.

.

piątek, 10 lutego 2012

Ekskluzywna biała dama wg Aleex




Nareszcie zaczyna się weekend. Za mną pracowity tydzień, a dzisiejszy wieczór spędziłam razem z uczniami na uroczystej Gali Mistrzów Sportu (...). Impreza była świetna. Wyróżniający się sportowcy i ich trenerzy otrzymali wyróżnienia i nagrody. Uroczystość uatrakcyjnił występ zespołu Avocado – rewelacja! Po powrocie do naszego miasteczka razem z Dariem rozwieźliśmy dzieci do domów. W życiu nie puściłabym ich samych po ciemku. A po przybyciu do naszego mieszkanka okazało się, że moi chłopcy i Gwiazdeczka już zdążyli poczęstować się pysznym ciastem, które dla nich upiekłam. Na co dzień nie mam czasu, aby spędzać w kuchni długie godziny, ale w weekend lub tuż przed nim zawsze staram się przygotować chłopakom (a dziś także Gwiazdeczce, która, po świetnie zaliczonej sesji, przyjechała do domu) coś pysznego. Mój wybór padł na ciasto z przepisu vanilii20. Ekskluzywna biała dama jest naprawdę wyjątkowa. Nie tylko smaczna, ale również okazała i taka... wykwintna. Świetnie może zastąpić tort, będzie odpowiednia na każdą okazję. Polecam.

Składniki:

• biszkopt z 8 jaj upieczony z tego przepisu
• 0,5 l śmietanki kremówki
• puszka brzoskwiń w syropie
• 3-4 łyżki żelatyny
• 0,5 kg twarogu 3-krotnie mielonego
• 16 łyżek cukru
• cukier wanilinowy (duża porcja)
• 2 budynie waniliowe bez cukru (najlepiej Dr O'etker)
• 1 kostka masła
• 0,5 kostki masła
• 15 dag wiórków kokosowych
• 0,75 l mleka

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt z 8 jaj według tego przepisu. Usunąć papier do pieczenia.



2. Upieczony biszkopt ostudzić na kratce, przeciąć na dwa blaty.
3. Przygotować masę serową: kremówkę ubić na sztywno, dodać 7 łyżek cukru i cukier wanilinowy.



4. Następnie dodać twaróg oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody i ostudzoną.





5. Wymieszać lub zmiksować całość tak, aby składniki dokładnie się z sobą połączyły.
6. Na koniec dodać pokrojone w kawałki owoce.



7. Do blaszki włożyć jeden blat biszkoptowy. Wyłożyć na niego masę serową.



8. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki. Jeśli lubimy wilgotne biszkopty, blaty można nasączyć syropem z brzoskwiń połączonym z wodą.



9. Przygotować masę budyniową: ugotować budynie w 0,75 l mleka z 8 łyżkami cukru.



10. Ostudzić, a następnie utrzeć z kostką masła (ucieramy najpierw masło i stopniowo dodajemy zimny budyń).





11. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt.



12. Przygotować posypkę kokosową: na patelni rozpuścić pół kostki masła. Dodać 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe, przyrumienić.







13.Kiedy ostygną ( nie mogą być ciepłe, ponieważ rozpuszczą masę budyniową!), posypujemy nimi warstwę budyniową.







Smacznego.

54 komentarze:

  1. Faktycznie okazała i wykwintna dama:) super przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj!
    Fizycznie nie uczestniczyłam w Gali Mistrzów Sportu,ale wysłuchałam tak wyczerpującej relacji,że czułam się jakbym tam byłam.
    "Biała dama"-wygląda naprawdę jak dama(piękna,delikatna i dostojna).
    Następny rewelacyjny przepis do wykorzystania.

    Pozdrawiam,R.G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyobrażam sobie tę relację :)))) Masz świetnych synów, Reniu, tylko pogratulować :))) I starszy, i młodszy naprawdę nie sprawiają żadnych problemów. Wiem, że z perspektywy matki czasami wygląda to nieco inaczej, ale ja piszę z innej perspektywy ;)
      A ciasto polecam, naprawdę dobre. Twoja babka majonezowa czeka u mnie w kolejce do zrobienia. Też będzie świetna, tak sądzę.
      Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  3. Blog super.Jestem tu pierwszy raz i dodalam strone do ulubionych.Wszystko pieknie opisane i pokazane.Ja dopiero zaczynam gotowac wiec jak najbardziej bede korzystala z twojego super bloga:)
    Pozdrawiam Madzia

    OdpowiedzUsuń
  4. Blog super.Wszystko pieknie opisane i pokazane.Strona wyladowala w ulubionych:)Ja dopiero zaczynam gotowac wiec jak najbardziej bede tu czesto zagladala.

    Pozdrawiam Madzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Madziu jak często chcesz :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  5. Ale cudo! Już się nie mogę doczekać kiedy będzie gotowe. ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  6. Bardzo dziękuję za miłe słowa.
    R.G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama prawda :))))) Pozdrawiam cieplutko, Aleex :)))

      Usuń
  7. Bardzo apetyczne ciasto, świetnie nadaje się na imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój blog to najlepsza książka kucharska, jaką w życiu czytałam! Jesteś w moich ulubionych ulubionych. A te placuszki ziemniaczane...
    Pozdrawiam, Dorota z Poznania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Doroto, za tak miłe słowa. Zapraszam i pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  9. jesteś mistrzynią wypieków! zawsze mi ślinka leci przy kolejnych ciastach Twojego autorstwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleńko - a gdzie mi do jakiegokolwiek mistrzostwa :)))) Staram się dobrze robić to, co lubię :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  10. Super ciasto! Jadłam parę lat temu, ale sama nie odważyłam się go zrobić.
    Właśnie pochłonęłam pierwszy tom Filarów ziemi, a wczoraj zaczęłam:) Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że fajna książka? Ja też czytałam ją błyskawicznie :)))
      To oprócz Filarów powinny Ci się spodobać także jeszcze dwie:
      1. Katedra w Barcelonie
      2. Władca Barcelony

      Tytuły podobne, ale utwory zupełnie niezależne :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  11. A zrobisz jakieś mięsko na dniach? Proooszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie przed chwilą wstawiłam fajny przepis na mięsko :))) Polecam, Aleex.

      Usuń
  12. Fajna, fajna książka, ale drugiego tomu jeszcze nie zaczęłam czytać, bo musiałam trochę podgonić moje prace domowe:) Dzięki za polecenie następnych pozycji, będę miała je na uwadze. Pamiętam, że jakieś 20 lat temu czytałam Fabrykę oficerów i 08/15 Kirsta i wtedy bardzo mi się podobały. Nie wiem, jak teraz odebrałabym je, ale wówczas byłam nimi zachwycona. Ak

    OdpowiedzUsuń
  13. Filary ziemi przeczytane, dzisiaj obejrzałam już nawet 3 odcinki filmu:)Ak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc trafiłam w Twój gust. Cieszę się :)))Aleex.

      Usuń
  14. Wczoraj upieklam to ciasto. Smakuje super. Nie jest skomplikowane do wykonania. Wykonanie go razem z upieczeniem biszkoptu zajelo mi ok. 3 godzin. Dziekuje za umieszczenie przepisu. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodam jeszcze, ze dzisiaj mam urodziny i upieklam to ciasto do pracy. Wszystkim kolezankom bardzo smakowalo i chwalily mnie za ten super placek, ale te pochwaly nie naleza sie mi tylko Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  16. a mój syn na to....mmmmm pychaaaa! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna reakcja :)))))))) Pozdrowienia dla Ciebie i syna :))))))) Aleex.

      Usuń
  17. Wypróbowałam ten przepis na odpust - 24.06.2012r. ciasto naprawę pycha warte polecenia znikało ze stołu błyskawicznie.
    No i kolejny raz poleciłam rodzinie Twój blog kulinarny!
    Jest tu b. wiele fajnych przepisów,które planule zrobić jednak nie mam czasu - właśnie kończą się na mojej działce truskawki a jeszcze nie wypróbowałam przepisu z maślanką...
    POZDRAWIAM
    MADI:)

    OdpowiedzUsuń
  18. czy może być twaróg taki w wiaderku,już zmielony jak na serniki?,czy lepiej zemleć samemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć twarogu z wiaderka. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. No to ciasto super wyglada i tak pewnie smakuje. Muszę je zrobić.Nawet na torta się nadaje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w każdej wersji: jako ciasto i jako tort. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. No właśnie godzinę temu skończyłam robić tą piękną białą damę.Mam nadzieję,że będzie pyszna,bo wygląda super.Nawet biszkopt z przepisu mi wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się nie zawiedziesz :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. Jestem tutaj pierwszy raz ale muszę dodać, że blog jest super!
    A przepis na białą damę koniecznie muszę wypróbować. Ciasto wygląda ślicznie mam nadzieję, że i tak będzie smakowało. Mam pytanko czy przepis jest na standardową blachę? Ola

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj w mojej kuchni. Rozgość się :))) A biała dama na pewno będzie smakowała. Upiecz ją w standardowej blaszce. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam to ciasto w formie tortu na urodziny mojej córeczki. Gościom bardzo smakowało. Dziękuje za wspaniały przepis. Rodzynka ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam to ciasto na święta. Jest naprawdę bardzo dobre, napewno jeszcze kiedyś zrobię, dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zastanawiam się , czy jak dodam twaróg do śmietany to ta ubita śmietana nie opadnie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciach, nie opadnie. Trzeba to robić po prostu delikatnie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. A czy do masy można zanim zwykłego sera dodać twaróg z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale powinien być dobrej jakości, a poza tym koniecznie zmielony. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  27. Witam. Ciasto jest super. Piekłam to ciasto już kilka razy. Za każdym razem mam problem z masą. Przy dodawaniu budyniu (w małych ilościach) do utartego masła, masa po krótkiej chwili waży się, robi się jak "śmietana". Co może być tego przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Nigdy nie miałam takich problemów. Być może składniki mają różną temperaturę? Może dodajesz za ciepły lub za zimny budyń? No i czy na pewno używasz masła, a nie jakiegoś mixu?

      Usuń
  28. Witam, ciasto wygląda super, interesuje mnie na jaką wielkość blaszki podane są składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto robię w blaszce o wymiarach: 22x37 :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  29. Czym mogę zastąpić wiórki, bo ich nie znoszę?
    Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję użyć zamiast wiórków orzechy laskowe. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Ciasto bardzo dobre, tylko następnym razem masę zrobię z połowy składników, bo ciasto mi wyszło bardzo wysokie, choć robiłam je w duże blaszce.
    Druga rzecz to krem budyniowy który mi się zważył, ale uratowałam go stawiając go z miską na parze i energicznie miksując.
    Wszystko jednak czyni znakomitą całość.
    Lidia

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam,jest pyszna,składniki dobrane idealnie.Nie zwróciłam tylko uwagi,że pokroiłaś brzoskwinię w większą kostkę i fajnie to wygląda.Ja pokroiłam w malutką i brakuje tego kolorku,bo brzoskwinie w kremie się skryły :(
    Marzanna

    OdpowiedzUsuń
  32. Dlaczego budyń wyszedł mi rzadki? pokrojone kawałki ciasta rozwalały mi się przez lejący budyń. Zmniejszyłam nawet do 0,5 ml mleka i dwa budynie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrafię odpowiedzieć Ci na pytanie. Może budynie były przeterminowane i nie zwróciłaś na to uwagi? Może był jakiś inny powód. Na zdjęciach widać, że budyń powinien być bardzo gęsty, robi się go z niepełnej porcji mleka. Ta gęstość jest gwarancją odpowiedniej konsystencji masy i nic nie ma prawa się rozłazić. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  33. Zrobiłam- wyszła jak z cukierni, piękna i okazała.

    OdpowiedzUsuń