piątek, 19 grudnia 2014
Pierniczki jak alpejskie wg Aleex
W ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity”
Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 8 żółtek
• 3 białka
• 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 3 łyżki kakao
• 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
• 250 g masła
• 400 g miodu
Sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem:
1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.
2. W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika, odstawić.
3. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem przestygnie.
4. Śmietanę przelać do miski. Pozostawić ją, aby była w temperaturze pokojowej. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić. Uwaga! - śmietana zwiększy swą objętość.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować.
6. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać.
7. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
8. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
1. Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.
2. Każde ciastko smarować cienką warstwą białka, aby pierniczki ładnie błyszczały .
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć obok siebie.
4. Piec w temperaturze 175ºC przez 7 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
5. Pierniczki można dowolnie ozdobić.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super Ci wyszły te pierniki :) dzięki za przepis i wszystkie zdjęcia ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAniu - polecam do wypróbowania :) Są pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPierniki jak z bajki :) a pomysł by dodać śmietany warty uwagi :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłam ciasto do lodówki :) już się doczekać nie mogę jutra :D
OdpowiedzUsuńPiękne te pierniczki!!Jeśli upiekę je już teraz,będą mogły leżakować do Świąt?
OdpowiedzUsuńW ubiegłym roku po raz pierwszy zrobiłam te pierniczki przed świętami i właściwie do świąt nic nie zostało. W tym roku też zabieram się za pieczenie, by obdarować nimi kolegów z pracy i znajomych :)
OdpowiedzUsuńPiekłam...
OdpowiedzUsuńSą przepyszne! !!
Piekłam...
OdpowiedzUsuńSą przepyszne! !!