.

.

sobota, 24 sierpnia 2019

Pieczeń wieprzowa na kanapki wg Aleex


Za mną pracowity tydzień. Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami, a więc w szkole praca wre – przydziały godzin, układanie planu, szykowanie aneksu do arkusza organizacyjnego, spotkania zespołów. To wszystko sprawia, że siedziałam w szkole do popołudnia i nie miałam czasu na kuchnię. Ale za to w weekend mogę porozpieszczać chłopaków. Dziś od wczesnego popołudnia gotuję i piekę. W kuchni same nowości, Dario chodzi objedzony, ponieważ testuje nowe dania. Na szczęście wszystko mu smakuje: i ciasto drożdżowe z cynamonem, i kurczak w miodowej glazurze, i wreszcie pieczeń wieprzowa na kanapki. Pieczeń najbardziej przypadła do gustu Młodemu, który za ciastami nie przepada, a kurczaka nie zdążył zjeść. Pieczeń wieprzowa jest aromatyczna, soczysta i smakuje rewelacyjnie – na ciepło i na zimno. Jeśli lubicie domowe wędliny, gorąco ją polecam.

Składniki:

• 1 kg mięsa mielonego z szynki
• 0,8 – 1 kg chudziutkiego boczku wędzonego parzonego
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• garść natki pietruszki
• 1 szklanka mleka 3,2%
• 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. W malakserze, misie robota lub termomixie zemleć boczek pokrojony w kostkę, bez skóry.



2. Dodać natkę pietruszki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.




3. Zmiksować na gładką masę, ale niezbyt długo, bo zrobi się pasztet.


4. Do miski włożyć mięso mielone z szynki, zmielony boczek, dodać przyprawy.



5. Wyrobić masę mięsną.


6. Wlać do mięsa szklankę zimnego mleka, wyrobić.


7. Przygotować foremkę. Wyłożyć ją folią aluminiową tak, aby brzegi folii wystawały z zapasem z formy.


8. Do formy przełożyć masę mięsną. Stuknąć kilka razy o blat, aby masa rozłożyła się równomiernie.


9. Pieczeń zabezpieczyć folią przez wysuszeniem.



10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w opcji dół-góra.


11. Piec 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia rozwinąć folię, aby wierzch pieczeni się zarumienił.


12. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.



13. Wodę, która się wydzieliła podczas pieczenia można wykorzystać przy innym daniu lub wylać.


14. Ostudzić pieczeń. Kroić od razu po ostygnięciu.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz