.

.

niedziela, 18 grudnia 2016

Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5)


Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym roku odważyłam się go zrobić. Zamartwiałam się, czy beza będzie odpowiednio krucha, czy nie opadnie, czy wnętrze pozostanie piankowe. I co? Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pavlova okazała się naprawdę prosta w przygotowaniu. Zrobiłam ją według tych wskazówek i nie miałam żadnych problemów ani z ubiciem piany, ani z suszeniem bezy. Wszystko udało się znakomicie. W połączeniu z kremówką I jagodami w żelu beza smakowała wyśmienicie. W święta na pewno poczęstuję nią gości. Polecam.

Składniki:

Beza:

• 1 szczypta soli
• 1 łyżeczka octu winnego
• 6 białek z jajek kurzych
• 300 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa:
• 0.5 l śmietany kremówki 36%
• 1 łyżka cukru pudru

Wierzch:
• frużelina jagodowa

Sposób wykonania:

1. Przygotowanie bezy zaczynamy od rozgrzania piekarnika w opcji dół + termoobieg do 180 stopni C. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika. Bezę można zrobić 2 metodami: tradycyjną i w Thermomixie. Poniżej przedstawiam obie wersje.

Tradycyjna:
1. Do suchego i czystego naczynia wbić 6 schłodzonych białek dokładnie oddzielonych od żółtek. Dodać szczyptę soli.
2. Ubijać mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany.
3. Nie przerywając ubijania, zmniejszyć obroty i małymi porcjami dodawać cukier. Nie należy się przy tym spieszyć. Całość rozłożyć w czasie, ubijając pianę ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca, gęsta i sztywna.
4. Po dodaniu całego cukru - na koniec dodać 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijać jeszcze 20-30 sekund.

Thermomix:
1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek.


2. Wbić 6 schłodzonych białek, dodać małą szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę (obroty 4 / czas ok. 3-4 minuty).
3. Nie przerywając ubijania zmniejszyć obroty na 3 i dodawać małymi porcjami cukier. Nie należy się przy tym spieszyć. Całość rozłożyć w czasie, ubijając pianę ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna.


4. Po dodaniu całego cukru - na koniec dodać 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijać jeszcze 20-30 sekund.

Kolejne etapy przygotowania bezy:
1. Naszykować arkusz papieru do pieczenia, rozłożyć go na blasze. Narysować na papierze okrąg.
2. Wyłożyć na papier do pieczenia pianę bezową uformować oczekiwany kształt.


3. Bezę wypiekać najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i wypiekać jeszcze 90 minut.
4. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.


5. Gdy beza jest już ostudzona, można przygotować masę śietanową.
6. Mocno schłodzoną śmietanę kremową przelać do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder i cukier waniliowy.


7. Ubijać na wysokich obrotach miksera do uzyskania gęstej, puszystej masy.


8. Na zimną bezę wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę.


9. Ozdobić grubą warstwą frużeliny owocowej. Ja użyłam jagód w żelu.


10. Pavlową podawać pokrojoną na porcje.



Smacznego.

Pamiętajcie o idealnych prezentach!

16 komentarzy:

  1. świetnie taka wielka beza wwygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałam w TM i mi wyszło !! Bardzo dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Czy bez termoobiegu jest szansa, że ta beza się uda?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak. Możesz piec bez termoobiegu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Często korzystam z Pani przepisów. Dzisiaj zrobiłam beze pierwszy raz w życiu sposobem tradycyjnym nie dodając octu fakt trochę się przypiekla od spodu ale za to jest przepiękna i smaczna. jestem dumna z tej bezy.
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy do tej bezy daje sie tą ubitą smietane do środka czy tylko na wierzch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko na wierzch. Pavlowej się nie nadziewa :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Alex proszę napisz jakiej średnicy ma być narysowany okrąg na papierze do pieczenia?nie umię sobie z tym po radzić i utknęłam........30cm?25cm?pozdrawiam i dziękuję bo dzięki Tobie kupiłam to urządzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kładę na papierze do pieczenia talerzyk śniadaniowy (nie duży do drugiego dania, tylko ten mniejszy) i odrysowuję okrąg :) Mam nadzieję, że jesteś zadowolona z zakupu? Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  7. Witam
    Od jakiegoś czasu nie wiem co się dzieję jak piekę bezy to pęka i zapada mi się z jednej lub z dwóch stron. Wcześniej tego nie miałam a przecież ją robię od bardzo dawna i bardzo często. Bardzo proszę napisz mi co o tym sądzisz. Dziękuję i pozdrawiam Basia bmacuga59@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu - nie wiem co może być przyczyną. Może za szybko nagrzewa się piekarnik, może temperatura za wysoka, może białka mało sztywne? Nie wiem. A może to kłopot z piekarnikiem, które nierównomiernie grzeje??? Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Uwielbiam zaglądać na Twoje przepisy, jeszcze bardziej lubię czytac historię powstania danego ciasta.
    Serdecznie pozdrawiam 😄

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten deser ciągle nas zachwyca. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, proszę o informację na którym poziomie piekarnika najlepiej piec bezę i czy lepszy jest termoobieg czy może zwykłe pieczenie?

    OdpowiedzUsuń