sobota, 5 maja 2012
Dukanowski sos musztardowy wg Aleex
Matury. W każdym roku przeżywam je na nowo razem z młodzieżą. W tym roku chyba jeszcze mocniej, ponieważ zdaje moja klasa, a ja występuję w zupełnie nowej roli.
Wczoraj, po powrocie do domu, miałam czas i ochotę tylko na coś ciepłego. Zrobiłam sos musztardowy, do którego włożyłam pokrojoną w kostkę, ugotowaną wcześniej wołowinę. Mięso, w połączeniu z wyrazistym sosem, smakowało wspaniale. Polecam.
Składniki:
• wywar wołowo – warzywny
• 1 słoiczek ostrej musztardy
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania:
1. Wywar zagotować.
2. Do gotującego się bulionu dodać musztardę. Energicznie mieszać trzepaczką. Mieszanina będzie przypominać zważoną masę, tak ma być.
3. Skrobię rozpuścić w wodzie. Dodać do bulionu z musztardą. Mieszać do zgęstnienia.
4. Do sosu dodać kawałki gotowanej wołowiny, która gotowała się w bulionie.
5. Podawać na gorąco. Ozdobić pietruszką.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawe, musze wypróbować, bo będę właśnie miała do użycia wołowinę z rosołu
OdpowiedzUsuńJa też się na pewno skuszę bo uwielbiam Twoje dukanowskie przepisy, dam znak jak wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuń