Grudzień zaskoczył mnie niespodziewanie. Dotarło to do mnie wczoraj, podczas rozmowy z koleżanką. Umawiałyśmy się na pewne działania, a ja powiedziałam:
- Poczekajmy z tym do grudnia.
Dziewczyna spojrzała na mnie przeciągle i dodała:
- Jesteś ciągle zajęta i ciągle na wyjeździe, ale czas spojrzeć w kalendarz. Już jest grudzień.
Rzeczywiście, jest. I to minęło już kilka dni tego wyjątkowego miesiąca. Czas wrócić do rzeczywistości. A ta jest bardzo przyjemna. Zaczął się przedświąteczny okres. Uwielbiam go: dźwięki kolęd, błyszczące światełka na choinkach, ozdoby i nastrój, którego z niczym porównać nie można. Atmosfera oczekiwania, podekscytowania jest niezastąpiona. Już planuję świąteczne wypieki, dania, które podam swoim bliskim i gościom. A w tym roku będę miała gościa na całe święta. Już się cieszę. W ciągu nadchodzących dni wypróbuję kilka nowych przepisów i zaproszę Was na dania świąteczne – bardziej i mniej wykwintne, ale zawsze smaczne.
A dziś kolejny mój przepis, który wymyśliłam na andrzejki na bazie czarno – białego duetu. Ponieważ to dzień imienin mojego taty, wypiek musiał być pyszny. I był. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
Biszkopt:
• 6 jajek
• 5 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru (w tym cukier waniliowy)
Masa:
• 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
• 1 cukier waniliowy 32 g
• 500 g serka mascarpone
• 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
• cukier puder
• 1 galaretka agrestowa
• 1 galaretka wiśniowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt według tego przepisu.
2. Biszkopt piec w blaszce o wymiarach 22x37 przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (dół + termoobieg).
3. Ciasto ostudzić na kratce, zimne przeciąć na dwa blaty.
4. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wylać na głęboki talerz i zostawić do zastygnięcia. Tak samo postąpić z galaretką wiśniową. Kiedy galaretki stężeją, pokroić je w kostkę.
5. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Ostudzić, aby była letnia.
6. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wyższego naczynia, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż zacznie gęstnieć.
7. Do śmietany dodać mascarpone, zmiksować na niskich obrotach na gładką masę.
8. Do masy śmietanowo – serowej dodać letnią galaretkę cytrynową, zmiksować na jednolitą masę.
9. Do masy śmietanowej dodać pokrojoną w kostkę galaretkę (oba rodzaje). Wymieszać.
10. Masą przełożyć blaty biszkoptu. Wierzch ozdobić cukrem pudrem.
11. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego.
Właśnie takie lekkie ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ela
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSerek mascarpone moge zastapic zwyklym homo waniliowym?
OdpowiedzUsuńTak, możesz, ale serek homogenizowany musi być gęsty! Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobię identyczne tylko z jogurtem naturalnym i zawsze wychodzi pyszne , jest lekkie ale smakowite, każdemu polecam tego typu ciasta. A wersji z mascarpone jeszcze nie robiłam , więc wszystko przede mną:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :). Lubię takie kombinacje z galaretkami :).
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno sprobuje.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne. dziś było na naszym stole. zadowolone były bardzo starsze osoby , bo mięciutkie....dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńKochana Aleex,mam pytanie dotyczace piernika staropolskiego a dokładnie masy orzechowej i czekoladowo-śliwkowej.Czy te przepisy na te masy są na jedną keksówke?,czy te proporcje wystarczą na 4 keksówki? Dziekuje za porady i super przepisy:) Życze ciepłych ,rodzinnych i Błogosławionych Świąt Bozego Narodzenia:)))
OdpowiedzUsuńProporcje masy są na 4 keksówki. Masy orzechowej jest mniej, ale jej smarujemy cienką warstwę. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam je na weselny obiad córki.Wspaniały ,zrównoważony smak i rzeczywiście takie puchate :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam .Marzanna
Gratulacje dla Młodych :) Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję !! z Ciasta nie został żaden puszysty okruszek :)
OdpowiedzUsuńMarzanna
witam.
OdpowiedzUsuńmam pytanko: czy ta masa szybko się Ścina po dodaniu galaretki cytryn? Myślę, wyłożyć pół masy na biszkopt i poukładać na tej masie paski galaretki i przykryć to druga połowę masy +biszkopt.
takie ułożone pasy galaretki ładnie wyglądają przy krojeniu.
dziękuję za odp.
Witaj. Masa po dodaniu galaretki ścina się szybko. Sądzę jednak, że jak przygotujesz paski galaretki i dość szybko wyłożysz je na pierwszą warstwę, to bez problemu wszystko się uda. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńCzy wystarczy jedna galaretka by masa była dość sztywna? Boję się, że masa poplynieee po świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńI czy można zastąpić innym smakiem galaretke cytrynowa np.pomaranczowa (chyba głupie pytanie?:))
Zdrowych i wesołych Swiat :))
1 galaretka na pewno wystarczy. Masa nie popłynie. A smak możesz modyfikować dowolnie.Pamiętaj tylko, że niektóre smaki zmieniają kolor śmietany :) Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)
Usuń