.

.

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Tatar z łososia wg Aleex




I po świętach. Wprawdzie miałam 5 wolnych dni, a więc tyle, ile w wakacje, więc odpoczęłam, ale i tak minęły zbyt szybko. W tym roku święta były bardzo udane. Goście dopisali, obyło się bez jakichś nieprzewidzianych wydarzeń, ciasta urosły i pysznie smakowały, stół był okazały, a atmosfera prawdziwie świąteczna. Koniec roku jest spokojny i bardzo rodzinny. Wprawdzie w Sylwestra zostaniemy we dwoje z Dariem, bo Młody wita Nowy Rok w gronie kolegów, a Gwiazdeczka jest już w Niemczech, ale pewnie przyda nam się trochę spokoju, zanim w tę wyjątkową noc staniemy się o rok starsi.
Oczywiście przygotuję dla nas skromne menu, wśród którego nie zabraknie nowej przystawki – tatara z łososia. Przepis dostałam od mojej siostrzenicy, Magdy. Ponieważ przekąska naprawdę dobrze smakuje, prezentuję ją Wam. Może pojawi się i na Waszym sylwestrowym stole? Polecam.


Składniki:

• 1 płat surowego filetowanego łososia ok. 0,5 kg
• 2-3 ogórki kiszone
• 1-2 cebule
• maggi
• pieprz, sól (opcjonalnie)
• oliwa
• ocet winny
• kapary, oliwki, marynowane grzybki - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Jeśli płat jest ze skórą, zdjąć ją, wyjąć ości (jeśli są) i pokroić mięso ryby w drobniutką kosteczkę.
2. Równie drobno w kostkę pokroić ogórki i cebule, wymieszać z łososiem.
3. Doprawić pieprzem, solą (opcjonalnie, choć można z niej zrezygnować), maggi, oliwą i octem winnym (odrobiną do smaku). Dokładnie wyrobić i wymieszać.
4. Jeśli lubicie – możecie dodać też inne składniki: kapary, oliwki lub marynowane grzybki. Ja z nich zrezygnowałam.
5. Tatara włożyć do miseczki lub kokilki, wstawić do lodówki. Wykładać na talerzyki, zachowując kształt.


Smacznego.

Przypominam o trwającym urodzinowym konkursie.

3 komentarze:

  1. Jakoś mam taki ''opór'' przed jedzeniem surowego mięsa ...

    OdpowiedzUsuń
  2. O gustach się nie dyskutuje. Tradycja jedzenia surowej ryby jest stara jak świat. Ale nie każdy musi ją lubić :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasze poczciwe śledzie w śmietanie to też surowe mięso! Niektórzy mówią na nie "polskie sushi".
    Pozdrawiam noworocznie. :)

    OdpowiedzUsuń