niedziela, 11 stycznia 2015
Bananowe placuszki wg Aleex
Lubię leniwie zaczynającą się niedzielę. Ten dzień tygodnia jest dla mnie pracowity, sporo czasu spędzam w kuchni, aby przygotować dla moich chłopaków coś pysznego. Jednak od dłuższego czasu niedziela zaczyna się wcześniej niż do tej pory. Budzi mnie Hugo, który domaga się swojej porcji jedzenia, więc wstaję, by go nakarmić. Potem jeszcze jakiś czas mogę poleżeć, pomyśleć, zaplanować cały dzień. Wczesny początek dnia ma swoje uroki, więcej rzeczy mogę zrobić. Dziś, oprócz obiadu i deseru, usmażyłam dla chłopaków na śniadanie placuszki bananowe z przepisu madzi81. Przygotowanie placuszków zajmuje kilka chwil. Są aromatyczne, doskonale smakują z chmurką cukru pudru i odrobiną czekolady. Dla łasuchów, starszych i młodszych, będą idealne na początek dnia.
Składniki:
• 1 jajko
• 1 szklanka mąki
• 1,5 łyżki cukru waniliowego domowego
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 300 ml mleka
• 3 bardzo dojrzałe banany
• olej
Dodatkowo:
• cukier puder
• czekolada
Sposób przygotowania:
1. Jajko dokładnie wymieszać trzepaczką z cukrem waniliowym.
2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
3. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
4. Do ciasta dodać obrane i pokrojone banany. Zmiksować blenderem na gładką masę.
5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylewać porcje ciasta.
6. Smażyć z obu stron na rumiano.
7. Każdy placuszek osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Potem układać w piramidkę, aby nie ostygły.
8. Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pomysł mnie zaskoczył :), ja robię czasami naleśniki z czekoladą i bananen, ale żeby dodać je do masy ciasta to tego jeszcze nie próbowałem
OdpowiedzUsuńPolecam :) mam także jeszcze inne przepisy na podobne placuszki, więc na pewno się podzielę :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAlex, ja uwielbiam takie leniwe niedziele. Placuszki na pewno wypróbuję:) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego i wiele szczęścia w nowym roku. Asia
OdpowiedzUsuńDziękuję, Asiu :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUwielbiam takie placki z syropem klonowym :-)
OdpowiedzUsuń