.

.

niedziela, 13 maja 2012

Deser biało-czerwony wg Aleex


Dzisiejszy dzień był bardzo pracowity. Piekłam ciasta i tort na komunię chrześniaka Gwiazdeczki. Przygotowałam tort Mikado w wersji komunijnej, sernik tiramisu, makowo-kokosową śnieżynkę i, na specjalne życzenie Małego, nowe ciasto toffi, które wkrótce zaprezentuję na blogu. Wypieki będziemy degustować jutro, ale sądzę, że będą smakować. Cieszę się, że wystrój tortu spodobał się dziecku i Jego rodzicom.
A dla nas zrobiłam deser w klimacie zbliżających się Mistrzostw Euro 2012. Smakował świetnie i naprawdę dostojnie wyglądał. Tak świeżo, kusząco i ... narodowo. Zresztą spróbujcie sami.


Składniki:

• dowolna ilość mrożonych truskawek
• 500 ml schłodzonej śmietany 36%
• drobny cukier do wypieków
• cukier wanilinowy – 2 opakowania

Sposób przygotowania:

1. Truskawki wyjąć z zamrażarki, zostawić na pół godziny, aby lekko odtajały i puściły sok, a potem zmiksować je na mus, dodając drobny cukier do smaku. Powstały sorbet wstawić do lodówki.


2. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na puszystą masę.


3. W pucharkach układać warstwami: truskawkowy sorbet – śmietanę – sorbet – śmietanę.
4. Podawać od razu po przygotowaniu.


Smacznego.

Przepis dodaję do akcji: Biało-czerwoni.

14 komentarzy:

  1. na sam widok ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy deser jaki może być :D

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam jeden dla siebie , nawet tak pozno w nocy . Takiej przyjemnosci sie nie odmawia

    OdpowiedzUsuń
  4. Porywam jeden dla siebie nawet tak pozno w nocy

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłaby się Pani pochwalić tortem komunijnym?? Bo sama stoję przed wyzwaniem przygotowania tortu komunijnego dla chrześnicy, i nie do końca mam pomysł......Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato - bardzo proszę. Wpisz w wyszukiwarkę na blogu: tort Mikado, wyświetl post, na dole jest dodatkowe zdjęcie z przykładową dekoracją komunijną tortu. Ozdoby kupiłam na Allegro. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. patriotyczny dobry deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przedsmak czerwcowych emocji - pilkarskich i smaku swiezych truskawek - pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Aleex, mnie z kremówki podczas miksowania zwykle wychodzi masło, jaki jest sposób na ubicie śmietany na taką puszystą masę do deseru?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ubijasz najpierw na wolnych obrotach, potem KRÓCIUTKO na szybkich. Cały czas obserwujesz. Ubijanie nie może się przedłużyć, bo wtedy masło wyjdzie na pewno. W sumie trwa to ok. 2-3 minut. Patrz na konsystencję. Jeśli widzisz to, co chciałaś, a masa nie jest płynna, nie ubijaj dalej.Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. Korzystam regularnie z Twoich przepisów i zawsze mi wychodzą. I mam wrażenie, że jeszcze nie jednym wyśmienitym ciastem czy potrawą nas zaskoczysz :)
    Mam dopiero 19 lat ale już pałam pasją do gotowania i pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, mam sporo pomysłów, a nowości już wkrótce :))) Gotowanie i pieczenie to też moja pasja :))) Korzystaj, ile chcesz. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń