.

.

wtorek, 9 maja 2017

Panierowane szparagi z boczkiem wg Aleex


W niedzielę wpadliśmy do sklepu po kilka rzeczy, których zapomniałam kupić wcześniej. Zobaczyłam pęczki świeżutkich, zielonych szparagów, które aż prosiły się, by je kupić. Kupiłam. Przecież wiadomo, że szparagi są najlepsze właśnie w maju. Po powrocie do domu trzeba je było jakoś przyrządzić. Zrobiłam je w panierce, z odrobiną parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były pyszne, chrupiące, z lampką białego wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju.

Składniki:

• pęczek młodych zielonych szparagów
• 10 cieniutkich plasterków boczku
• 2 jajka
• bułka tarta
• garść startego parmezanu (opcjonalnie)
• sól, pieprz
• olej

Sposób przygotowania:

1. Szparagi przygotować: odłamać zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby oczyścić łodygi z włókien. Umyć pod bieżącą wodą.


2. Jajka rozkłócić w talerzu. Posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę. Można ją wymieszać z tartym parmezanem.


3. Na suchej patelni poukładać plasterki boczku. Zrumienić je z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.



4. Na tę samą patelnię wlać olej. Połączyć go z tłuszczem wytopionym z boczku. Rozgrzać.
5. Szparagi panierować w jajku i w bułce. Zrumienić na oleju z obu stron przez 1-2 minuty. Odsączyć na ręczniku.





6. Na talerzu ułożyć plasterki wysmażonego boczku. Na nich poukładać szparagi. Ozdobić plasterkiem boczku.


7. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
8. Podawać na ciepło.


Smacznego

1 komentarz: