Ważny dzień jest dzisiaj. W Warszawie na Powązkach Wojskowych pochowany został wybitny pisarz, Tadeusz Konwicki. Prezydent Komorowski powiedział nad urną, że Konwicki był człowiekiem, który sam o sobie mówił, że zawsze jest w drodze. Trochę tak jak całe jego pokolenie z Wilna… Pamiętam, jak niesamowite wrażenie zrobiła na mnie lektura Małej Apokalipsy i Dziady Adama Mickiewicza w jego reżyserii („Lawa”). Polska literatura straciła twórcę wyjątkowego, ale to nie jedyna strata w ostatnim czasie. Niedawno dotarła do nas wieść o śmierci Stanisława Barańczaka, wybitnego polskiego poety, tłumacza i eseisty. Twórcy, który w drobiazgowy wręcz sposób dbał o czystość i precyzję języka polskiego. Smutne są te straty…
Zadumałam się nad tempem mojego życia. Ciągle w biegu, ciągle w trakcie załatwiania spraw na już. Rzadko mam czas, by się zatrzymać nad ważnymi sprawami. Szkoda.
Dziś także zostały ogłoszone nominacje do Oskarów. „Ida” otrzymała dwie nominacje w kategoriach najlepszy film nieanglojęzyczny i zdjęcia. Zaskoczeniem były nominacje dla dwóch polskich filmów dokumentalnych: „Joanna” i „Nasza klątwa”. Ten pierwszy obraz powstał dzięki blogowi Chustki–Joanny chorującej na raka. Choroba pokonała tę wspaniałą dziewczynę, ale pozostał po niej materiał, który tworzyła dla swojego syna, z pełną świadomością, że nie będzie świadkiem dorastania swojego dziecka. Ważny dzień jest dzisiaj…
A dzisiaj w mojej kuchni serwuję kurczaka w curry. Proste, smaczne, nieco egzotyczne danie. W sam raz na chłodne popołudnie. Polecam.
Składniki:
• 2 woreczki ryżu
• 1 podwójna pierś kurczaka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• pędy bambusa
• 1,5 łyżki sosu sojowego
• olej
• sos Wok Sauce Curry
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w piórka.
2. Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pierś kurczaka, pędy bambusa i cebulkę.
4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut.
5. Do mięsa dodać sos Wok Sauce Curry. Wymieszać.
6. Do sosu dodać sos sojowy. Doprawić. Gotować około 10 minut.
7. Ugotować ryż. Na talerzu ułożyć porcję ryżu.
8. Dodać sos curry.
Smacznego.
Mój blog został zgłoszony do konkursu na Bloga Roku 2014. Głosowanie wkrótce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz