.

.

środa, 31 października 2018

Domowa żurawina wg Aleex


Tę żurawinę pierwszy raz robiłam rok temu, na wesele Gwiazdeczki. Pamiętam, jak zastanawiałyśmy się, co przygotować na maleńkie upominki z podziękowaniem dla gości. Miało być oryginalnie i smacznie. Wtedy obie z Gwiazdeczką pomyślałyśmy o żurawinie. Zima to dobra pora roku dla żurawiny. Zbiera się ją przecież dopiero w środku jesieni lub nawet później. Świeża żurawina zawiera goryczkę, koniecznie trzeba ją przemrozić, aby pozbyć się niepożądanego smaku. A skoro mamy już kuleczki żurawiny w zamrażarce, nic się jej nie stanie, jeśli zostawimy ją tam na dłuższy czas. Możemy po nią sięgnąć w każdej chwili, przygotować i świeżą, pachnącą podać na stół. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i serów, jest niezastąpiona na świątecznym stole. A święta przecież tuż, tuż… Jeśli nie chcemy czekać do ostatniej chwili z jej przygotowaniem, lepiej zrobić ją wcześniej i zapasteryzować. Dzięki temu żurawina będzie się świetnie przechowywała. Moja porcja żurawiny już czeka w zamrażarce, na pewno wkrótce po nią sięgnę, by przygotować ten przysmak według wskazówek Dorotus. No I polecam Wam oczywiście.


Składniki (na 2 słoiczki):

• 500 g mrożonej żurawiny
• 1 jabłko
• sok i skórka otarta z jednej cytryny
• 200 g cukru
• pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Żurawinę umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem.




2. Do garnka z grubym dnem włożyć połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować.



3. Gotować żurawinę na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) i część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Warto przykryć garnek, bo owoce mogą pękać po podgrzaniu i chlapać.



4. Po tym czasie dorzucić resztę owoców i gotować około 30 minut (lub krócej), aż całość zgęstnieje i woda odparuje.


5. Żurawinę włożyć do wygotowanych słoików, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką.
6. Jeśli ma być dłużej przechowywana. można też ją zapasteryzować.


Pasteryzacja:

Duży garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Można także słoiczki wypełnione gorącą żurawiną wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C. Pasteryzować w piekarniku ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz. Słoiki zostawić w środku do ostudzenia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz