, temperatura jest właściwa. Do rondla wkładać po kilka faworków. Po kilku sekundach, gdy się lekko zezłocą, przewrócić je na drugą stronę. Ja pomagam sobie długim patyczkiem do szaszłyków.




6. Usmażone faworki wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu.


7. Lekko przestudzone układać na paterze i oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.



Smacznego.

47 komentarzy:

  1. Widać na zdjęciu, że są dobrze napowietrzone i kruche, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. szaleństwo tłustego czwartku trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co ze spirytusem ?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie usmażyłam!!! Ale ugniatanie to z 15 min !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam - wyrabiamy ok. 10 minut - mi tyle zajęło :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Zamiast spirytusu mogę dać ocet ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, spirytus możesz zastąpić wódką lub octem. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. no i ja ide zrobie bo wygladaja pyszniutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. już się zabieram do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam przepis i wyszły idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zabieram sie własnie za faworki, dam znać jak wyszly.

    OdpowiedzUsuń
  10. Można smażyć na oleju? Nie lubię smalcu i chciałabym uniknąć smażenia na nim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być olej albo planta zamiast smalcu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Super bardzo fajnie mi się robiło ! Cudo pychota zjadłam chyba milion ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  12. ALE MNIE ROZKRĘCILIŚCIE TEŻ JE DZIŚ STWORZĘ. WSZYSTKIM SMACZNEGO.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wlasnie zrobilysmy i sa przepyszne, dziekujemy :)

    Monika i Gosia

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo się cieszę, że smakują :) Pozdrawiam, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam ich całe mnóstwo! Pięknie wyszły na oleju i do tego są bardzo napowietrzone. Dziękuję za bardzo dobry przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm wyglądają świetnie! I w końcu ktoś zrobić zdjęcie patelni i ilości tłuszczu, na jakiej powinno się smażyć faworki ( ze studentami bywa ciężko;p)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiem jak to jest z studentami :) Polecam do zrobienia :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama robi chruściki wg tego przepisu od wielu lat. Dodaje do nich tylko trochę więcej cukru pudru. Są wyśmienite. Dzisiaj zrobiłam je ja zainspirowana Pani blogiem. Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają świetnie, jednak faworki babci i tak rządzą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ale... dla każdego "faworki babci, które rządzą" są inne. W mojej kuchni to właśnie te :))) Wprawdzie babcią nie jestem, natomiast smak smażonych przez nią tych faworków doskonale pamiętam z dzieciństwa :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. A ja jestem babcią i zaraz je usmażę,bo wyglądają przepysznie. Wszystkim natchnionym - smacznego.

      Usuń
  20. a moje ciasto wyszło gumowate...i nie dało się go rozwałkować na takie cieniusieńkie jakie ja lubię,ale domownicy zjedzą wszystko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie za krótko je wyrabiałaś. Właściwie wyrobione staje się coraz bardziej elastyczne i później nie sprawia problemu przy wałkowaniu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. przeczytałam wszystkie te pochwały i chyba zaraz ze swoimi trzema córeczkami zabierzemy się do wyrabiania ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  22. Faworki pycha! Przetestowałam osobiście, dobrze wyrobione ciasto to podstawa,po usmażeniu b kruche. To będzie już mój przepis .

    OdpowiedzUsuń
  23. Wczoraj robiłam twoje faworki;), wyszły kruche i bardzo dobre.
    ULKA

    OdpowiedzUsuń
  24. wreszcie konkretny i dokladny przepis,mieszkam w Londynie i mnostwo tu polskich sklepow,ale faworkow brak! Jutro zabieram sie do pieczenia:)dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja właśnie będę się za nie zabierać ,zobaczymy napisze:)

    OdpowiedzUsuń
  26. help, zamiast 200 g dałam 180 ml smietany? i co teraz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększ proporcjonalnie ilość pozostałych składników. Na blogu masz przelicznik, skorzystaj z niego. Pozdrawiam, AS.

      Usuń
  27. A moja babunia,mama i ja zamiast spirytusu lub octu dodajemy sok z cytryny.Świetnie działa!Pozdrawiam i smacznego Anna Maria

    OdpowiedzUsuń
  28. Droga Aleex Jestem Twoją wierną fanką i dziękuję za wszystkie porady bo dzięki nim rozwinęłam się kulinarnie :)
    Przyznam jednak że poległam już dwa razy na faworkach!!! Ciasto ugniatałam o wiele dłużej niż mówiłaś a jednak cały czas się rozsypywało Byłam zmuszona ratować się większą ilością śmietany Bardzo proszę o pomoc bo odmierzałam wszystko jak aptekarz a chciałabym zrobić je perfekcyjnie Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm.... spróbuj może tak: wsyp na stolnicę połowę porcji mąki, dodaj wszystkie płynne składniki i zagniataj, powoli, stopniowo dodając resztę mąki. Gdy ciasto będzie już odpowiednio elastyczne, a mąka jeszcze zostanie, nie dodawaj jej już. Czasami ilość dodanej mąki zależy od jej suchości, wilgotności powietrza i wielu innych czynników. Jak tak zrobisz, faworki powinny się udać :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  29. Aleex jesteś niesamowita!!! Twoja diagnoza okazała się trafna ;) Faworki wyszły genialnie :) Wielkie dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udały :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Nie trzeba proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w tym przepisie nie jest potrzebny. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  31. Czy mogę śmietanę zastąpić kremowym jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne są, właśnie zrobiłam. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń