.

.

sobota, 17 maja 2014

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem wg Aleex



Zaczęło się sprawdzanie matur pisemnych. Dziś od wczesnego ranka do ciemnej nocy siedziałam ze swoim zespołem i analizowałam arkusze maturzystów. Uff. Było trochę ciężko. Żartowałyśmy, że w tym roku Centralna Komisja Egzaminacyjna zrobiła maturzystom psikusa, bo wybrała dwa utwory: pierwszego nikt nie zna, drugiego nikt nie rozumie :) Żarty żartami, ale sprawdzać trzeba było. Łatwiej i szybciej analizowało się arkusze z „Potopu”, trochę oporniej z „Wesela”. Najgorzej jest wówczas, gdy dziecko ma piękny język i styl, nie robi błędów ortograficznych i interpunkcyjnych, jest inteligentne i rozwiązuje test z czytania ze zrozumieniem „na maxa”, a nie zna utworu, na podstawie którego pisze wypracowanie. Te majowe weekendy są męczące, ale też bardzo przyjemne. Jestem w swoim gronie, znam dziewczyny, mamy wspólny rytm pracy, każdy traktuje mnie jak koleżankę i normalnego człowieka. A poza tym jestem na bieżąco z wymaganiami CKE, więc lepiej mogę przygotować swoich uczniów do matury.
Majowe weekendy spędzane przy pracach wiążą się również z tym, że moi chłopcy zostają sami w domu. Oczywiście zawsze przygotowuję im odpowiedni zapas jedzenia. Dziś, oprócz obiadu, zrobiłam sałatkę, którą jadłam na spotkaniu wielkanocnym miesiąc temu. Gdy wróciłam w nocy do domu, nie było po niej śladu. Okazało się, że smakowała. I to bardzo. Dlatego polecam ją i Wam. Smacznego.


Składniki:

• 1 wiązka selera naciowego
• 1 duża, podwójna pierś kurczaka
• 1 pęczek świeżego koperku
• 2 ząbki czosnku
• majonez
• przyprawy: Delikat Knorr’a do mięs, sól, pieprz
• olej

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, wymieszać w miseczce z kilkoma łyżkami oleju i obtoczyć w przyprawie Knorr’a. Wstawić, przykryte folią, na 30 minut do lodówki.


2. Po tym czasie rozgrzać patelnię i obsmażyć na niej kawałeczki kurczaka na rumiano. Ostudzić.


3. Seler obrać, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na małe kawałeczki.



4. Koperek posiekać, wymieszać w misce z selerem.



5. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz ostudzoną pierś kurczaka. Wymieszać.




6. Całość wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.





Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Mmmmm....tyle zielonego, muszę koniecznie spróbować :) zwłaszcza, że nigdy nie jadłam selera naciowego, a bardzo jestem ciekawa jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziendobry :-) uwielbiam seler naciowy ,czesto robie z niego surowki albo biore w reke i gryze jako przekaske-jest baardzo zdrowy. Napewno zrobie ta salatke :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleex-mam do Ciebie pytanie natury prywatnej (maturalnej)-jest szansa żeby pogadać w bardziej "ustronnym" miejscu?pozdrawiam Renia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu - odezwij się przez maila. Adres masz w moim profilu (prawy pasek, góra strony "Wyświetl mój profil"). Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Robię podobną, dodatkowo dorzucam ryż, kukurydzę z puszki oraz ogórki lub pieczarki konserwowe. Całość mieszam z lekko pikantnym majonezem ( np. Majonez Kielecki).

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka pyszna. Musiałam zrobić w trybie natychmiastowym,gdyż jestem amatorką selera naciowego. Dla kogoś,kto lubi tę aromatyczną roślinę,danie to może być alternatywą obiadu,czy kolacji. Dla kogoś,kto z selerem naciowym chce się zapoznać i "zaprzyjaźnić" :-) ,ta sałatka jest właściwym krokiem,gdyż koper i czosnek równoważą intensywny aromat i smak tego warzywa. Jest szansa,że degustator stanie się jego kolejnym wielbicielem. Danie godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amatorka selera?

      Usuń
    2. Aness71 - tak, ja - zdecydowanie zachowuję rezerwę ;) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. samego selera naciowego nie mogłam przełknąć nawet kęsa.. ale skoro już kupiłam to musiałam z nim coś zrobić żeby się nie zmarnował.. i ta sałatka była strzałem w dziesiątkę. Naprawdę przepyszna! Dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło autorkę, a wszystkich wahających się zapraszam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ulubiona sałatka z selerem naciowym! Dietetyczna, smaczna a koperek to super zabijacz smaku selera naciowego. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń