sobota, 5 września 2015
Puszyste ucierane ciasto ze śliwkami wg Aleex
Wróciłam. Przez ponad trzy tygodnie byłam poza domem. Odpoczęłam, podleczyłam się, poznałam wspaniałych ludzi. Te trzy tygodnie potraktowałam jak dar od losu. Przez pierwsze dni samotności nie mogłam się przyzwyczaić, że nikt ode mnie niczego nie chce. Nie dzwonił telefon, który zostawiłam w domu, nie wzięłam ze sobą pracy, miałam czas dla siebie. Dużo spacerowałam, poznawałam nowe miejsca i pochłaniałam książki. Bardzo mi się przydał ten odpoczynek.
Po powrocie wpadłam w wir pracy. Przygotowania do rozpoczęcia roku szkolnego były ciężkie, ale – jak zawsze – 01 września szkolna machina ruszyła.
Mimo wielu obowiązków, znalazłam czas na moją kuchnię. W niej przygotowałam pyszne ciasto, zainspirowana przepisem Dorotus. Poczęstowałam nim moich znajomych, z którymi spotkaliśmy się w ostatni wakacyjny weekend. Ciasto zniknęło błyskawicznie, więc dziś upiekłam je ponownie. Dodałam do niego śliwki, bo idealnie komponują się z początkiem jesieni, która tuż… tuż…
Zostawiam was z tym przepisem na pierwsze wolne wrześniowe dni. Koniecznie go wypróbujcie.
Składniki:
• 2 jajka
• 1 żółtko
• 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 30 g cukier wanilinowego
• 125 g masła
• 3/4 szklanki mleka
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki kaszy manny
• 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta
• śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone
• 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku z cytryny na lukier
Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
1. Obydwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
3. Do masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim, następnie żółtko. Po dodaniu każdego składnika dokładnie ucierać.
4. Dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Dolać mleko, mieszając tylko do chwili, aż składniki się połączą.
5. Wsypać kaszę mannę, sok i wymieszać.
6. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę poukładać owoce, rozcięciem do góry.
7. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
8. Po upieczeniu przestudzić.
9. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami soku z cytryny.
10. Lukrem polać wierzch ciasta.
11. Ciasto podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wróciła w końcu moja kulinarna przewodniczka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ola
Olu - jakie miłe powitanie :))) Dziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepis prosty, przygotowanie również - a smak boski. Generalnie samodzielnie przygotowywałem tego rodzaju ciasto także z innymi owocami, pasują tutaj też truskawki albo jagody :)
OdpowiedzUsuńW tym cieście sprawdzą się też owoce mrożone :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZaczęłam się już zastanawiać, kiedy w końcu wpadnie nowy przepis. Coś nowego na Pani stronie zawsze jest pozytywnym zaskoczeniem :) Swoją drogą drożdżowe w Pani wydaniu to prawdziwe mistrzostwo! Bardzo fajne, jesienne ciasto. Znając swą miłość do cynamonu, dodałabym go troszeczkę razem z lukrem, na wierzch! :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńLukier z cynamonem na pewno będzie dobrze smakować :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzekałam na Pani powrót:) Mam nadzieję, że coraz więcej przepisów będzie się pojawiało, bo od kilku miesięcy systematycznie próbuje przygotowywać rzeczy z Pani bloga, i musze przyznać, że dla mnie, jako początkującej Pani domu są rewelacyjne, zawsze wychodzą. Nie ukrywam, że po cichu licze na rozgrzewające dania jesienne, i desery oczywiście:) w weekend na pewno wypróbuję ciasto:)
OdpowiedzUsuńWitaj w mojej kuchni :) Dziękuję za miłe słowa. Po przerwie wróciłam już na dobre, więc zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńŚlędzę pani profil już od dłuższego czasu i korzystam z pani przepisów:)są super:)dziekuje i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitaj Alex. Super ze wróciłas. Ciasto rewelacyjne a Ty jesteś Mistrzynią. Życzę Ci wielu tak smakowitych przepisów. Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuń