.

.

piątek, 9 marca 2012

Karkówka w kapuście wg Aleex



Od czasu do czasu moi chłopcy mają nieodpartą ochotę na porządny kawał mięsa. Moja w tym głowa, aby za każdym razem smakowało ono inaczej. Ostatnio przyrządziłam karkówkę według nowego przepisu. Jego podstawową wersję dostałam od koleżanki z pracy (Jolu – dziękuję), ale ostatecznie zrobiłam to danie, jak zawsze, po swojemu. Przyznaję, że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Niby nic, mięso obłożone kapustą kiszoną, ale efekt końcowy jest naprawdę pyszny. Koniecznie spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka.

Składniki:

• 1 kg karkówki
• 1 duża cebula
• 1 kg kapusty kiszonej
• smak z mięsa lub bulion pieczeniowy
• 2-3 łyżki oleju
• przyprawy: sól, pieprz, delikat Knorr’a do mięs, czosnek.

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę naciąć tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca.
2. Karkówkę oprószyć przyprawami.



3. Cebulę pokroić w plastry.



4. Między plastry mięsa włożyć plasterki cebuli. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.



5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 1 łyżkę oleju.



6. Przygotować kapustę: odcisnąć, jeśli jest za kwaśna, wypłukać. Można ją lekko przesiekać, aby nitki nie były za długie.
7. Wyłożyć na dno naczynia część kapusty kiszonej.



8. Wyjąć mięso. Między nacięcia, w których już są plasterki cebuli, włożyć część kapusty kiszonej.



9. Karkówkę położyć na kapuście ułożonej na dnie naczynia. Obłożyć mięso dokoła resztą kapusty, aby karkówka była nią przykryta ze wszystkich stron.



10 Polać kapustę po wierzchu resztą oleju i połową szklanki smaku z mięsa lub bulionu pieczeniowego. Ja rozkruszyłam drobinki kostki pieczeniowej. Tylko to miałam pod ręką.



11. Naczynie przykryć. Piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.



12. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

61 komentarzy:

  1. Ale pysznie! Ja dzisiaj też robiłam karkówkę w kapuście, ale świeżej, jutro przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taką karkóweczkę :))) wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis;) wygląda niesamowicie smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, naprawdę polecam. Tym bardziej, że karkówka na drugi dzień smakuje równie dobrze, więc nie trzeba się bać dużej porcji mięsa. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaaaa tak jeszcze nie widziałem. A to ci niespodzianka. Kurcze żeby tylko czas znaleźć na takie gotowanko ;).Jak dla mnie bomba. Zarombiasty przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie polecam do wypróbowania! Warto. Naprawdę. Pozdrawiam i polecam, Aleex :)))

      Usuń
  6. przyprawiona czeka w lodówce ... jutro bede zapiekał :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł z tym nacinaniem, właśnie się u mnie zapieka - mam nadzieję, że wyjdzie pysznie. Przez noc się przegryzie i jutrzejszy obiadek mam z głowy :) Dorzuciłam jeszcze do tego małą modyfikację, korzystając z innego przepisu na karkówkę z moich zbiorów. Dodałam na wierzch obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz posypałam rodzynkami. Jabłuszka się lekko rozgotują, rodzynki namiękną i puszczą słodki sok. Mmm... POEZJA, polecam !!!
    Pozdrawiam gorąco wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aleex, zaglądam często do Twojego bloga. W sobotę skusiłam się na zrobienie tej pysznej karkóweczki. Niebo w gębie. A najbardziej smakowała mi kapustka......... mniam.

    OdpowiedzUsuń
  9. To już drugi raz jak piekę tę karkówkę, bo domownicy męczą - zrób karkówkę z kapustą, zrób karkówkę z .... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że Wam smakuje :))) My też ją lubimy. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  10. Właśnie jem to pyszne danie. Mało pracy a pyszny efekt. Rewelacja, nie spodziewałam się takiego smaku, a po paru dniach z tego wychodzi ala bigosik. Palce lizać. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Chief Cook
      Proponuje do tej karkowki zastsosowac przepis na kapuste kiszona z pieczarkami /Kurczak pieczony w kapuscie kiszonej/
      Pozdrawiam

      Usuń
  11. Tak się składa, że nie posiadam pokrywki do naczynia żaroodpornego, więc muszę użyć folii alum. W związku z tym mam pyt - z której str. ma być "błyszcząca" część? z góry dziękuję za odp!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie a co z czosnkiem? razem z cebulą?dziękuję za świetne przepisy.gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli używasz świeżego czosnku to razem z cebulą. Jeśli granulowanego - to z przyprawami. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  13. KARCZUŚ JUŻ W PIEKARNIKU...WYGLĄDA REWELACYJNIE I MYŚLĘ ŻE TAK TEŻ SMAKUJE. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Karkóweczka wygląda apetycznie. Jak tylko wrócę do domu to będę smażyć

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja dzisiaj pieklem,naprawde extra polecam tylko wedlug mnie lepiej ustawic piekarnik na 180st i piec 2.20min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Temperaturę i czas pieczenia zawsze najlepiej dostosować do swojego piekarnika. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Właśnie czytam komentarze i będę piekła. Uważam,że będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Karkówkę robiłam już kilka krotnie jest przepyszna !!!! i jutro też ją dla mężusia robię :D Uwielbia ją i ta kapusta pych :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam! Czy karkówkę można w tym przepisie zastąpić schabem i jaki będzie czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić schabem. Czas pieczenia zależy od wielkości schabu - powinno wystarczyć ok 1,5 godz. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Witam
    właśnie wyciągnęłam karkówkę z piekarnika. Przepyszna. W kuchni jestem raczej początkująca. Pani opisy sposobów przygotowania są tak rewelacyjne, że nie ma możliwości żeby coś się nie udało. Korzystałam już z przepisu na schab, szynkę, tort śmietanowy i dzisiaj karkówka- wszystko było pyszne. Z pewnością nie raz skorzystam z Pani doświadczenia.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę, korzystaj, ile chcesz. W razie potrzeby, pytaj :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Witam można użyć świeżej kapusty ? Jeśli tak to surowa kłaść do żaroodpornego naczynia proszę o rady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym daniu kapusta ma być kiszona. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. Karkówka wyszła przepyszna.Bardzo się cieszę,że trafiłam na ten blog. Mam pytanie czy można tak zrobić żeberka, jeśli tak to ile powinny się one piec? Też 2 godziny w 200C ?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo - żeberka możesz też tak przyrządzić. Jeśli będą pokrojone na mniejsze porcje, to po 1,5 godz sprawdź, czy są dobre. Ja jednak zarezerwowałabym sobie 2 godziny na pieczenie. Temperatura bez zmian. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  22. Właśnie robimy z żoną Karkóweczkę po przeczytaniu twojego opisu .Napisze jak się udała .Pozdrawiam r.

    OdpowiedzUsuń
  23. Aleex, a co to ten 'sok z miesa'? Czy dobrze kombinuję, że to jest płyn, który wyciekł z mięsa w trakcie marynowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie "sok" tylko smak mięsny :))) To wszystko jest wyjaśnione w Poradach Aleex (pasek górny pod głównym zdjęciem). Smak mięsny - w skrócie - to płyn, który pozostaje po pieczeniu mięsa. Ja zawsze taki płyn zlewam i zamrażam. Jest idealny do sosów i w innych sytuacjach. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. Witam. Czy ową karkowke mozna zrobić dzien wczesniej a pozniej ja tylko odgrzac w piekarniku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Będzie dobrze smakować także na drugi dzień. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. dziekuję:) zatem zagości u mnie na ważnej uroczystości rodzinnej:)

      Usuń
    3. A może zrobisz jeszcze inaczej, skoro to ważna uroczystość? Przygotuj kapustę, mięso, poprzekładaj mięso kapustą, przypraw, czyli zrób wszystko oprócz pieczenia. A w dniu uroczystości wstaw do piekarnika i upiecz. Potrawa robi się sama, nie wymaga uwagi, nie zajmuje czasu. A ja zawsze wolę, jak na stole (szczególnie podczas uroczystości) danie jest świeże. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  25. Witam serdecznie czy musi byc karkowka nacieta czy moga byc plastry bo mam.naszykowane plastry i niewiem czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepyszna karkóweczka a kapusta palce luzać...furrorę zrobiła u mnie;) serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam mięsko z przepisu,i powiem jedno Mistrzostwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam właśnie karkóweczka się piecze dziekuje za suuuuper przepis oraz za suuuuper pokazanie przygotowania tego jest pani
    świetna i suuuuuper ze są tacy ludzie jak pani jeszcze raz dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mam nadzieję że wyjdzie mi również smaczna jak pani pozdrawiam!!!!1

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam właśnie karkóweczka w piekarniku dziękuje Pani za suuuuper przepis mam nadzieję że wyjdzie mi również smaczna jak pani !!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. zrobię ja w sobote,ciekawe czy gościom zasmakuje

    OdpowiedzUsuń
  31. czy można piec w rękawie?

    OdpowiedzUsuń
  32. A czym można polać karkówkę jeżeli nie mam ani smaku z mięsa ani bulionu pieczeniowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz rozpuścić kostkę mięsną we wrzątku, możesz też użyć rosołu, bulionu drobiowego, w ostateczności warzywnego. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  33. REWELACJA - polecam z czystym sumieniem. Karkówka zrobiła się krucha a kapusta zbigosiła - same pyszności. Na pewno będzie u mnie gościła nie jeden raz.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. fajny przepis ja jeszcze wzbogacam to sosem porowym zamiast bulionu petarda

    OdpowiedzUsuń
  35. super przepis tylko zamiast bulionu stosuję sos porowy petarda

    OdpowiedzUsuń
  36. Danie przepyszne, ja dodaję jeszcze ananasa z puszki razem z tym sokiem, trochę staje się innym daniem, ale zasadnicza treść ta sama

    OdpowiedzUsuń
  37. Ale zrobiliście mi smaka jutro będzie karkóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  38. A ile tego smaku mięsnego wlać?

    OdpowiedzUsuń
  39. Chcę zrobic to danie z 2 kg karczku,czy resztę składników muszę podwoic,a co z czasem pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  40. No to jedziemy z przepisem �� wszystko gotowe, piekarnik już się nagrzewa �� zobaczymy ��

    OdpowiedzUsuń
  41. U mnie dziś w piekarniku jest pyszna robiłam już wielokrotnie polecam

    OdpowiedzUsuń
  42. Właśnie wstawiłam do piekarnika robię już któryś raz z kolei jest super

    OdpowiedzUsuń