środa, 10 grudnia 2014
Puszysty piernik świąteczny wg Aleex
Na świątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro ja je będę piekła, to może i Wy skorzystacie z przepisu? Warto, bo jest banalny w przygotowaniu, ale smakuje znakomicie.
Składniki:
• 2 małe jajka
• 2 szklanki mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanki mleka
• 1 szklanki oleju
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 czubata łyżeczka sody oczyszczanej
• 3 łyżki ciemnego kakao
• 1 opakowanie przyprawy do piernika
• 3 łyżki powideł śliwkowych
• cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki: mleko, olej. Powidła przetrzeć przez sitko, aby były bez pestek i grudek. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika.
2. Wszystkie składniki (oprócz powideł) włożyć do jednej misy. Zmiksować na gładką masę, aż się połączą, a cukry rozpuszczą.
3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć powidła śliwkowe.
4. Ciasto ucierać jeszcze przez 1-2 minuty.
5. Keksówkę o wymiarach 8 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy.
6. Blaszkę z piernikiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w opcji dół + termoobieg. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
7. Ostudzić. Można polać polewą. Ja dodatkowo posypałam je wiórkami kokosowymi.
8. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O, dziękuję, upiekę w niedzielę!:) Piernik bez miodu?:)
OdpowiedzUsuńTaka wersja na szybko :) Pyszna :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPuszysty piernik wygląda pięknie, święta tuż tuż ^^ :)
OdpowiedzUsuńWitam,narobiła mi Pani smaku na tort bezowo-kawowy jednak nie wiem gdzie szukać przepisu.Prosze o pomoc,dziękuję i pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńHalino - przepis będzie na blogu dopiero za kilka dni :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTo jest to czego szukałam. Serdecznie dziekuję. Ponieważ muszę miec 2 pierniki więc podwoje składniki. I mam pytanie? czy paszteciki z grzybków można zrobić juz np. jutro i przechowac w lodówce?? Będę wdzięczna za odpowiedż - pozdrowienia - Izabela
OdpowiedzUsuńZależy jakiego ciasta chcesz użyć. Paszteciki, po ponad tygodniu leżenia w lodówce, będą po prostu nieświeże. Możesz je przygotować, upiec i zamrozić. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNie ma to jak piernik długo dojrzewający, ktory w tamtym roku zrobil u mnie furorę.Juz leży sobie i mięknie. Chociaz kto wie może i na taki puszysty sie skuszę :) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńA jeśli nie ma termoobiegu? Czy można upiec w opcji góra-dół ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Upiecz go tak, jak pieczesz ciasta ucierane, np. babki :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNiestety,mam pecha do ciast z olejem, wyrósł,opadł,zakalec.
OdpowiedzUsuńMoże ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę pieczenia i ciasto nie zdążyło się upiec w środku, a już było spieczone na wierzchu? Nie powinno się nie udać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTemperatura była ok, ale ocś robię nie tak i ciasta olejowe wychodzą mi pół na pół. Tym razem się nie powiodło,trudno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Hmmm..., ale warto by się zastanowić, CO robisz nie tak. Szkoda by było rezygnować z takich ciast, bo są pyszne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.
OdpowiedzUsuńa ile tego cukru waniliowego trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńWystarczy opakowanie 16g lub 32g. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam! Dawno się nie odzywałam ale blog śledzę na bieżąco i przepisy wdrażam również.Mam pytanie-czy do tego piernika można dodać zamiast powideł drobno posiekane suszone śliwki???Niestety nie mam powideł.ale jak trzeba to jutro lecę do sklepu:))) I rozumiem,że najpierw trzeba połączyć mleko i olej i do tego dodać resztę składników-tak??Życzę zdrowych,wesołych,rodzinnych i pogodnych świąt-Dziunia
OdpowiedzUsuńDziuniu - powidła w tym przepisie są konieczne. Może być ewentualnie dżem, ale ich dodatek zapewnia odpowiednią wilgotność ciastu. Oprócz powideł możesz dodać suszone śliwki pokrojone na kawałki. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto wyszło przepyszne i co najważniejsze udało się:) Mam jednak problem z polewą ponieważ nie mam takich składników na błyszcząco polewę ale mam kakao:)) Może jakaś rada??? Pozdrawiam Dziunia
OdpowiedzUsuńDziuniu wystarczy 1/2 kostki masła lub margaryny, pół szklanki cukru, 4 łyżki kakao i 1 łyżka mleka. Tłuszcz z cukrem zagotować, kiedy cukier się rozpuści dodajesz kakao, dokładnie mieszasz. Dodajesz mleko, chwilkę gotujesz, aż nieco zgęstnieje i po lekkim przestudzeniu wylewasz na ciasto :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJak ja Ciebie Kocham za te wspaniałe przepisy i rady!!! :)) Piernik uratowany,wyrósł duży, jest bardzo smaczny i został wciągnięty do "tajnej książki" z przepisami!!Jeszcze raz Wesołych Swiąt i proszę podrapać Huga za uszkiem od mojej Koci.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHugo podrapany, wyrazy miłości przyjęte :)))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPyszny i bardzo szybki
OdpowiedzUsuńPiernik przepyszny, smakuje całej rodzinie. Dziś piekę kolejny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za ten prosty, szybki i przepyszny przepis.
Paulina
Witam, piernik bardzo smaczny - jednak musiałam się nakombinować z pieczeniem. Nie mam opcji dół +termoobieg. Po wyznaczonym czasie i pieczeniu tylko dołu - ciasto było płynne w środku, więc wsadziłam ponownie do piekarnika i piekłam "na oko" sprawdzając patyczkiem. Wyszło bez zakalca :-) pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńCudowny przepis na piernik. Nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności i udaje się nawet tym, którzy miłośnikami pieczenia nie są, czyli mnie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam, Mam do Pani pytanie, w tym roku chcę zrobić kilka ciast z Pani przepisów. Niestety 23 i 24 pracuję, więc nie mam jak ich zrobić aby były świeże. Które ciasta można wykonać wcześniej? Pysznie wygląda ten piernik, keks, gwiazda betlejemska, makowy warkocz. Kiedy najlepiej je upiec? Czy jest możliwość, aby Pani napisała notatkę jakie dania można wcześniej wykonać i np zamrozić. Sądzę, że nie tylko ja byłabym zadowolona z takich informacji. Serdecznie pozdrawiam, Patrycja
OdpowiedzUsuń