.

.

czwartek, 20 czerwca 2019

Bułeczki z jagodami i kruszonką wg Aleex



Wczoraj skończył się rok szkolny. Jak zawsze odbyły się dwa zakończenia w dwóch naszych szkołach. Z nostalgią patrzyłam na dzieciaki, które odliczały chwile do rozpoczęcia wakacji. Dla nich zacznie się czas swobody i relaksu. I dobrze, zasłużyły sobie na to, pracując wytrwale przez ostanie miesiące. Ja, oczywiście, nie mam wolnego, być może tydzień urlopu wezmę sobie na początku sierpnia. Jednak w czasie wakacji, mimo chodzenia do pracy, funkcjonuję w jakimś innym trybie – krócej śpię, ale i tak wcześniej wstaję, mam więcej czasu i więcej chęci, by coś zrobić. Czuję to już teraz, choć tak naprawdę wakacje dopiero się zaczęły. Przede mną jeszcze 3 wolne dni, ale już dziś nie mogłam usiedzieć na miejscu. Ugotowałam pierwszą zupkę dla Maleństwa, które razem z rodzicami przyjechało na długi weekend, ugotowałam zupę dla pozostałych, ale i to było mało. No to upiekłam jeszcze puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Zainspirował mnie przepis z bloga „okiem mamy”, ale wprowadziłam do niego swoje modyfikacje. Jakoś ustałam przy piekarniku, który normalni ludzie w te upały omijają szerokim łukiem. I wiecie co? Warto było, bo bułeczki udały się znakomicie. Polecam , choć może pieczenie zaplanujcie wczesnym rankiem, gdy upał jeszcze nie dokucza.


Składniki:


Ciasto:

• 1 szklanka mleka 3,2%
• 5 dag świeżych drożdży
• 90 g cukru
• 1 cukier waniliowy
• 500 g mąki pszennej + 2 pełne łyżki (opcjonalnie)
• 80 g masła
• 1 jajko
• szczypta soli

Kruszonka:
• 70 g mąki krupczatki
• 50 g masła
• 40 g cukru
• 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

• jagody
• 3-4 łyżki cukru
oraz
• 1 żółtko
• 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:


1. Podgrzać mleko w rondelku.


2. Rozpuścić drożdże w letnim mleku, dodać cukier i łyżkę mąki.




3. Dokładnie wymieszać.


4. Zaczyn przykryć i odstawić na ok. 15 min. wyrośnięcia.


5. W małym rondelku rozpuścić masło. Odstawić.


6. Do miski przesiać mąkę.


7. Dodać wyrośnięty rozczyn.



8. Następnie dodać jajko i szczyptę soli.



9. Wlać roztopione masło.


10. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić ładnie od ręki. Można to zrobić mikserem, w misie miksera planetarnego lub w termomixie (6 minut/ interwał).
11. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodać 2 łyżki mąki i ponownie przez chwilę wyrobić.
12. Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia.



13. W tym czasie przygotować kruszonkę. Rozetrzeć w palcach składniki włożone do miseczki. Powinna nam powstać konsystencja mokrego piasku. Odstawić do lodówki.


14. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni w opcji góra-dół.
15. Przygotować jagody. Świeże wystarczy wymieszać z cukrem, mrożone włożyć do rondelka, wsypać cukier i podgrzać. Odparować lub odsączyć sok, ale nie zrobić z nich marmolady. Mają być w całości.


16. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części.
17. W dłoniach uformować krążki, robiąc wyraźny dołeczek na środku.




18. Ułożyć bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
19. Na każdą bułeczkę ułożyć jagody.


20. Posmarować żółtkiem z mlekiem.



21. Posypać kruszonką.


22. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20-35 min.
23. Wyłożyć do ostygnięcia.


24. Podawać z kawą lub wodą smakową.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz