.

.

sobota, 20 lutego 2021

Delikatny schab w sosie wg Aleex

Weeked spędzamy w domu. Pogoda nie zachęca do wędrówek. U nas jest jeden stopień powyżej zera, do tego jakoś zimno, mgliście i mokro. Rano wyskoczyliśmy z Dariem tylko na szybkie zakupy, a teraz zamykamy się w swoich czterech ścianach. Ugotuję dla nas coś dobrego, a po południu zrobimy sobie seans filmowy. Lubię wracać do filmów, które już oglądałam. Po jakimś czasie odkrywam je na nowo, znów dostrzegam detale, które zatarły się w pamięci, znów zachwycam się ulubionymi bohaterami, na nowo przeżywam różne emocje związane z wydarzeniami. Miękki koc, kubek gorącej herbaty I dobry film – taki mamy plan na dziś. Zanim jednak nadejdzie to popołudnie, przygotuję dla nas na obiad schab – delikatny w lekkim sosie. Gotowałam go dla Gwiazdeczki, kiedy wróciła z Maleńką do domu. Bardzo nam smakował i od czasu do czasu wracam do tego przepisu. Jest banalnie prosty, a danie pyszne, a więc może skorzystacie z tego pomysłu na szybki obiad? Polecam. 

Składniki: 

• 10 plasterków schabu 
• 1 cebula 
• 1 marchewka 
• sól, pieprz, papryka, Delikat do mięs, czosnek 
• tłuszcz do smażenia -olej, masło klarowane lub inny 
• mąka krupczatka - opcjonalnie 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawami. Odłożyć.
2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. 
3. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na wiórki.
4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Położyć na tłuszcz przyprawione plastry schabu. Zrumienić z obu stron i przełożyć do garnka.
5. Na tę samą patelnię włożyć cebulę i marchewkę, podsmażyć i przełożyć do garnka z mięsem.
6. Schab i warzywa zalać wodą lub bulionem. Płynu nie powinno być zbyt wiele, dosłownie tyle, by mięso było przykryte.
7. Zagotować. Doprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wyjąć plastry schabu na talerz.
8. Marchewkę z cebulą zmiksować, aby uzyskać gładki sos. Jeśli jego gęstość nam odpowiada, nie dodawać mąki. Jeśli sos będzie za rzadki, oprószyć sos mąką krupczatką, dokładnie wymieszać. Mąki dodać tylko tyle, by uzyskać pożądaną gęstość sosu.
9. Do garnka z sosem włożyć plastry schabu. Zagotować i …. już. Odstawić i przykryć.
10. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bardzo zachęcająco wygląda i urzeka prostotą :-) o ja wiem coś o oglądaniu filmów po kilka razy i za każdym razem odkrywaniu czegoś nowego ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie jest wrócić do ulubionych filmów lub seriali. A schab naprawdę pyszny :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń