niedziela, 17 czerwca 2012
Lody z nutellą wg Aleex
Wczorajszy wieczór przyniósł rozczarowanie. Nasza drużyna przegrała mecz o wyjście z grupy z Czechami. Szkoda. Euro 2012 trwa jednak nadal, bo przecież wciąż jesteśmy gospodarzami. Dziś chłopcy od rana pocieszają się na rybach, a ja gotuję. Oprócz obiadu przygotowałam im pyszne lody z nutellą z tego przepisu. Mam nadzieję, że słodka i zimna niespodzianka zaleczy męskie zasmucone serca i przyniesie ulgę od panującego upału. A lody – prościutkie do zrobienia i przepyszne. Polecam.
Składniki:
• 350 g nutelli (średni słoiczek)
• 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
• ½ szklanki mleka 3,2%
Sposób przygotowania:
1. Mleko skondensowane przelać do wysokiego naczynia.
2. Dodać nutellę, wlać mleko.
3. Składniki zmiksować blenderem na puszystą mieszaninę.
4. Przelać do pojemnika lub salaterki.
5. Wstawić do zamrażarki. Od czasu do czasu (np. co godzinę) wyjąć i zmiksować. Oczywiście można też przygotować lody korzystając z maszyny do lodów. Wówczas trwa to troszkę krócej.
6. Przed podaniem wyjąć na chwilę, aby łatwiej podzielić na porcje.
Smacznego.
AKCJA LODOWA 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o mamma mia! muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńUwierz - są pyszne :)))
UsuńA nie są masakrycznie słodkie?
OdpowiedzUsuńSkąd! Smakują świetnie. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńprzez jaki czas lody muszą być mieszane np co godzinę
OdpowiedzUsuńDo chwili aż osiągną taką konsystencję, jaka nam odpowiada. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńDziękuję za przepis! zawsze wydawało mi się, że zrobienie lodów jest trudne;) a to widzę jest dziecinnie łatwe:)
OdpowiedzUsuńwidze że nie tylko ja korzystam z porad pani Dorotki :)
OdpowiedzUsuńp.s twoj czekoladowy biszkopt jest świetny!
Oczywiście, że nie tylko Ty :))) Blog pani Doroty to prawdziwa kopalnia pomysłów, choć mi odpowiadają tylko niektóre :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńTO MLEKO SKONDENSOWANE JAKA MA POJEMNOSC -400ML.?
OdpowiedzUsuńTak, pojemność jest standardowa - 400 ml. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńDziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam .Zycze dalszej weny tworczej w tworzeniu kulinarnych przepisow , z kilku juz skorzystalam i wszyscy sobie chwala
OdpowiedzUsuńWłaśnie się mrożą, zrobiłem punkt po punkcie przepis prosty i fajny. Zobaczymy co z tego wyjdzie .
OdpowiedzUsuńP.S mam taki sam pojemnik z niebieską pokrywką.
Mam nadzieję, że lody będą smakować :) A pojemnik fajnie sprawdza się w kuchni. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy dodanie mleka o mniejszej zawartości tłuszczu robi jakiś problem? Od lat nie używam w domu innego niż 2%, lub 1,5%
OdpowiedzUsuń