czwartek, 17 listopada 2011
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami wg Aleex
Niedawno przyniosłam do domu trzy kilkusetstronicowe tomy. Była to trylogia Millenium autorstwa Stiega Larssona, którą tworzą znakomite powieści: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet, Dziewczyna, która igrała z ogniem oraz Zamek z piasku, który runął. Dario popatrzył z niedowierzaniem i zapytał, czy mam zamiar to czytać? Odparłam, że oczywiście mam taki zamiar. I wiecie co? Pochłonęłam już dwa tomy i zaczęłam czytać trzeci. Książki są świetne! Kiedy zaczęłam czytać pierwszą z nich, na początku zaskoczyła mnie drobiazgowość opisu. Autor tak szczegółowo opisuje bohaterów i sytuacje, że trzeba się do tej dokładności przyzwyczaić. Jednak kiedy już wpadniemy w wir wydarzeń, nie możemy się z niego wyrwać. W niesamowicie zawiłe historie wciąga nas znakomity dziennikarz „Millenium” Mikael Blomkvist, który rozwiązuje zagadkę sprzed lat. Pomaga mu w tym Lisbeth Salander – młoda, niedostosowana społecznie, ale genialna dziewczyna, prawdziwa outsiderka, którą lubi się od razu. Ten niezwykły duet pojawia się także w kolejnych tomach. Śledząc ich losy, odkrywamy tajemnicę przeszłości Lisbeth, poznajemy zawiłości szwedzkiego systemu prawnego i politycznego, analizujemy fakty, z których, jak z wielu różnych elementów układanki, wyłania się pełen obraz przestępstwa. Nie wiem, czy znacie tę trylogię. Ja dotarłam do niej dość późno, ale bardzo się cieszę, że w ogóle na nią trafiłam. Żałuję tylko, że autor nie napisze już nic więcej, zmarł nagle na atak serca w wieku zaledwie 50 lat. Polecam tę pozycję wszystkim miłośnikom thrillerów i kryminałów. Wiem jeszcze jedno. Ponieważ mam dziwną cechę, że zawsze kupuję książki, które mnie zachwycają, wkrótce moja osobista biblioteka poszerzy się o trzy nowe pozycje.
A przy tej znakomitej lekturze wspaniale jest sięgnąć po przepyszne ciasto ze śliwkami z tego przepisu. Robi się je błyskawicznie, zaledwie kilka minut, a smakuje wspaniale. Naprawdę jest bardzo dobre. Efekt zaskoczył nas niezwykle pozytywnie. Polecam. I książki, i ciasto.
Składniki:
• pół kostki miękkiego masła (125 g)
• 10 łyżek cukru (w tym cukier waniliowy)
• 3 jajka
• szczypta soli
• 10 łyżek mąki
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• około 40 dag śliwek lub dowolnych owoców
Do posypania:
• cukier biały lub jasny brązowy
Sposób przygotowania:
1. Masło pokroić na kawałki. Zmiksować.
2. Do masła dodać cukier.
3. Kolejnym składnikiem, który należy dodać, są jajka i szczypta soli. Wszystko zmiksować na puszystą masę.
4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie mikserem.
5. Przelać ciasto do foremki (o średnicy 20 - 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry).
7. Posypać cukrem - według uznania.
8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kocham tę dziwną cechę :)
OdpowiedzUsuńCiebie też :) zaczynam poszukiwania, w razie czego pożyczę od Ciebie :) :*
Szybkie i pyszne ciasto...i te śliweczki...mniam!
OdpowiedzUsuńFaktycznie proste i szybkie:) I do tego wyglada zachecajaco:) A ksiazki juz czytalam i sa rewelacyjne!!! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZarówno do ciasta jak i Millenium nie musisz mnie zachęcać :) pochłaniam jedno i drugie bez zastanowienia!!!
OdpowiedzUsuńJa polecam również film pod tym samym tytułem, ale tylko ten produkcji szwedzkiej.
Dzięki Blomkvistowi pokochałam wszystko co ze Skandynawii- także kuchnię :) a tak serio to właśnie do tej trylogii zaczęło się moje zaczytanie i zaoglądanie w skandynawskich kryminałach.
Pozdrawiam o poranku, prawie jak ze Szwecji, pochmurnym i zimnym ;)
Błyskawica ciasto :)
OdpowiedzUsuńtak, potwierdzam, ksiązki sa świetne! przy trzecim tomie ogarnia żal, że to już nieodwracalnie koniec. Jak skończysz, polecam Anne Holt-podobne klimaty
OdpowiedzUsuńTak naprawdę, to Stieg zanim umarł na serce napisał 2/3 czwartej części oraz konspekt na następne 6 części.
UsuńCzwarta część nie została jednak wydana, bo jego dziewczyna (byli razem długo ale ze wzgl. na przepisy w Szwecji nie pobrali się) oraz ojciec i brat Stiega, trochę się kłócą o prawa do książki......
No proszę, nie wiedziałam. Może kiedyś wobec tego ukaże się ciąg dalszy... Dzięki za informację. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto przepyszne...niebo w gębie...
Usuńpysznie wygląda, szybciutko można je zrobić co jest zaleta;)
OdpowiedzUsuńNo proszę, czytając Wasze komentarze, znów żałuję, że nie trafiłam na Millenium wcześniej. Ale to nic, ważne, że w ogóle trafiłam.
OdpowiedzUsuńA ciasto nie tylko błyskawiczne, ale też przepyszne! Naprawdę gorąco polecam.
Pozdrawiam, Aleex.
Ksenuś :*
"Millenium" czytałam jakiś czas temu,a ciasto upiekłam dzisiaj- rewelacja zarówno książki jak i ciasto !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, R.G.
Reniu - a my właśnie zajadamy się Twoim ciastem. Zaraz wstawię przepis ze zdjęciami. Dziękuję i pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńciasto pyszne i proste ( u mnie z malinami i jeżynami)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciasto szybko się robi i bardzo dobrze smakuje. Zrobiłam z wiśniami:)) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZ wiśniami musi być pyszne. Zrobię wkrótce. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńZrobiłam Ciasto z Twojego przepisu i wyszło pyszniutkie!!! Dzieki1! :D
OdpowiedzUsuńTo już kolejny przepis z Twojego Bloga z jaki mam przyjemność spróbować. Faktycznie ciasto jest tak proste, że nawet maluszek z pomocą mamy jest wstanie je zrobić a do tego jakie pyszne. Ja zrobiłam z brzoskwiniami jednak a po upieczeniu i wystudzeniu w dziurki dodałam dżemu wiśniowego i posypałam cukrem pudrem :D Pychotka
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowało. Wkrótce zaproszę Was na nowe smakołyki ze śliwkami. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńWłaśnie upiekłam to ciasto ze śliwkami. Bardzo szybki i prosty przepis a ciasto wygląda tak samo jak na obrazku wyżej. Jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńczy w keksowce tez mozna zrobic?
OdpowiedzUsuńTak, można :) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWŁAŚNIE KUPIŁAM ŚLIWKI I PRODUKUJĘ TWOJE CIASTO. JUTRO ZABIORĘ JE W PODRÓŻ DO CHORWACJI. MAM NADZIEJĘ ŻE WSZYSTKIM BEDZIE SMAKOWAŁO NA BRZEGU MORZA OBOK DUBROWNIKA. POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńPierwszy raz udalo mi sie ciasto i do tego pyszne pyszne!!!! i ma juz swoich fanow w mojej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńPatrzac na zainteresowania muzyczne Alex odnalazlam siebie :)serdecznie pozdrawiam moja "blizniaczke"
kasia
Bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust i kulinarnie, i muzycznie :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa dziś zabieram sie za to ciasto. z pewnością napiszę swe wrażenia estetyczne :D tylko planuje jedynie zrobic tak, ze do resztki ciasta, dodam trochę kakao, żeby wierzch ciasta był ciemny, a reszta tak samo :) dam znac, czy wyszlo xd
OdpowiedzUsuńO rany, wyszlo przepyszne!!!! Ja troszkę zmodyfikowalam przepis i dodałam do 1/3 masy ciasta kakao, by ciasto było 2 kolorowe i dodałam troszkę aromatu migdałowego i waniliowego. PYCHA!
UsuńCiasto pyszota, na pewno będzie w moim spisie "udanych ciast" :D troszkę je tylko zmodyfikowałam - dodałam aromaty (migdałowy i waniliowy) i kakao do 1/3 ciasta i piekłam troszkę dłużej. Ciasto przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :))) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń:( to tylko mi (chyba) nie wyszło. śliwki utonęły i nie bardzo wyrosło a na jutro dla gości miało być. ale pachnie... pomarzyć
OdpowiedzUsuńmoja droga - spróbuj ciasta. Jeśli w środku jest upieczone, to nic nie szkodzi, że śliwki utonęły. I tak będą smakować. Ciasto nie jest zbyt wysokie. Może wystarczy pokroić je w kwadraty, posypać cukrem pudrem i będziesz miała śliwkową krajankę :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńPycha, troche sie obawialam ze to takie szybki ale jestem mile zaskoczona.Palce lizac!
OdpowiedzUsuńWitaj właśnie piekę Twoje ciasto ciekawe jak wyjdzie...Beata
OdpowiedzUsuńWitam,szukałam szybkiego ciasta ze śliwkami i trafiłam na ten przepis,zrobiłam i wyszło pycha:))Moja córcia się nim zajada:)))
OdpowiedzUsuńWitaj,zrobilam ciasto ze sliwkami wyszlo przepyszne, teraz robie go co drugi dzien tylko zmieniam owoce:)Wszystkim bardzo smakuje! Dziekuje za przepis!!!
OdpowiedzUsuńZrobilam- PRZEPYSZNE!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdza i ciasto Wam smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)))
OdpowiedzUsuńCiasto suuuuuuuuuuuuuuuuuuper :) dzieki Iza
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę to cudeńko. Jeszcze jest w piekarniku, ale już wygląda i pachnie super. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Alicja:)
OdpowiedzUsuńWitam! Ciasto wygląda przepięknie, zapewne jest mega pyszne! A jakie proporcje na ciasto do blachy o wymiarach 39x24cm ?
OdpowiedzUsuńNie zastanawiałam się nad tym. Zwiększ ilość składników dwa lub trzy razy i powinno być dobrze. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa podwoiłam proporcje...
Usuń1 masło
5-6 jaj (raz dałam 5 jaj i było dobre)
1,5 szkl. cukru pudru w tym 1 cuk.waniliowy
1 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki krupczatki (pulchniejsze ciasto wtedy)
2 łyżeczki proszku do piecz.
DUŻA BLASZKA
Piekę 35-40 min.
Wychodzi za każdym razem!
Super przepis:)Dziękuję:)
Ilona
Dzięki Ilonko, Aleex :)))
UsuńBardzo proszę:*
UsuńJa dziękuję za wspaniałe przepisy;);)
Wszystko super tylko czemu mi utoneły sliwki?? :((
OdpowiedzUsuńCzęść owoców zazwyczaj niknie w cieście. Przyczyną może być to, że konsystencja ciasta była zbyt luźna (zależy to m.in. od mąki). Mam nadzieję, że nie miało to wpływu na smak ciasta. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńOczywiście że nie... pycha było :))
UsuńCiasto jest rewelacyjne , można komponować z różnymi owocami. W moim wydaniu było: wiśnie z drobno pokrojoną gruszką, posypane cukrem pudrem na góre 1/3 ciasta z kakao. Po wystygnięciu polane polewą czekoladowo-deserową
OdpowiedzUsuńWypróbujcie równierz mix maliny z borókami amerykańskimi, reszta przepisu j.w. A na góre przyprażone płatki migdałów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich wielbicili delikatnych ciast...
Do zainteresowanych żeby owoce nie tonęły w cieście,dobrze jest przed położeniem ich podpiec ciasto 2-3 min. lub posypać je troszkę bułką tartą.A ciacho super.Polecam.
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze w życiu ciasto...udane i bardzo smaczne. DzIĘKUJĘ i Pozdrawiam Anna ; )
OdpowiedzUsuńJuz wiem jakie dzisiaj ciacho upieke, O! Dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńNo to juz wiem co dzisiaj upieke :-) Dziekuje serdecznie za przepis. Promyki ślę.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńSmakowało, bo pożarło je moich dwóch najbliższych sercu. Dziekuję.
OdpowiedzUsuńSmakowało, bo pożarło je dwóch najbliższych mojemu sercu. Dzikuję.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, ciastem - jeszcze ciepłym - właśnie się zajadam :) Twój placek nie tylko błyskawicznie się robi ale też błyskawicznie znika w paszczach moich domowych łasuchów:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy
Pozdrawiam Was także :))) Aleex.
UsuńUpiekłam dziś :) muszę się przyznać, że moje pierwsze w życiu ciasto ze śliwkami... wyszło rewelacyjnie! Całe pożarte zostało już. Dzięki za szybki i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuń...to ciasto jest faktycznie blyskawiczne i bardzo smaczne.Super przepis.Polecam!!! Pozdrowienia z BERLINA.
OdpowiedzUsuńCiasto pieklam juz kilka razy , jest pyszne , jak szybko sie je piecze tak szybko znika z taierza . W ogole jestem pod bardzo durzym wrazeniem autorki bloga . Gratuluje i zycze powodzenia .
OdpowiedzUsuńfanka ze stanow :)
Cieszę się, że smakuje :))) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUpiekłam dziś..wspaniałe ...dziękuje za przepis...pozdrawiam!!!!!!
OdpowiedzUsuńWitam, upiekłam wczoraj ciasto zachęcona pochwałami ale wyszło twarde:-(
OdpowiedzUsuńW ogóle nie jest puszyste. Co mogłam źle zrobić? Pozdrawiam,
Kasia
Kasiu - albo dodałaś za dużo mąki (Mogła być wyjątkowo sucha i dlatego było jej za dużo), albo za długo piekłaś, ewentualnie za wysoka była temperatura, bo każdy piekarnik jest inny :) Pozdrawiam,Aleex.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź:-) No właśnie z tą mąką - nie wiedziałam czy te łyżki mają być płaskie czy czubate? Życzę Ci radosnych i ciepłych Świąt. Kasia
OdpowiedzUsuńWitam;)
OdpowiedzUsuńPiekę te ciasto bardzo często i nie zawsze ze śliwkami i za każdym razem udaje się i wychodzi przepyszne;)Serdecznie dziękuję za przepis.Rewelacyjny;)Pozdrawiam.Joanna
Witam właśnie pieke te ciasto napisze jak mi wyszło bo w wykonaniu jest baaardzo prtoste
OdpowiedzUsuńmi niestety nie wyszlo, owoce spadlyna dno i puscily tyle soku ze sie wszystko "roziapało" i sie rozlatuje:/
OdpowiedzUsuńMoże dałaś za mało mąki lub popełniłaś jakiś inny błąd? Zazwyczaj nie ma z tym ciastem żadnych problemów. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA ja chciałam zapytać,dlaczego moje ciasto nie wyrosło? Czy to zalezy od ilości owoców? Może było ich za dużo.. :( I chciałam zapytać czy masło mogę zastąpić margaryną? :)
OdpowiedzUsuńTo nie jest duża porcja ciasta, może użyłaś zbyt dużej blaszki i wyszło niskie. Jeśli wcale nie wyrosło to może być wina np. nieświeżego proszku do pieczenia. Powodów może być wiele. Jednym z nich może być też duża ilość owoców. Nie potrafię wskazać przyczyny ot tak.
UsuńMargarynę można zastąpić masłem. Pozdrawiam, Aleex :)
Witam.Mam pytanie czy ciasto ma wyjść az tak geste,ze trzeba lyzka klasc na brytwanke?Jak tak to dobrze a jak nie to czego dodac żeby było w sam raz.
OdpowiedzUsuńKonsystencję ciasta widać dokładnie na ostatnim zdjęciu przy punkcie 5. Jest ono dość gęste. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńja wlasnie wstawilam do piekarnika,zobaczymy co z tego wyjdzie bo jestem niestety kompletnym antytalentem w wypiekach :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam wczoraj. Jest przepyszne! Swietny przepis!! Pozdrawiam serdecznie!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto jest rewelacyjne, trochę się zważyło, bałam się że nie wyjdzie. Ale wyszło. Przepyszne, dobrze że wakacje i całej rodzinni nie było
OdpowiedzUsuńSuper przepisy:)ciasto zrobiłam ponieważ robiłam piernika i miałam miejsce na jeszcze jedna blachę. Piernik nadal stoi a ciasta owocowego już nie ma:)żałuje ze nie zrobiłam dwóch blach:(Dzięki Aleex!
OdpowiedzUsuńMarta
Pyszne,pyszne i jeszcze raz pyszne.......
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńWitam! Zrobiłam to ciasto, zmniejszyłam jedynie ilość cukru - bo ja wolę ciut mniej słodkie :) W smaku jest rewelacyjne :) Było tak dobre, że upiekłam dwa razy - dzień po dniu ;) Efekty umieściłam na swoim blogu:
OdpowiedzUsuńhttp://skrytozercy.blogspot.com/2013/09/ciasto-ze-sliwkami.html
Pozdrawiam serdecznie!
Nie mam wielkiego talentu do pieczenia ale ten przepis jest wymarzony dla mnie , wyszło świetnie, muszę spróbować jeszcze z innymi owocami. Pozdrawiam ciepło z kuchni wypełnionej wspaniałym zapachem ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńNIE MAM TAKIEJ BLASZKI, MAM 24 CM ALBO TRADYCYJNA PROSTOKATNA, JAK POWINNAM ZMIENIC PROPORCJE W PRZEPISIE NP. NA BLASZKE 24 CM?
OdpowiedzUsuńProszę skorzystać z przelicznika foremek, który jest dostępny na blogu (lewy pasek na górze strony). Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa mi wyszedł zakalec? dodałam margaryne Kasię, czy to może przez to?
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak robiłaś ciasto, więc trudno ocenić, dlaczego się nie udało. Ja staram się nie zamieniać masła na margarynę. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWŁAŚNIE ZROBIŁAM cała rodzina się opycha! DZIĘKUJĘ!
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika, widziałam Twoje zdjęcie Aleex i skrytożercy 1, moje daleko odbiega od tych zdjęć. Jest niskie, zapadło się w środku i jest bardzo mokre, a sliwki zupełnie utonęły - CHOCIAŻ W SMAKU JEST BARDZO DOBRE. Po jakim czasie otwierasz piekarnik i wyjmujesz ciasto? Może tutaj popełniłam jakiś błąd?
OdpowiedzUsuńJa wyjmuję ciasto od razu po upieczeniu. Może błąd tkwi gdzie indziej? Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZawzięłam się i zrobiłam jeszcze raz, wyszło super. Jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że nie odpuściłaś :) Warto było :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńzrobilam dzis :))) proste i bardzoooo smaczne :) wnuczka sie zajadała milo bylo patrzec. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńKsiążki są naprawdę rewelacyjne. Sama czytałam przez kilka dni bez wytchnienia. Dobrze, że był wtedy urlop:) A śliwki chyba jednak upiekę na kruchym.
Pozdrawiam serdecznie
ciasto u mnie już w piekarniku :)zobaczymy jakie wyjdzie...jak narazie zapowiada się bardzo apetycznie :) ja u siebie dodałam jeszcze do tego wszystkiego kakao....:)
OdpowiedzUsuńCiasto Rewelacja, tak dobrego dawno nie jadłam, wypróbowałam ostatnio kilka przepisów na ciasto z owocami i to jest nr 1!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńREWELACJA!!! Ciasto wyśmienite. Zaczęłam piec w małej blaszce, teraz piekę na dużej z piekarnika. Ciasto poprostu znika. Najeść się nie mogą, takie pyszne. Śliwek na razie mam pod dostatkiem, zamrozilam. Dziękuję za ten i wzsystkie inne przepisy. Pozdrawiam serdecznie. Renata.
OdpowiedzUsuńRobie juz trzeci raz, uwielbiam, ale znowu sliwki mi sie zapadaja:( nawet jak podpieklam 3 minuty przed polozeniem owocow...jakas rada droga Aleex? pozdrawiam z Londynu. Ola
OdpowiedzUsuńMoże dodaj nieco więcej mąki, aby ciasto było bardziej gęste (tylko bez przesady). Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszło pyszne....wszyscy sie zajadają...jutro beede musiala drugie upiec...i ten czas,,,chwila moment i zrobione :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńczy można dodać mąkę kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale dodaje się ją do wypieków. Możesz dodać. Daj znać, jak wyszło.Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzytam te komentarze i wielu osobom te śliwki poszły na dno mnie też konsystencja ciasta dobra ale przeczytałam w innych przepisach że należy śliwki oprószyć bułką tartą i układać je luźno tak aby ciasto mogło wyrosnac. Przepis jest rzeczywiście prosty i szybko się robi pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie wyrośnięte, śliwki opadają... dużo zależy od piekarnika (gazowy,elektryczny, z termoobiegiem czy bez- każdy piecze inaczej) i poziomu na którym stawiacie : górny czy środkowy ! - na każdy poziomie piecze się inaczej, no i nikt nie wspomina i do jakiego piekarnika je wkładacie : do nagrzanego do 180stopni czy zimnego?
OdpowiedzUsuńPopiekłam na różnych poziomach, wkładając do zimnego piekarnika innym razem nagrzanego i dopiero teraz wiem jak piec w MOIM własnym (nowym) piekarniku. Nie wychodzi jak wstawiam do nagrzanego - rosnie troszeczkę, jest twardawe, szybko się przypala. Na górnym poziomie- wyrosło ale śliwki utonęły i musiałam dopiekać,bo przy śliwkach (gdzie puściły sok) było surowe ciasto... Potrenujcie , by się dowiedzieć GDZIE ustawić blszkę (górny czy dolny poziom) i w jakim piekarniku WAM wychodzi (wstawiając do nagrzanego lub zimnego). Czas pieczenia w różnych wariantach jest też różny...(na górnym poziomie-u mnie dłużej )
Mam pytania do Aleex:
-pieczesz na górnym, czy środkowym poziomie?
- do jakiego piekarnika wstawiasz blaszkę z surowym ciastem: nagrzanego, czy zimnego?(nie doczytałam zadnej info).
- jakie łyżki (stołowe też mają różne rozmiary) mąki zostały użyte w przepisie: płaskie, pełne czy czubate (ważne dla początkujących, od tego też zależy 'tonięcie' śliwek i 'pulchność' ciasta)
Przy okazji- wszystkie moje 'niewypały' były i tak pyszne :) no i najbardziej lubię to z częściowo zatopionymi śliwkami , jest wilgotniejsze (specjalnie układam kilka pod kątem)- pychotaaaaa:))) pozdrawiam, Zaganiana
Witaj. Masz rację - BARDZO DUŻO zależy od piekarnika. Ja piekę w opcji dół + termoobieg na środkowym poziomie. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i używam najbardziej typowych, średniej wielkości łyżek stołowych. Skoro każdy piekarnik jest inny, to zawsze należy się kierować swoim doświadczeniem, bo to my znamy najbardziej nasz sprzęt. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPoruszyłyście bardzo ciekawą i istotną kwestię, a mianowicie sposób pieczenia. U mnie najbezpieczniejszą opcją jest umieszczenie blaszki na środkowym poziomie i pieczenie góry i dołu - wtedy wychodzi najlepsze, natomiast przy termoobiegu wychodzi zbyt suche. Czy włączając termoobieg powinno się zmniejszyć temperaturę pieczenia?
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Łatwy i błyskawiczny do przygotowania :) wszystkim domnownikom bardo bardo smakowal :)))
OdpowiedzUsuńDobry przepis, chociaż o wiele za słodki, ja bym zmniejszyła o 2 łyżki cukier i dodała mąki więcej, bo stosunek 10do10 cukier i mąka to o wiele za dużo, aż staje w gardle po 3 kawałkach. Poza tym pyszny, miękkie ciasto, użyłam małych śliwek węgierek które same w sobie są słodkie i następnym razem troszkę zmniejszę te słodkie proporcje ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńrobie juz drugi raz i to w prodizu, super!
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne i bardzo łatwe robie je już chyba z 5 razya każdy gośc sie nim zachwyca ;))) Polecam i podrawiam
OdpowiedzUsuńTen przepis mam "od lat", nazywam to śniadaniowym ciastem do kawy. Zawsze tylko się zastanawiam jak zrobić żeby było pulchne? Nie wyrasta mi tak ładnie jak na Twoich zdjęciach? Tu gdzieś przestałam, że może mają jest powodem? Jakie używać? Asia
OdpowiedzUsuń