niedziela, 13 maja 2012
Deser biało-czerwony wg Aleex
Dzisiejszy dzień był bardzo pracowity. Piekłam ciasta i tort na komunię chrześniaka Gwiazdeczki. Przygotowałam tort Mikado w wersji komunijnej, sernik tiramisu, makowo-kokosową śnieżynkę i, na specjalne życzenie Małego, nowe ciasto toffi, które wkrótce zaprezentuję na blogu. Wypieki będziemy degustować jutro, ale sądzę, że będą smakować. Cieszę się, że wystrój tortu spodobał się dziecku i Jego rodzicom.
A dla nas zrobiłam deser w klimacie zbliżających się Mistrzostw Euro 2012. Smakował świetnie i naprawdę dostojnie wyglądał. Tak świeżo, kusząco i ... narodowo. Zresztą spróbujcie sami.
Składniki:
• dowolna ilość mrożonych truskawek
• 500 ml schłodzonej śmietany 36%
• drobny cukier do wypieków
• cukier wanilinowy – 2 opakowania
Sposób przygotowania:
1. Truskawki wyjąć z zamrażarki, zostawić na pół godziny, aby lekko odtajały i puściły sok, a potem zmiksować je na mus, dodając drobny cukier do smaku. Powstały sorbet wstawić do lodówki.
2. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na puszystą masę.
3. W pucharkach układać warstwami: truskawkowy sorbet – śmietanę – sorbet – śmietanę.
4. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji: Biało-czerwoni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
na sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy deser jaki może być :D
OdpowiedzUsuńporywam jeden dla siebie , nawet tak pozno w nocy . Takiej przyjemnosci sie nie odmawia
OdpowiedzUsuńPorywam jeden dla siebie nawet tak pozno w nocy
OdpowiedzUsuńMogłaby się Pani pochwalić tortem komunijnym?? Bo sama stoję przed wyzwaniem przygotowania tortu komunijnego dla chrześnicy, i nie do końca mam pomysł......Agata
OdpowiedzUsuńAgato - bardzo proszę. Wpisz w wyszukiwarkę na blogu: tort Mikado, wyświetl post, na dole jest dodatkowe zdjęcie z przykładową dekoracją komunijną tortu. Ozdoby kupiłam na Allegro. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńDziękuję.
UsuńBardzo smakowicie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpatriotyczny dobry deser :)
OdpowiedzUsuńPrzedsmak czerwcowych emocji - pilkarskich i smaku swiezych truskawek - pycha
OdpowiedzUsuńAleex, mnie z kremówki podczas miksowania zwykle wychodzi masło, jaki jest sposób na ubicie śmietany na taką puszystą masę do deseru?
OdpowiedzUsuńUbijasz najpierw na wolnych obrotach, potem KRÓCIUTKO na szybkich. Cały czas obserwujesz. Ubijanie nie może się przedłużyć, bo wtedy masło wyjdzie na pewno. W sumie trwa to ok. 2-3 minut. Patrz na konsystencję. Jeśli widzisz to, co chciałaś, a masa nie jest płynna, nie ubijaj dalej.Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńKorzystam regularnie z Twoich przepisów i zawsze mi wychodzą. I mam wrażenie, że jeszcze nie jednym wyśmienitym ciastem czy potrawą nas zaskoczysz :)
OdpowiedzUsuńMam dopiero 19 lat ale już pałam pasją do gotowania i pieczenia :)
To prawda, mam sporo pomysłów, a nowości już wkrótce :))) Gotowanie i pieczenie to też moja pasja :))) Korzystaj, ile chcesz. Pozdrawiam, Aleex.
Usuń