sobota, 20 grudnia 2014
Sernik z makiem wg Aleex
Ledwo zdążyłam upiec pierniczki, a już w kolejce czekały następne przepisy do wypróbowania. Dzisiejszy zapożyczyłam z grudniowego „Mojego gotowania”. Zainteresowało mnie zdjęcie wypieku, po przeczytaniu przepisu byłam przekonana, że sernik z makiem będzie świetnie smakował. Niestety, podczas robienia ciasta zaczęły się kłopoty, bo proporcje w czasopiśmie były po prostu złe. Dopasowałam więc wszystko po swojemu i w takiej poprawionej wersji Wam podaję. Mam nadzieję, że będzie pysznie. Czy u Was też już czuć coraz intensywniejszy zapach świąt?
Składniki:
Ciasto:
• 30 – 35 dag mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 6 dag cukru pudru
• szczypta soli
• 16g cukru waniliowego
• 75 g masła
• 2 jajka
• 50 ml mleka
Masa serowa:
• 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego
• 2 dag stopionego masła
• 2 jajka
• 75 g drobnego cukru do wypieków
• 16 g cukru waniliowego
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
• 20 dag suchego mielonego maku
• 8 dag cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 65 g kaszy manny
• 3 jajka
• 3 dag stopionego masła
• 16 g cukru waniliowego
Uwaga: można użyć gotowej masy makowej z puszki
Dodatkowo:
• ½ tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady
• 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, oba rodzaje cukru, sól wymieszać w misce. Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść elastyczne ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, utrzeć z jajkami, masłem i cukrem waniliowym.
4. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajka. Ucierać do otrzymania puszystej, gęstej masy. Dodawać porcjami ser. Proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy serowej, cały czas ucierając.
5. Do tortownicy schłodzonej i wyklejonej ciastem wkładać kleksy obu mas – serowej i makowej.
6. Piec około 1 godziny w temperaturze 175 – 180 stopni C. Zostawić na 20 minut w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku.
7. Wyjąć i ostudzić.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem. Czekoladą ozdobić wierzch sernika z makiem.
9. Podawać z filiżanką aromatycznej kawy.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jednie pieką makowca, drudzy sernik, a Ty sernik z makiem jestem bardzo ciekawy tego połączenia :) Efekt wygląda wspaniale :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDroga Aleex, bardzo podoba mi się wygląd tego ciasta. Ale odkąd znalazłam na Twoim blogu przepis na Sernik Biały Puch - to właśnie jego robię na wszelkiego rodzaju święta. Stąd moje pytanie. Myślisz, że mogłabym dodać masę makową do masy serowej z tamtego ciasta?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kasia.
Kasiu, obawiam się, że masa serowa z "Białego Puchu" będzie zbyt delikatna. Możesz jednak ją zastosować, ale najpierw zrób równą warstwę z masy makowej (jest cięższa), a na nią wyłóż masę serową z "Białego Puchu". Wtedy powinno się wszystko udać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDo przepisów zamieszczonych w "Moim gotowaniu" trzeba podchodzić z przymrużeniem oka. Kiedyś zadzwoniłam do redakcji z prośbą o wyjaśnienie ewidentnej bzdury w przepisie, to zostałam zbesztana, bo podobno tam piszą same "ałtorytety" i na pewno wszystko jest dobrze. Pozdrawiam świątecznie, Basia
OdpowiedzUsuńMasz rację, Basiu. To już, niestety, kolejny przepis z MG, który musiałam modyfikować w trakcie robienia. Redakcja zaproponowała na 2 całe jajka, 50 ml mleka... 17,5 dag mąki. Tak zrobionym ciastem na pewno niczego nie dałoby się wykleić, bo lało się przez ręce. A poza tym były jeszcze inne "cukiereczki". No cóż, już kilka razy się "przejechałam", więc teraz będę się ich przepisami inspirować i dokładnie przemyślę wszystko, zamin wezmę się do pracy :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwygląda przepysznie:) do tego jakie pomysłowe połączenie dwóch ciast w jednym :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała go przyrządzić , może jutro się uda.
OdpowiedzUsuńNiestety, przepisy z gazet bywają zawodne. Mam wrażenie, że czasem proporcje podane są na chybił-trafił, a jak komuś w domu nie wyjdzie, to jego problem, ech...
OdpowiedzUsuńNa szczęście Tobie się udało i sernik wygląda zniewalająco :)
Jutro się zabieram za ten przepis. Mam pytanie - czy do obu mas mogę dodać stopione masło klarowane ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Aneta.
Sądzę, że tak :) Daj znać, jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWyszło, wyszło :) Patrząc na zdjęcia mój jest tak jakby bardziej "zbity", ale smakuje i wygląda :)
OdpowiedzUsuńSzampańskiej zabawy.
Szczęśliwego NOWEGO ROKU :)
Pozdrawiam, Aneta.
Cieszę się, że się udał :) Pozdrawiam noworocznie :) Aleex :)
Usuń