wtorek, 31 sierpnia 2010
Sałata na słodko wg Aleex
Każdy z nas przygotowuje sałatę na wiele sposobów. Ja także. Jadamy ją z ziołowymi dippami, a nawet z sosem majonezowym. Jednak od czasu do czasu w mojej kuchni wracam do tradycyjnej wersji sałaty ze śmietaną. To jeden ze smaków dzieciństwa. Moja mama i babcia przygotowywały sałatę tylko tak. Przez długi czas myślałam, że nie ma innej alternatywy. Dopiero gdy sama zaczęłam przygodę z gotowaniem, odkryłam wiele możliwości dla zwykłej sałaty. Dziś już wiem, jak można ją podawać, ale czasami sięgam po dawną recepturę. Sałata przyrządzona w ten sposób smakuje naprawdę pysznie. Polecam…
Składniki:
• główka sałaty masłowej
• 1 spory ogórek
• 1 pęczek szczypiorku
• śmietana 18%
• 0,5 – 1 łyżeczka cukru do smaku
• sól
Sposób przygotowania:
1. Liście sałaty oddzielić. Każdy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osączyć.
2. Sałatę porwać na małe kawałki. Nie ciąć jej nożem! Wystarczy zrobić to rękami, ponieważ wówczas zachowamy wiele witamin.
3. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać wszystko do sałaty. Wymieszać.
4. Śmietanę przelać do kubeczka. Jeśli jest bardzo gęsta, dodać nieco przegotowanej wody. Do śmietany dosypać cukier i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
5. Przygotowanym sosem śmietanowym polać sałatę. Podawać do obiadu.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam sałatę na słodko :)
OdpowiedzUsuńSama robię szybką z kapusty pekińskiej i jogurtu z dodatkiem rodzynek i cynamonu. Idealna do kurczaka na ostro :)
Pozdrawiam serdecznie!
w takiej wersji i u mnie robi się sałatę. tyle, że bez cukru.
OdpowiedzUsuńSpróbuj z odrobiną cukru. Będzie pyszne. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńpycha dodalam jeszcze odrobinke soku z cytryny
OdpowiedzUsuń