.

.

niedziela, 27 czerwca 2010

Tort na specjalne okazje wg Aleex





Dzisiaj mamy rodzinną uroczystość (chociaż nie tę, którą sugeruje dekoracja :))). A jak jest święto, musi być i tort. Ten, który Wam proponuję, zawsze przygotowuję na wyjątkowe okazje. Dlaczego? Bo jest naprawę pyszny. I prawdziwy. Robiły go moja mama (rzadko) i babcia, a teraz przygotowuję go ja. Zawsze smakuje rewelacyjnie. Biszkopt przekładany jest tradycyjnym kremem maślanym z dodatkiem owoców i czekolady oraz odrobiny spirytusu, który wyostrza smak. Kiedy tort pojawia się na stole, goście są zachwyceni. I mimo tego, że przygotowuję różne torty, na wyjątkowe okazje w mojej rodzinie jest zawsze tylko ten. Polecam.

Składniki:

Biszkopt:

• 26 dag mąki
• 26 dag cukru (6 dag zostawić do piany)
• 5 jajek
• 6 łyżek wody
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Można też upiec biszkopt z własnego, sprawdzonego przepisu.


Masa:
• 2 kostki masła
• 5 jajek
• ¾ szklanki cukru
• tabliczka gorzkiej czekolady
• puszka ananasów
• sok z 1/2 cytryny

Poncz:

• 2 szklanki wody
• 2 czubate łyżki cukru
• kawałek wanilii lub cukier waniliowy
• 2 łyżki spirytusu
• zapach rumowy
• sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
• polewa czekoladowa
• płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Tortownica o średnicy 26 cm.
Najlepiej upiec go dzień wcześniej.


1. Żółtka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać po łyżce wody.
2. Pianę ubić na sztywno z dodatkiem 6 dag cukru.
3. Na utarte żółtka wyłożyć ubitą pianę, na pianę wyłożyć przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 40 - 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
5. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki.





Masa:
1. Jajka ubijać na parze z cukrem aż masa zgęstnieje.
2. Masło utrzeć na puch i do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej.
3. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady. Do drugiej - sok z 1/2 cytryny (można próbować, czy nie jest zbyt kwaśna) oraz pokrojonego w kawałki i dokładnie osączonego ananasa.







Poncz:
1. Wodę zagotować z cukrem i kawałkiem wanilii (lub cukrem waniliowym). Ostudzić. Dodać spirytus, zapach rumowy i sok z cytryny do smaku.



Przełożenie tortu:
1. Krążki biszkoptu nasączyć ponczem.
2. Przełożyć najpierw jasną, później ciemną masą.





3. Boki tortu posmarować częścią masy czekoladowej. Można je ozdobić płatkami migdałowymi. 4. Wierzch polać polewą, ozdobić plastrami ananasa lub inaczej – według uznania.



Goście na pewno będą zachwyceni. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Tort jest przepyszny, jak i cały blog jest cudowny.
    Pozdrawiam i dziękuję za tak cudowne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Pani Agnieszko:)
    Na wstępie chciałabym podziękować za fantastyczny blog i wiele inspiracji:)
    A teraz moje pytanie w temacie prezentowanego tortu, a konkretnie biszkoptu: dlaczego ten biszkopt nie wychodzi mi taki "równy", jak u Pani? U mnie zawsze wyrasta "wulkan", pośrodku pęka, a wewnątrz jest zazwyczaj niedopieczony. Zaznaczam, że piekę dość długo, nawet powyżej 1 godziny i wszystko robię zgodnie z przepisem.

    Pozdrawiam cieplutko,
    Kasia z Łodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - biszkopty rzadko kiedy wychodzą równe, zazwyczaj na środku mają górkę :) To normalne. Żeby ładnie wyglądały, lekko ścina się "górkę", a dopiero potem dzielisz biszkopt na blaty. I jeszcze jedno - wierzch tortu to zawsze spodni blat, który jest równiutki jak stół :) Ot cała tajemnica równych tortów :)))
      Co do pieczenia - musisz dostosować czas do swojego piekarnika. Niekiedy trzeba piec dłużej i zawsze sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  3. ile kropki tego zapachu rumowego ,czy dodac caly duzy cukier waniliowy do masy? i jeszcze jedno czy ta czekolade roztopiona dodac ciepla czy zimna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka kropli zapachu wystarczy. Cukru waniliowego NIE dodajemy do masy, ale do ponczu. Jeden 32g powinien wystarczyć. Spróbujesz ponczu i określisz, czy jest wystarczająco słodki.
      Czekoladę dodajesz roztopioną i przestudzoną. Inaczej masło się rozpuści.
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. robiłam ten tort i niewiem czemu ale ubijałam jajka na parze i nie urosła mi z nich masa tak jak Pani - tylko troszkę - kurcze myślałam że to banalna sprawa a tu proszę - czy to możliwe że jajka były jakieś lewe? zawsze używałam swoich a tym razem ze sklepu ... edi

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy i najbardziej sprawdzony tort. Moja babcia również taki piekła, a teraz piekę ja :) Dziękuję za przepis. Babcia zawsze piecze na oko, ale ja wolę dokładny przepis, taki jak ten.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakimi owocami można zastąpić ananasy?
    Myślałam,ze masz na imię Alicja :)
    Dzięki,że odpisujesz.Odkrywam u Ciebie różne przepisy ,latam po blogu jak szalona:):)
    Marzanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą to być każde owoce, które lubisz i będą Ci pasować do tego tortu :)
      Mam na imię Agnieszka :)))
      Zapraszam do korzystania, w razie potrzeby służę pomocą :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Witam,
    czy masa nie wychodzi mało słodka, ponieważ w podobnych przepisach zazwyczaj jest szklana cukru do 1,5? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń