.

.

piątek, 23 sierpnia 2013

Kurki w śmietanie z koperkiem wg Aleex



W mojej kuchni pojawiły się kurki. Wyjątkowe grzyby, które powszechnie można spotkać w polskich lasach. Ja ich nie zbierałam, bo w tym roku, do tej pory, grzyby się nie pokazały. Na szczęście można je bez problemu kupić. Te specyficzne grzyby mają różne nazwy: kurka, kurek, kurza nóżka, kurza stopka, kurzajka, lisica, liszka, pieprzyk – do wyboru, do koloru. Są niezwykle smaczne, nawet po przyrządzeniu zachowują aromat i chrupkość. Nie wolno ich smażyć zbyt długo, robią się wówczas zbyt twarde i gumowate. Ja zazwyczaj przygotowuję z nich sos kurkowy. Ostatnio przygotowałam go w innej wersji, ze śmietaną i z koperkiem. Jest pyszny. Zróbcie, przekonacie się sami.

Składniki:

• 200 g świeżych kurek
• 1 cebulka
• 1 pełna łyżka masła
• 1 pęczek koperku
• 150 ml śmietanki 30% lub 36%
• 150 ml kwaśnej śmietany 18%
• 1 - 2 łyżki wody
• sól, pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

1. Kurki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć. Nie można moczyć zbyt długo grzybów, bo nasiąkną i będą niesmaczne.


2. W garnuszku rozgrzać masło, dodać cebulkę pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Zeszklić.



3. Wrzucić kurki, małe w całości, duże pokrojone na mniejsze części. Podsmażyć.



4. Wlać 1-2 łyżki wody, wymieszać, poddusić przez 5 minut. Oprószyć pieprzem.


5. Dodać obydwa rodzaje śmietany, wymieszać. Dodać posiekany koperek.



6. Gotować na małym ogniu przez 5-8 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.



7. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.


8. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Kocham kurki,przedwczoraj umyłam,zagotowałam i zamroziłam prawie 8 kg:)Jeśli masz ochotę ,to zapraszam do mnie na bloga umieściłam sprawdzone przepisy:polędwiczki z kurkami,zupę kurkową i makaron z kurkami a po weekendzie będzie jajecznica z kurkami i babceczki pikantne z kurkami:))Ja je po prostu kocham:)))I oczywiście wypróbuję Twój przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety ale gotowane a następnie mrożone kurki gorzknieją należy je mrozić na surowo !

      Usuń
    2. Bzdura! Właśnie wprost przeciwnie: nieobgotowane i zamrożone gorzknieją.

      Usuń
    3. No cóż, mam inne doświadczenia. Dziękuję Ci jednak za wyrażenie opinii. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Te Pani cudowne przepisy nigdy się nie kończą! Wczoraj wypróbowałam Pani przepisy i był rewelacyjny! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Uwielbiam kurki, poza kaniami to moje ulubione grzybki :-)

    OdpowiedzUsuń