piątek, 15 czerwca 2012
3 bit wg Aleex
Nie mogłam uwierzyć, że tego ciasta nie ma na moim blogu! Sprawdzałam kilka razy i nic. Byłam zdziwiona, bo robię je przecież odkąd Młody rozpoczął naukę w podstawówce! Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy na szkolną imprezę, dzieci jadły tylko mojego 3- bita. Nie chciały innego ciasta i w domach opowiedziały o swoich wrażeniach smakowych. Następnego dnia rozdzwoniły się telefony. Mamy koleżanek i kolegów mojego syna prosiły o przepis. Oczywiście podzieliłam się z nimi recepturą i swoimi uwagami, ale zostało już tak, że przygotowywanie przeze mnie 3-bita stało się klasową tradycją. Kiedy Młody poszedł do gimnazjum (a wraz z nim część kolegów z podstawówki) znów piekłam dla jego klasy ciasta. Na wieczorek gimnazjalny też. Oczywiście młodzież nie mogła pożegnać się ze szkołą bez 3-bita. A więc zrobiłam go. Nawet nie miałam zamiaru robić zdjęć, bo byłam przekonana, że Wy też już znacie 3-bita. Dopiero w chwili, gdy próbowałam znaleźć przepis na swoim blogu, okazało się, że go nie ma. Tak więc nadrabiam zaległości. Przepraszam, że nie pokazuję ciasta w przekroju, ale w całości powędrowało do szkoły Młodego i nie pozostał po nim nawet kawałeczek do zdjęcia. Gorąco polecam.
Składniki:
• 8-9 paczek herbatników
• 1 puszka mleka słodzonego (może być masa krówkowa gotowana)
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 2 szklanki mleka
• 1 kostka masła
• 0,5 litra śmietany 18%
• 2 śnieżki
• 100 g czekolady mlecznej
W składnikach nie ma cukru - to nie jest pomyłka :)))
Sposób przygotowania:
1. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników.
2. Z budyniów i mleka ugotować budyń. Ostudzić.
3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać porcjami zimny budyń.
4. Masę budyniową wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników.
5. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
6. Mleko skondensowane słodzone w puszce włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez 3 godziny pilnując, aby puszka cały czas była pod wodą. Ostudzić i dopiero wtedy otworzyć. Jeśli używamy gotowej masy krówkowej, mleka nie gotujemy, ale wkładamy otworzoną puszkę do naczynia z gorącą wodą, aby masa zrobiła się ciepła.
7. Na herbatnikach rozsmarować warstwę masy krówkowej. Najlepiej to robić, gdy masa jest ciepła.
8. Na masę krówkową położyć kolejną porcję herbatników.
9. Schłodzone śmietany (zwykłe, kwaśne 18%) ubić z 2 śnieżkami na puszystą masę. Śmietanę rozłożyć na wierzchu herbatników.
10. Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać czekoladą wierzch ciasta. Wstawić do lodówki przynajmniej na całą noc.
11. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne ciasto, też robiłam z tego przepisu. szkoda tylko, że nie mogę go teraz jeśc, palce lizac. :) pozdrawiam sorko!!! dziękuje za podpowiedz w sprawie skrobi. Ewelina J
OdpowiedzUsuńWitaj Ewelinko - ciacho rzeczywiście jest pycha i bardzo szybko się je robi. Odezwij się w wolnej chwili - telefon masz, maila też :)))))))) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń3 bit przepyszne ciasto! :)) Robię dokładnie tak samo tylko zamiast śmietany 18 używam 30, a może 18 jest lepsza dodaje wyrazistości i nie jest tak słodko?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Łukaszu - jest dokładnie tak, jak przypuszczasz. 18% śmietana ma, po ubiciu, lekko kwaskowaty posmak i przełamuje słodycz ciasta. Polecam Ci zastąpienie słodkawej kremówki właśnie tą 18% śmietaną. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńA czyli dobrze przypuszczałem, a w moim przepisie od znajomej, budyń się słodzi, mało ale cukier jest, a tu w komentarzach czytam, że bez cukru, rzeczywiście całość nie będzie taka słodka. A i jeszcze w tym przepisie dodaje się po ugotowaniu do gorącego budyniu galaretkę cytrynową (sypką, w proszku) budyń zyskuje taki ciekawy posmak.
UsuńZnam tę masę budyń + sypka galaretka. Jest to jednak zupełnie inna konsystencja niż masa budyniowa. Polecam do wypróbowania moją wersję :) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńMam taki zamiar, z tą kwaśniejszą śmietaną i budyń bez cukru, jestem ciekaw smaku. Na pewno wypróbuję. :)
Usuńmam pytanko co do cukru w tym cieście. Czy nic w nim nie słodzimy ? ani kremu budyniowego ani śmietany ?
OdpowiedzUsuńWitaj - w przepisie nie ma pomyłki :))) Nie słodzimy ani budyniu, ani śmietany. Śmietanie leciutką słodycz zapewniają Śnieżki, a budyń pozostaje niesłodki. Jednak ciasto jest wystarczająco słodkie dzięki masie krówkowej. Zapewniam :)))))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWitam ,sledze uwaznie Pani bloga i skorzystalam juz z kilku przepisow , mam pytanie czy ta smietana 18-tka ma byc slodka ,bo u nas sa tylko kwasne 18-tki ?
OdpowiedzUsuńTo mają być zwykłe, kwaśne 18-tki :))))))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńEwa Sanok ...witam przepis spad mi z nieba szukałam przepisu na 3-Bita i proszę mam smutne bo zaczęłam diete ale co tam ..szykuje sie biesiada przy ognisku i pieczenie kiełbasek wiec jak zjem kawałek to przecież nie grzech wytłumaczę sobie ze przecież organizm potrzebuje czasami kawałka SŁODYCZY ......Pozdrawiam cieplutko EWA
OdpowiedzUsuńCiasto baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dobre polecam w sobotę znikło błyskawicznie Ewa pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrany to ciasto jest pyszne!!
OdpowiedzUsuńśnieżki to mają być duże paczki tak ?:P
OdpowiedzUsuńŚnieżki są w opakowaniach takiej wielkości jak kisiel lub budyń. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, właśnie włożyłam 3-bita do lodówki. Pierwszy raz go wykonałam i zobaczymy.;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJutro jadę na spływ kajakami- zostałam namówiona, że tak fajnie- a jak wrócimy będziemy go KROIĆ.
Zrobiłam też lukier na wczorajszą babkę- ale inną niż Twoje. Jasny mi wyszedł- ale to pierwszy raz.
Szczerze powiem, że dzisiaj szukajać 3- bita trafiłam tutaj- i szczerze chyba z Tobą pozostanę.
POZDRAWIAM CIĘ CIEPLUTKO.
ULKA
Witaj w mojej kuchni :)Zawsze zapraszam :)Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :). Pozdrawiam, Aleex.
UsuńDziękuje kochana. Będę pytała-szukała porad, bo jestem początkującą kucharką;). .... uwielbiam gotować;)
OdpowiedzUsuńULKA
Witam serdecznie, 3-bit PYSZNOŚCI!!!! śmietana sprawiła, że ciasto nie było słodkie. Przyszła teściowa się zachwycała i szfagierka.
OdpowiedzUsuńJa tylko dodałam chyba herbatniki jakieś inne- bo wczszoraj jediśmy i nadal dolna część ciastek była twarda. Jak ciasto poleżało na tależu- to były mięciutkie.
teraz dodam maślane.
POLECAM CIASTECZKO.;0 POZDRAWIAM
ULKA
Fajnie, że się udało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNie mogę poprawić błędów- wskoczyły mi. Mam problemy z pianiem i wysyłaniem wiadomości. Sorki.
UsuńWitam.Jestem nowicjuszka:)1 ciasto moje to babka-z Pani przepisu,i udana:)hehe.teraz chce zrobic 3bita.Nie wiem jak moja mama robi,ale on jest za slodki:)dlatego nigdy go nie jem.:P Moze wlasnie jak ktos tu pisal robi ze smietany 30%.Ja teraz zrobie z Pani przepisu,mam nadzieje ze bedzie pychaaaa.I zaczna jesc moj!Tzn.Pani 3 bit.hi...pozdrawiam,i naprawde dobry blog,wszystko dokladnie opisane,pokazane,dla poczatkujacych to duzyyyy plus:)Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu - "mój" 3bit jest słodki, ale właśnie kwaśna śmietana tę słodycz przełamuje. Wypróbuj i oceń. Powinien smakować. Cieszę się, że blog Ci się podoba. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)))
UsuńOstatnio robiłam to ciasto z podobnego przepisu i nie wyszła mi masa budyniowa...mam pytanie,czy te budynie należy robić tak jak pisze na opakowaniu? Tzn odlać trochę mleka,wymieszać z budyniem i wlać do reszty mleka? Czy od razu wsypać budynie do mleka i postawić na gazie? Bo ja robiłam tak jak pisało na opakowaniu budyniu i wyszedł mi beton ://
OdpowiedzUsuńBudynie przygotowuje się w połowie ilości mleka, czyli w 2 szklankach. W takich proporcjach przygotowany wyjdzie bardzo gęsty. Jednak ostudzony i zmiksowany z masłem da pyszną masę budyniową. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam serdecznie , chciałabym się dowiedzieć jaka jest duża blacha?Ile cm mają? Bo chciałabym zrobić 3 bit :))Serdecznie pozdrawiam Justysia
OdpowiedzUsuńPodaję wymiary blaszki :23x38. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSzkoda, że dopiero teraz przeczytałam komentarze:( Śnieżki znam dostępne jedynie w malutkich opakowaniach i takie też dodałam. Oczywiście, nie mogłam się nagłowić, dlaczego śmietana ubiła się dość średnio i nadal ma kwaśny posmak:( No nic. Ciacho siedzi w lodówce, może będzie zjadliwe.
OdpowiedzUsuńProsiłabym też o odpowiedź na powyższe pytanie o sposób przygotowania budyniu - mi również wyszedł zbyt gęsty:/
Budyń ma być bardzo gęsty, bo potem miksujemy go z masłem i masa budyniowa nie może się rozłazić. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy herbatniki zmiękną pod masą (zwłaszcza te z samego spodu), czy trzeba je może trochę namoczyć wcześniej?
OdpowiedzUsuńHerbatniki zmiękną w kontakcie z masą. Nie wolno ich namoczyć, bo się rozpadną. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDroga Aleex!
OdpowiedzUsuńPrzeglądam Twój blog bardzo często. Masz super przepisy, jednak jeśli chodzi o ciasto 3 bit - mam nieco inną propozycję. Robię to ciasto od lat i jeszcze się nie znudziło ani mojej rodzince ani też moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Z herbatników robię 4 warstwy, też dodaje masę krówkową, ale najlepszy jest krem. Robię go tak: 1 litr mleka gotuję z 2 budyniami śmietankowymi, następnie dodaję 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszam i pozostawiam do wystudzenia. Na koniec miksuje to z margaryną. Wychodzi super extra krem. Dzielę go na 2 części. Moje 3 bit to spód herbatniki, część kremu, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, druga część kremu, herbatniki i na koniec bita śmietana 30%. Wygląda cudnie i smakuje cudnie. Polecam
robie to ciasto i nigdy nie wychodzi mi masa budyniowa, troche postoi w lodówce, jak nakazane dzień, ale jednak nie jest to samo co powinno byc
OdpowiedzUsuńdodaje masło promienna 250 g, całe opakowanie, i dwa budynie, które rozcieńczam w dwóch szklankach mleka i reszte gotuje, i wklewam budyń do zastygnięcia , co źle robie?:)
Wszystko wydaje się być w porządku. Może problem tkwi w jakości lub w rodzaju masła? Ja używam wiejskiego extra. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTo masło promienna to nie jest czasami masło roślinne? bo tak mi się wydaje ze prawdziwego masła o takiej nazwie nie ma, promienna to margaryna do smarowania, ładnie nazwana masłem roslinnym...
UsuńJa nigdy nie uźywam takich margaryn do smarowania, czasem do
pieczenia Palmy lub Kasi. Jesli dodałas margaryne do smarowania to się nie dziwię ze masa nie wychodzi
Witam i gratuluję wspaniałego i smacznego bloga:) Trafiłam na ten przepis bo poszukiwałam jakiegoś ciekawego ciasta na imprezę do przedszkola. Chciałam zapytać czy gotowe herbatniki można zastąpić kruchym ciastem, czy po przełożeniu kolejnymi warstwami kruche ciasto za bardzo nie rozmięknie? Może pytanie niezbyt mądre ale jestem początkująca w te klocki;) Pozdrawiam najserdeczniej:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie bardzo fajny BLOG. Wszystko opisane idealnie tylko mam pytanko ile mniej wiecej trzeba odczekać aby móc go kroić?
OdpowiedzUsuńNajlepiej, jeśli ciasto postoi przez noc w lodówce. Rano będzie idealne do krojenia. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, Świetny blog Pani prowadzi. Już kilka przepisów nawet znam na pamięć. Teraz mój mąż obchodzi imieniny i chciałabym zrobić właśnie to ciacho :) miam miam :). Mam pytanie, czy jak się gotuje 2 budynie w 2 szklankach mleka to może jak wychodzi za gęsty to trzeba dodać odrobinę mleka?? Druga sprawa czy jak się zmiksuje śmietanę ze 2 śnieżkami i zostawi na noc, to czy ta śmietana nie klapnie :)? bo ja się trochę obawiam, że bez żelatyny to może ta śmietana na herbatnikach może w nie wchłonąć ??? Bardzo proszę o odpowiedź, bo w sobotę mam zamiar pichcić od samego rana :):). Miłego dnia. Emilia (e.jakubowska@gmail.com)
OdpowiedzUsuńEmilio - na zdjęciach masz ciasto robione poprzedniego dnia :) Nic nie powinno stać się ze śmietaną. Ciasto będzie w lodówce, więc odpowiednio schłodzone. Budyń będzie bardzo gęsty, ale potem miksujesz go z masłem i wszystko wychodzi jak trzeba. Trzymam kciuki, aby wszystko się udało. Najlepsze życzenia dla męża :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj Aleex.Czym moge zastapic sniezke.W Hiszpanii nie znaja sniezki.Do polskiego sklepu mam kawal drogi...
OdpowiedzUsuńChodzi o utrwalenie śmietany - możesz ją zastąpić śmietan-fixem lub innym, dostępnym, utrwalaczem. Ostatecznie możesz dodać troszkę rozpuszczonej żelatyny :) Pozdrawiam, Aleex:)
UsuńWspaniały blog. Czy mogłaby Pani dokładnie powiedzieć jak ugotować ten budyń (jestem bardzo początkującą kucharką). Czy jeden cały budyń w proszku mieszam ze szklanką mleka (jaki mleko 3,2 czy 2% pasteryzowane czy może być UHT?) i doprowadzam do wrzenia? Pozdrawiam. Magda
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Magdo budyń gotujemy następująco: 1 i 1/3 szklanki mleka (obojętnie jakiego, może być 3,2% albo 2%) zagotować. W tym czasie pozostałe 2/3 szklanki mleka wlać do miseczki, wsypać 2 budynie w proszku i rozmieszać. Ma powstać jednolita zawiesina. Uwaga! jeśli odstawisz ją na kilka minut, rozwarstwi się - na górze będzie mleko, a na dole twardy proszek budyniowy. Jak ponownie ją rozmieszasz, będzie znów jednolita. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę z proszkiem budyniowym. Energicznie i dokładnie mieszać! Najlepiej robić to trzepaczką. Szybko zgęstnieje. Jak pojawią się pierwsze "bąble", wyłącz gaz. Budyń jest gotowy. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńpochwalę sie i powiem : WYSZEDŁ REWELACYJNIE :) Teściowa (chodząca krytyka) domaga sie kolejnego 3Bita haha
OdpowiedzUsuńdzięki i pozdrawiam z Krakowa
Aleex,
OdpowiedzUsuńjakie byłyby skutki zjedzenia tego ciasta od razu po przygotowaniu?:) Pozdrawiam
Skutki?????????? Żadne!!! Ciasto tak samo pysznie smakuje od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień. chodzi o to, że przez noc herbatniki odpowiednio miękną, masy robią się bardziej ścisłe i ciasto łatwiej jest kroić, nie traci swojego ładnego kształtu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, mam pytanie odnośnie masy krówkowej. Czy jeżeli wybiorę masę zamiast mleka, to rozumiem, że nie muszę jej trzymać w puszce i gotować trzy godziny? :) Późna pora sprawia, że mam problem z czytaniem ze zrozumieniem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Mafinek
Jeśli decydujesz się na gotową już masę krówkową, to jej NIE GOTUJESZ. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj Aleex
OdpowiedzUsuńpo prostu rewelacja,ciasteczko zniknęło jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Czekałam na przepis na 3 bita od koleżanki dwa lata i się niestety nie doczekałam,ale muszę przyznać,że nie żałuję,bo Twój jest 1000 razy lepszy.
Drugi raz moi mali mężczyzni zażyczyli sobie 3 bita,ale nie miałam kwaśnej śmietanki tylko 30stkę i śmietanfixów tylko galaretkę cytrynową,sorry,ale po maleńkich przeróbkach Twojego przepisu też smakował rewelacyjnie.Teraz przenoszę się często do Twojej kuchni i wyyyyypiekam razem z Tobą,bo pieczenie to mój drugi świat.Dziękuję pięknie i pozdrawiam serdecznie.A tak na marginesie to na Wielkanoc będzie STYROPIAN i MAKOWY WARKOCZ.==///===
To ciasto jest przepyszne, pomysł ze śmietaną 18% - rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńSuper że są pokazane kolejne etapy wykonania ciasta.
OdpowiedzUsuńJa polecam na wierzch zamiast tartej czekolady przed samym jedzeniem posypać po warstwie śmietany 18% ze śnieżką, kawą rozuszczalną taką super drobniutką (np. Nescafe Crema).
OdpowiedzUsuńCiasto nabiera nowego intrygującego smaku 👌👌👌