piątek, 10 lutego 2012
Ekskluzywna biała dama wg Aleex
Nareszcie zaczyna się weekend. Za mną pracowity tydzień, a dzisiejszy wieczór spędziłam razem z uczniami na uroczystej Gali Mistrzów Sportu (...). Impreza była świetna. Wyróżniający się sportowcy i ich trenerzy otrzymali wyróżnienia i nagrody. Uroczystość uatrakcyjnił występ zespołu Avocado – rewelacja! Po powrocie do naszego miasteczka razem z Dariem rozwieźliśmy dzieci do domów. W życiu nie puściłabym ich samych po ciemku. A po przybyciu do naszego mieszkanka okazało się, że moi chłopcy i Gwiazdeczka już zdążyli poczęstować się pysznym ciastem, które dla nich upiekłam. Na co dzień nie mam czasu, aby spędzać w kuchni długie godziny, ale w weekend lub tuż przed nim zawsze staram się przygotować chłopakom (a dziś także Gwiazdeczce, która, po świetnie zaliczonej sesji, przyjechała do domu) coś pysznego. Mój wybór padł na ciasto z przepisu vanilii20. Ekskluzywna biała dama jest naprawdę wyjątkowa. Nie tylko smaczna, ale również okazała i taka... wykwintna. Świetnie może zastąpić tort, będzie odpowiednia na każdą okazję. Polecam.
Składniki:
• biszkopt z 8 jaj upieczony z tego przepisu
• 0,5 l śmietanki kremówki
• puszka brzoskwiń w syropie
• 3-4 łyżki żelatyny
• 0,5 kg twarogu 3-krotnie mielonego
• 16 łyżek cukru
• cukier wanilinowy (duża porcja)
• 2 budynie waniliowe bez cukru (najlepiej Dr O'etker)
• 1 kostka masła
• 0,5 kostki masła
• 15 dag wiórków kokosowych
• 0,75 l mleka
Sposób przygotowania:
1. Upiec biszkopt z 8 jaj według tego przepisu. Usunąć papier do pieczenia.
2. Upieczony biszkopt ostudzić na kratce, przeciąć na dwa blaty.
3. Przygotować masę serową: kremówkę ubić na sztywno, dodać 7 łyżek cukru i cukier wanilinowy.
4. Następnie dodać twaróg oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody i ostudzoną.
5. Wymieszać lub zmiksować całość tak, aby składniki dokładnie się z sobą połączyły.
6. Na koniec dodać pokrojone w kawałki owoce.
7. Do blaszki włożyć jeden blat biszkoptowy. Wyłożyć na niego masę serową.
8. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki. Jeśli lubimy wilgotne biszkopty, blaty można nasączyć syropem z brzoskwiń połączonym z wodą.
9. Przygotować masę budyniową: ugotować budynie w 0,75 l mleka z 8 łyżkami cukru.
10. Ostudzić, a następnie utrzeć z kostką masła (ucieramy najpierw masło i stopniowo dodajemy zimny budyń).
11. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt.
12. Przygotować posypkę kokosową: na patelni rozpuścić pół kostki masła. Dodać 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe, przyrumienić.
13.Kiedy ostygną ( nie mogą być ciepłe, ponieważ rozpuszczą masę budyniową!), posypujemy nimi warstwę budyniową.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Faktycznie okazała i wykwintna dama:) super przepis!:)
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńFizycznie nie uczestniczyłam w Gali Mistrzów Sportu,ale wysłuchałam tak wyczerpującej relacji,że czułam się jakbym tam byłam.
"Biała dama"-wygląda naprawdę jak dama(piękna,delikatna i dostojna).
Następny rewelacyjny przepis do wykorzystania.
Pozdrawiam,R.G.
Wyobrażam sobie tę relację :)))) Masz świetnych synów, Reniu, tylko pogratulować :))) I starszy, i młodszy naprawdę nie sprawiają żadnych problemów. Wiem, że z perspektywy matki czasami wygląda to nieco inaczej, ale ja piszę z innej perspektywy ;)
UsuńA ciasto polecam, naprawdę dobre. Twoja babka majonezowa czeka u mnie w kolejce do zrobienia. Też będzie świetna, tak sądzę.
Pozdrawiam, Aleex :)))
Blog super.Jestem tu pierwszy raz i dodalam strone do ulubionych.Wszystko pieknie opisane i pokazane.Ja dopiero zaczynam gotowac wiec jak najbardziej bede korzystala z twojego super bloga:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Madzia
Blog super.Wszystko pieknie opisane i pokazane.Strona wyladowala w ulubionych:)Ja dopiero zaczynam gotowac wiec jak najbardziej bede tu czesto zagladala.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Madzia
Zapraszam Madziu jak często chcesz :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńAle cudo! Już się nie mogę doczekać kiedy będzie gotowe. ;))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńBardzo dziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńR.G.
Sama prawda :))))) Pozdrawiam cieplutko, Aleex :)))
UsuńDama nad damami ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, świetnie nadaje się na imprezy :)
OdpowiedzUsuńTwój blog to najlepsza książka kucharska, jaką w życiu czytałam! Jesteś w moich ulubionych ulubionych. A te placuszki ziemniaczane...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Dorota z Poznania
Bardzo dziękuję, Doroto, za tak miłe słowa. Zapraszam i pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńjesteś mistrzynią wypieków! zawsze mi ślinka leci przy kolejnych ciastach Twojego autorstwa:)
OdpowiedzUsuńOleńko - a gdzie mi do jakiegokolwiek mistrzostwa :)))) Staram się dobrze robić to, co lubię :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńSuper ciasto! Jadłam parę lat temu, ale sama nie odważyłam się go zrobić.
OdpowiedzUsuńWłaśnie pochłonęłam pierwszy tom Filarów ziemi, a wczoraj zaczęłam:) Ala
Prawda, że fajna książka? Ja też czytałam ją błyskawicznie :)))
UsuńTo oprócz Filarów powinny Ci się spodobać także jeszcze dwie:
1. Katedra w Barcelonie
2. Władca Barcelony
Tytuły podobne, ale utwory zupełnie niezależne :))) Pozdrawiam, Aleex.
A zrobisz jakieś mięsko na dniach? Proooszę:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przed chwilą wstawiłam fajny przepis na mięsko :))) Polecam, Aleex.
UsuńFajna, fajna książka, ale drugiego tomu jeszcze nie zaczęłam czytać, bo musiałam trochę podgonić moje prace domowe:) Dzięki za polecenie następnych pozycji, będę miała je na uwadze. Pamiętam, że jakieś 20 lat temu czytałam Fabrykę oficerów i 08/15 Kirsta i wtedy bardzo mi się podobały. Nie wiem, jak teraz odebrałabym je, ale wówczas byłam nimi zachwycona. Ak
OdpowiedzUsuńFilary ziemi przeczytane, dzisiaj obejrzałam już nawet 3 odcinki filmu:)Ak
OdpowiedzUsuńA więc trafiłam w Twój gust. Cieszę się :)))Aleex.
UsuńWczoraj upieklam to ciasto. Smakuje super. Nie jest skomplikowane do wykonania. Wykonanie go razem z upieczeniem biszkoptu zajelo mi ok. 3 godzin. Dziekuje za umieszczenie przepisu. Polecam.
OdpowiedzUsuńDodam jeszcze, ze dzisiaj mam urodziny i upieklam to ciasto do pracy. Wszystkim kolezankom bardzo smakowalo i chwalily mnie za ten super placek, ale te pochwaly nie naleza sie mi tylko Aleex :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńa mój syn na to....mmmmm pychaaaa! ;)
OdpowiedzUsuńFajna reakcja :)))))))) Pozdrowienia dla Ciebie i syna :))))))) Aleex.
UsuńWypróbowałam ten przepis na odpust - 24.06.2012r. ciasto naprawę pycha warte polecenia znikało ze stołu błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńNo i kolejny raz poleciłam rodzinie Twój blog kulinarny!
Jest tu b. wiele fajnych przepisów,które planule zrobić jednak nie mam czasu - właśnie kończą się na mojej działce truskawki a jeszcze nie wypróbowałam przepisu z maślanką...
POZDRAWIAM
MADI:)
czy może być twaróg taki w wiaderku,już zmielony jak na serniki?,czy lepiej zemleć samemu?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć twarogu z wiaderka. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNo to ciasto super wyglada i tak pewnie smakuje. Muszę je zrobić.Nawet na torta się nadaje:)
OdpowiedzUsuńPolecam w każdej wersji: jako ciasto i jako tort. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNo właśnie godzinę temu skończyłam robić tą piękną białą damę.Mam nadzieję,że będzie pyszna,bo wygląda super.Nawet biszkopt z przepisu mi wyszedł:)
OdpowiedzUsuńNa pewno się nie zawiedziesz :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJestem tutaj pierwszy raz ale muszę dodać, że blog jest super!
OdpowiedzUsuńA przepis na białą damę koniecznie muszę wypróbować. Ciasto wygląda ślicznie mam nadzieję, że i tak będzie smakowało. Mam pytanko czy przepis jest na standardową blachę? Ola
Witaj w mojej kuchni. Rozgość się :))) A biała dama na pewno będzie smakowała. Upiecz ją w standardowej blaszce. Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto w formie tortu na urodziny mojej córeczki. Gościom bardzo smakowało. Dziękuje za wspaniały przepis. Rodzynka ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto na święta. Jest naprawdę bardzo dobre, napewno jeszcze kiedyś zrobię, dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się , czy jak dodam twaróg do śmietany to ta ubita śmietana nie opadnie ??
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciach, nie opadnie. Trzeba to robić po prostu delikatnie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy do masy można zanim zwykłego sera dodać twaróg z wiaderka?
OdpowiedzUsuńMożna, ale powinien być dobrej jakości, a poza tym koniecznie zmielony. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Ciasto jest super. Piekłam to ciasto już kilka razy. Za każdym razem mam problem z masą. Przy dodawaniu budyniu (w małych ilościach) do utartego masła, masa po krótkiej chwili waży się, robi się jak "śmietana". Co może być tego przyczyną?
OdpowiedzUsuńNie wiem. Nigdy nie miałam takich problemów. Być może składniki mają różną temperaturę? Może dodajesz za ciepły lub za zimny budyń? No i czy na pewno używasz masła, a nie jakiegoś mixu?
UsuńWitam, ciasto wygląda super, interesuje mnie na jaką wielkość blaszki podane są składniki?
OdpowiedzUsuńCiasto robię w blaszce o wymiarach: 22x37 :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzym mogę zastąpić wiórki, bo ich nie znoszę?
OdpowiedzUsuńLidia
Proponuję użyć zamiast wiórków orzechy laskowe. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto bardzo dobre, tylko następnym razem masę zrobię z połowy składników, bo ciasto mi wyszło bardzo wysokie, choć robiłam je w duże blaszce.
OdpowiedzUsuńDruga rzecz to krem budyniowy który mi się zważył, ale uratowałam go stawiając go z miską na parze i energicznie miksując.
Wszystko jednak czyni znakomitą całość.
Lidia
Zrobiłam,jest pyszna,składniki dobrane idealnie.Nie zwróciłam tylko uwagi,że pokroiłaś brzoskwinię w większą kostkę i fajnie to wygląda.Ja pokroiłam w malutką i brakuje tego kolorku,bo brzoskwinie w kremie się skryły :(
OdpowiedzUsuńMarzanna
Dlaczego budyń wyszedł mi rzadki? pokrojone kawałki ciasta rozwalały mi się przez lejący budyń. Zmniejszyłam nawet do 0,5 ml mleka i dwa budynie
OdpowiedzUsuńNie potrafię odpowiedzieć Ci na pytanie. Może budynie były przeterminowane i nie zwróciłaś na to uwagi? Może był jakiś inny powód. Na zdjęciach widać, że budyń powinien być bardzo gęsty, robi się go z niepełnej porcji mleka. Ta gęstość jest gwarancją odpowiedniej konsystencji masy i nic nie ma prawa się rozłazić. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam- wyszła jak z cukierni, piękna i okazała.
OdpowiedzUsuń