niedziela, 20 października 2013
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania wg Aleex
Piękna niedziela już prawie za nami. Słońce tak świeciło, że miałam wrażenie, jakby jesień była dopiero tuż, tuż. Tylko pożółkłe liście spadające leniwie z lekkimi podmuchami wiatru rozwiewały to wrażenie. Przedpołudnie spędziłam w kuchni przygotowując obiad i pyszne ciasto cynamonowe. Spieszyłam się, bo wiedziałam, że wkrótce Młody wróci z grzybów, na które wybrał się razem z dziadkiem. I rzeczywiście, dość szybko obaj dotarli do domu z koszem pełnym podgrzybków. Już od progu pytali, czy to u nas tak pięknie pachnie ciasto. Po chwili wszyscy siedzieliśmy przy stole z kubeczkami kawy, odrywając porcje aromatycznego wypieku. Może i Wy się skusicie na kawałek?
Składniki:
• 1/2 kg mąki pszennej
• 1 opakowanie drożdży instant (7g)
• szklanka cukru
• 1 jajko + 1 żółtko
• 1,5 łyżki cynamonu
• 125 g kostki masła
• 1 szklanka mleka
• 1 żółtko
• łyżka mleka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z mąką i ½ szklanki cukru.
2. Masło rozpuścić w mleku, ostudzić i dodaj do suchych składników.
3. Dodać do ciasta jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od miski. Odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy.
5. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka, posypać cynamonem z pozostałym cukrem.
6. Tak przygotowane ciasto przekroić wzdłuż na trzy części. Położyć jedna na drugiej.
7. Pokroić w kwadraty. Ułożyć je jeden na drugim.
8. Kwadraty z ciasta ułożyć w blaszce o wymiarach 22 x 9 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około ½ godziny.
9. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
10. Ostudzić na kratce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dziś magiczna niedziela, bo gdzie nie zajrzę to odrywańce królują. Nie zmienia to faktu, że uwielbiam
OdpowiedzUsuńA u mnie cały dzień lało, ble...
OdpowiedzUsuńPrzydałby się kawałek takiego pachnącego ciasta na poprawienie nastroju :)
U mnie wyszło słonko. Odrywańca czas zacząć ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny ale zamiast cynamonu wykorzystałam skórkę z cytryny, równie przyszne :)
OdpowiedzUsuńTeż piekłam tego odrywańca, najbardziej posmakował bratu :)
OdpowiedzUsuńA ile trzeba by dać zwykłych drożdży ?
OdpowiedzUsuń7 g drożdży instant =25 g drożdży świeżych. Uwaga! używając świeżych drożdży, trzeba przygotować rozczyn. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńsuper ciasto Aleex, przepis jak zwykle od Ciebie niezawodny :-), a jak pięknie pachnie w całym domu, jeszcze dobrze nie przestygło, a już pół zniknęło ....
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. I zgadzam się, że zapach jest obłędny :))) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń