.

.

niedziela, 8 listopada 2015

Słonecznikowiec wg Aleex



Dzisiaj, w niedzielne popołudnie, zapraszam Was na pyszne ciasto ze zbiorów małej cukierenki. Słyszałam o nim wcześniej, ale jakoś nie miałam okazji, by je upiec. Przyznaję, nieco odstraszała mnie masa słonecznikowa, bo wydawała mi się pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej.
Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka.


Składniki:

Biszkopt:
• 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
• 2/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżki kakao
• 2/3 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:
• 1/2 szklanki zaparzonej kawy

Masa:
• 500 g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
• 280 g miękkiego masła
• 300 g słonecznika
• 6 łyżek cukru
• 4 łyżki mleka
• 50-70 ml wódki
• około 180g herbatników

Polewa:
• 8 łyżek wody
• 8 łyżek cukru
• 80 g masła
• 3 łyżki dobrego kakao bez cukru

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt: Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nagrzać do 165o C w opcji dół + termoobieg (bez termoobiegu nagrzać do 180oC).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Ubijać do chwili, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.


4. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką.


6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka.


7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu, biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.


8.Przygotować krem: Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Cały czas mieszać!






9. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.


10. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC w opcji góra-dół przez około 15 minut na środkowej półce piernika, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (należy uważać, żeby nie przypalić ziarenek!). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.



11. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać masę krówkową (użyłam ¾ puszki) i ucierać przez kolejne 1-2 minuty, aż składniki się połączą.



12. 3/4 uprażonego słonecznika dodać do kremu krówkowego, wymieszać. Jeśli słonecznik po upieczeniu będzie jednolitą masą, wcześniej pokruszyć go.



13. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą.



14. Wyłożyć na cieście krem ze słonecznikiem, wyrównać powierzchnię.


15. Na wierzchu poukładać herbatniki. Ciastka nasączyć wódką.



16. Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4 minut, aż trochę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.




17. Wierzch ciasta polać polewą. Pozostałą część słonecznika pokruszyć i posypać nim ciasto.



18.Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć odpowiednio wcześniej, aby masa zmiękła.



Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i aż apetytu nabrałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Alex, mam problem z otworzeniem listy przepisów uszeregowanych według lat, kiedy próbuje otworzyć rok 2010 w ogóle nie rozwijają się miesiące, wskakuje ostatni przepis z grudnia 2010. Ten system bardzo ułatwiał mi korzystanie z twojej strony. czy tylko ja mam z tym problem?:) jestem anonimowym obserwatorem od kilku lat, sprawdziłam na dwóch komputerach i problem się powtórzył, czy da się coś z tym zrobić? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Kiedy klikam w 2010 rok rozwija się lista miesięcy, ale miesiące nie rozwijały się (przynajmniej u mnie). Rzeczywiście, po kliknięciu w grudzień wyskakuje przepis z 31 grudnia, ale kiedy go przewiniesz, są też kolejne. U mnie zawsze tak działała ta wyszukiwarka, niczego ostatnio nie zmieniałam w ustawieniach. Może u Ciebie to kwestia przeglądarki? Daj znać. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Ciasto wygląda apetycznie na pewno go wypruje jak wiele innych przepisów z Pani bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jest mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto mi wyszło REWELACJA!!!! a jestem "cienka w te klocki"!pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleex czy może być spirytus zamiast wódki? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz zastąpić wódkę spirytusem. Pamiętaj o proporcjach, żeby nie było za mocne! Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń