Nadal jestem w domu i odpoczywam. Trochę czytam, trochę pracuję (wiem, wiem – nie powinnam, ale…), trochę oglądam telewizję. Wczoraj oglądałam zdjęcia z wycieczki i przypomniałam sobie o surówce, na którą Was dziś zaproszę. Podczas wizyty w Sankt Petersburgu nocowaliśmy i stołowaliśmy się w domu polskiego księdza. Posiłki były proste i smaczne, zawsze świeże, przygotowane z sercem. Gotowały dwie panie: matka z dorosłą córką. Podczas rozmowy powiedziały, że zależy im, aby nam smakowało i żebyśmy mogli spróbować rosyjskiej kuchni. Niektóre dania były zaskakujące smakowo: rosół na wołowinie i kości szpikowej, czy połączenie kurczaka z ryżem. Pewnego dnia na stołach pojawiła się „nasza” swojska surówka z marchewki. Byłam zdziwiona. Zapytałam, czy to rosyjska potrawa. Okazało się, że u Rosjan jest tak samo popularna, jak i u nas. Marchew łączy się jednak nie z jabłkiem, ale z czosnkiem i śmietaną, niekiedy z dodatkiem majonezu. W takiej wersji prezentuję Wam dzisiaj marchewkę do obiadu. Spróbujcie. Jest naprawdę dobra.
Składniki:
• 4-5 jędrnych, soczystych marchewek
• 1-2 duże ząbki czosnku
• sól, pieprz
• kilka gałązek zielonej pietruszki
• 2 łyżki śmietany (można zastąpić jogurtem)
• 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do marchewki.
3. Pietruszkę posiekać, wymieszać z marchewką i z czosnkiem.
4. Ze śmietany (jogurtu) i majonezu zrobić sos, doprawić solą i pieprzem.
5. Marchewkę wymieszać z sosem. Podawać jako dodatek do mięs.
Smacznego.
ciekawe, powinnam kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńpamiętam z dzieciństwa taką surówkę,ale też kojarzę marchew z chrzanem,też super połączenie,dziękuję za wszystkie wspaniałe Pani przepisy,piekę gotuję,robię przetwory i jak dotąd wszystko się udaje i jest to wszystko z Pani przepisów,pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńmaechewka rewelacja
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń