niedziela, 22 lutego 2015
Owocowa delicja w biszkopcie wg Aleex
Słoneczna niedziela to doskonała okazja, aby upiec ciasto. Na zewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do nas zawita. Aby podkreślić ten fajny dzień, zrobiłam Owocową delicję w biszkopcie. Udała się znakomicie. Będziemy mieć przepyszny deser do popołudniowej kawy. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
• 8 jajek
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
• 1 cukier waniliowy
• 8 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Przelożenie:
• 800 g serka waniliowego homogenizowanego
• 350 ml śmietany 30%
• 250 g sera białego trzykrotnie mielonego
• 2 galaretki cytrynowe
• owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy, koktajl owocowy egzotyczny, mandarynki
• 3 kolorowe galaretki, np.: cytrynowa, wiśniowa, agrestowa
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników upiec biszkopt według tego przepisu.
2. Biszkopt ostudzić na kratce, a następnie przekroić na dwa blaty.
3. Przygotować 3 kolorowe galaretki. Każdą rozpuścić w 1 szklance wrzątku, wylać na talerz i zostawić do zastygnięcia.
4. Owoce z puszek i świeże pokroić na mniejsze kawałki. Odsączyć. Odłożyć.
5. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki.
6. Rozpuścić w 1 szklance wrzątku 2 galaretki cytrynowe, lekko przestudzić.
7. Do wysokiego naczynia włożyć serki homogenizowane i biały ser trzykrotnie mielony. Wymieszać mikserem.
8. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serkowej, delikatnie wymieszać.
9. Do masy dodawać przestudzone galaretki cytrynowe, cały czas miksując. Odłożyć około 2 szklanek masy serkowej na wierzch.
10. Do masy serkowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i owoce. Wymieszać.
11. Na spodni blat wyłożyć masę z owocami i galaretkami, przykryć drugim blatem, lekko dociskając.
12. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy serkowej, wcześniej odłożonej. Można ozdobić owocami.
13. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
14. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale pychotka!
OdpowiedzUsuńPoproszę o niemały kawałeczek ;) jak zwykle ciekawa propozycja- juz czekam na sobotę- zaskoczę rodzinkę.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Ewa
Witaj Aleex! Właśnie znikają ostatnie kawałki "Łabędziego puchu". Mmm...miodzio był :-) . Jestem z siebie dumna, bo dzięki Twoim wskazówkom biszkopt pierwszy raz fajnie mi urósł. Teraz napaliłam się na ten przepis. Mam tylko pytanko:ten drobny cukier to jaki to? Czy to chodzi o trzcinowy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko. Wiki.
Wiki - drobny cukier to zwyczajny biały, ale drobniutko mielony, Kryształki są prawie niewidoczne. Na opakowaniu biało - niebieskim jest dopisek "drobny". Taki cukier szybciej się rozpuszcza. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda super, ale tyle roboty, matko.... Musi być pyszny! Ja przeczytałam owocowa depilacja i myślałam, że mieniasz działkę ;) :D
OdpowiedzUsuńDzisiaj odbyła się degustacja placka. Pyszny. Jednak wyglądem trochę odbiega od tego na zdjęciu. Mianowicie masa-z owocami w środku- nie jest tak mocno zastygła. Czyżbym dała za dużo owoców? Puszki mialy pojemnosc: ananas 580ml , koktajl owocowy 850ml, brzoskwinie 820ml a mandarynki to już malutka puszka. Małą część oczywiście użyłam do dekoracji wierzchu.
OdpowiedzUsuńZwracam uwagę czytelników na fakt użycia papieru do pieczenia podczas nakładania masy, żeby utrzymać ją na miejscu.Ja o tym zapomniałam i trochę masa wypłynęła po bokach :-) A może jednak sama masa była za rzadka, a owoce są niewinne?:-(
Pozdrawiam. Wiki :-)
dobre to ciasto. W mojej okolicy znane jest jako szarpaniec,bo biszkopt szarpie sie na nieduże kawałki,reszta prawie tak samo.
OdpowiedzUsuńCiasto w sam raz na dłuuugą i leniwą niedzielę :-)
OdpowiedzUsuńWitam. Chciałabym dopytać o biszkopt w przepisie głównym jest 8 jajek a w odnośniku ("upiec biszkopt wg. tego przepisu) gdy przekierujemy się na stronę jest 5 jaje. To ile właściwie powinnam ich użyć?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dorota
Ilość jajek jest podana w przepisie - ma być ich 8 szt. Reszta składników także w ilościach podanych w tym przepisie. Natomiast SPOSÓB WYKONANIA jest opisany w odnośniku. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńchciałabym zapytać ile jajek należy użyć do biszkoptu : 8 (jak jest w przepisie głównym) czy 5 jak jest w odnośniku dot pieczenia ciasta?
pozdrawiam
Ilość jajek jest podana w przepisie - ma być ich 8 szt. Reszta składników także w ilościach podanych w tym przepisie. Natomiast SPOSÓB WYKONANIA jest opisany w odnośniku. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMogę prosić o wymiar blaszki pod biszkopt?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Piekłam w blaszce o wymiarach 22x37 :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Czy musza byc owoce w masie? Nie wystarcza same galaretki w kostce?prosze o rade
OdpowiedzUsuńJeśli to ma być OWOCOWA delicja, to owoce w masie powinny być. Ale to Ty decydujesz, czy je dodasz, czy nie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJeśli to ma być OWOCOWA delicja, to owoce w masie powinny być. Ale to Ty decydujesz, czy je dodasz, czy nie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń