.

.

czwartek, 21 lutego 2013

Pasta jajeczna wg Aleex



Prostota. Jest dziś niedoceniana. Ludzie gonią za czymś, co wyjątkowe i niepowtarzalne. Jedyne w swoim rodzaju. Unikają rzeczy prostych, bo te wydają się zwyczajne. A prostota jest piękna w każdym wydaniu. Proste dźwięki tworzą zachwycającą melodię, która potrafi nas porwać i unieść. Proste słowa najdokładniej wyrażają nasze emocje i czynią nasz przekaz konkretnym. Proste smaki doskonale się komponują, pobudzając kubki smakowe i potęgując doznania.
Dlaczego uciekamy od prostoty? Bo kiedy ulegamy ekstrawagancji, czujemy się bardziej nowocześni, wyzwoleni.
Ja już jakiś czas temu zdecydowałam, że lubię prostotę we wszystkim: w urządzeniu mieszkania, w stroju, w relacjach międzyludzkich. No i w kuchni. Dlatego dania, które serwuję, są łatwe do zrobienia. Oczywiście, jak każdy, sięgam niekiedy po coś bardziej skomplikowanego. Jednak prostota dominuje bezdyskusyjnie. Jest ona obecna w moim życiu, któremu przyświecają słowa: „Bycie prostym człowiekiem jest zaszczytem, bycie prostakiem – tylko wstydem”.
Hołdując prostocie, zapraszam Was na pyszną pastę jajeczną. Przygotowałam ją z trzech składników z dodatkiem soli i pieprzu. Nic więcej nie było potrzebne. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut i gotowe.

I co?
I nic.
Miseczka wypełniona pastą, kromka świeżego chleba, źdźbło szczypiorku. Prostota.
Ale znakomita
.

Składniki:

• 5 jajek
• 2-3 łyżki majonezu o wyrazistym smaku
• szczypiorek (opcjonalnie)
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i opłukać wodą. Pokroić w kosteczkę. Można dodać posiekany szczypiorek.




2. Dodać majonez oraz sól i pieprz.



4. Podawać ze świeżym pieczywem. Świetnie smakuje także z plasterkiem wędliny.


Smacznego.

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty, ale jajeczną chyba najbardziej. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do swojej dodaję jeszcze ogórka konserwowego i troszkę cebuli... A gdy nudzi mi się pasta jajeczna robię z niej pastę rybną dodając wędzoną makrelę :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też zawsze jadam ją ma szynie ! :P Najlepiej! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, ale jakie pyszne! taka pasta jest najlepsza-bez zbędnych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj jadłam :) Tylko ja jajka trę na tarce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pastę jajeczną :) Żeby przypominała bardziej pastę, jajka ścieram na tarce o grubych oczkach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pastę jajeczną :) Żaby bardziej była pastą, jajka ścieram na tarce o grubych oczkach. Wtedy można ją prawie rozsmarować na chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smaczna pasta, taka jest najsmaczniejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pastę jajeczną!Mniam. Smakowite fotki;)
    Ja ścieram jajka na tarce o drobnych oczkach, czasem ścieram też do tego żółty ser. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aleex tak trzymaj dalej pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię taką samą. Dwa dni temu zjedzonia. Na wierzch daję pomidorka. Niebo w gębie!!! Polecam ją wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam taką pastę, jeszcze ze świeżym szczypiorkiem- poezja.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tę pastę bardzo lubimy, robię ją tak samo, tylko jajka zamiast siekać przeciskam przez praskę do ziemniaków. Piszę , bo może komuś spodoba się ten pomysł... Pozdrawiam serdecznie, Aneta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. 'świetnie smakuje z pieczywem'. A mnie się przeczytało 'z piwem'! Zaraz zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pasta jajeczna na świeżutkim chlebku to hit każdej imprzey i spotkania! U mnie- pasta w wersji z tartym serem żółtym, wspomnienie z domu - z parówkami i czosnkiem;) Wszystkie odmaiany są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie się nią zajadam :) pyyyyszna :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Otrzymałam też taki komentarz, który jakoś się nie chciał opublikować:

    A nie mogłaś do pierwszego zdjęcia tak przekręcić miseczki, aby to szczerbate nie wyszło? Bo widzisz, diabeł tkwi w szczegółach :)

    Odpowiadam:

    Mogłam, ale zdjęcie ma być rustykalne. Masz rację, diabeł tkwi w szczegółach. Każdy tylko te szczegóły rozumie i widzi inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To mój przepis będzie troszkę skomplikowany ;)
    Troszkę masła rozcieramy z połową kostki sera białego półtłustego, do tego dodajemy starte jajka na twardo, szczypiorek, zagęszczamy śmietaną i dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego.Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Mmmm... palce lizać!!! Kasia

    OdpowiedzUsuń