wtorek, 18 marca 2014
Grissini z boczkiem wg Aleex
A dziś zapraszam na pyszną przekąskę włoską, którą można podawać do antipasti – grissini z boczkiem. Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. Pieczywo to jest wyrabiane z drożdżowego ciasta, według specjalnego przepisu, takiego samego od XIV w. Można je wypiekać samodzielnie (kiedyś spróbuję, obiecuję), ale można też skorzystać z gotowych paluszków i smakowicie je podszykować. A gdy pod ręką nie ma antipasti, to na pewno równie dobrze będą smakowały z zimnym piwem lub z lampką ulubionego wina. Polecam.
Składniki:
• opakowanie włoskich grissini
• kilka cieniutkich plasterków boczku
Sposób przygotowania:
1. Każdy paluszek ciasno owinąć boczkiem.
2. Poukładać paluszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec do zrumienienia się boczku – około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Uwaga! od tłuszczu cienkie paluszki zmiękną. Trzeba zostawić je, aby ostygły, wówczas na nowo stwardnieją.
4. Podawać z sałatką lub z piwem albo lampką wina.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńale ściema, tyle prądu z piekarnika dla kilku paluszków? Zanim się rozgrzeje piekarnik do 200 st.C.. Potem jeszcze kwadrans.. Wolę już pizzę:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznej pizzy :) A paluszków możesz sobie przygotować nawet tonę - ilość zależy od Ciebie. Mi nie szkoda prądu na przygotowanie tylu, na ile mamy ochotę. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWłoskie paluszki i boczek albo szyneczka, w dodatku zapieczone, chrupiące - pycha!!!! I do tego zimne piwko:):) Na pewno zrobię :) Agnieszka
OdpowiedzUsuńMusze spróbować na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuń