piątek, 12 grudnia 2014
Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex
No i kolejna propozycja na Wigilijny stół. Tym razem inspiracją dla mnie był przepis, który znalazłam w grudniowym „Moim Gotowaniu”. Karp podany w ten sposób jest bardzo smaczny, soczysty, z chrupiącą, rumianą skórką i aromatycznymi grzybami. Jeśli macie ochotę na nową wersję karpia, gorąco, gorąco polecam. Jest pyszny.
Składniki:
• 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona
• 50 dag pieczarek
• 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła
• mąka
• 2 jajka
• 1 czubata łyżka bułki tartej
• 1 cebula
• 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
• sól, pieprz, przyprawa do ryb
• olej
• 1 cytryna
Sposób przygotowania:
1. Karpia oczyścić, oprószyć solą i przyprawą do ryb, przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki.
2. Na talerzu rozkłócić jajka, posolić. Na drugim talerzu przygotować mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki.
3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami.
4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano.
5. Usmażone porcje ryby odkładać do naczynia żaroodpornego.
6. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać obrane i umyte pieczarki, małe w całości, większe przekroić na połówki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na złoty kolor.
7. Usmażone porcje ryby posypać pieczarkami, obłożyć wiórkami masła (mała łyżeczka).
8. Wstawić odkryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekać przez 15 minut.
9. Podawać z plasterkami cytryny.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wiaj Aleex
OdpowiedzUsuńMam zamrożone surowe prawdziwki ,mam też suszone Zastanawiam się czy mogę zastąpić nimi pieczarki.,jak myslisz.? pozdrawiam Zosia
Zosiu - oczywiście, że możesz zastąpić. Będzie jeszcze lepiej smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń