.

.

niedziela, 21 lutego 2021

Śnieżna rolada biszkoptowa wg Aleex

Nie umiem usiedzieć na miejscu. Dario mówi, że nawet jak mam odpoczywać, to zawsze znajdę sobie coś do roboty. To prawda. Zaplanowałam spokojną sobotę, z filmami, kocem i herbatą. No i taka była, prawie. Zanim usiadłam na kanapie z kubkiem herbaty z imbirem i pomarańczą, wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto. Zapytałam chłopaków, czy chcą coś słodkiego. Zgodnym chórem odpowiedzieli, że nie. No jak to nie, jak ja już je sobie w głowie wymyśliłam. Zapytałam jeszcze raz i gdy ponownie stwierdzili, że nie chcą – powiedziałam jak Witia do Jadźki w “Samych swoich”– no to wam zrobię. I zrobiłam. Wiedziałam od początku, że kokosowa rolada biszkoptowa będzie im smakować. A ponieważ lekkość ciasta i delikatność kremu przypominała mi puszysty śnieg, nazwałam ją śnieżną. Chłopcy tylko popatrzyli, gdy wyjęłam ją z lodówki i poszli po talerzyki. Po chwili połowy ciasta nie było. Drugą połowę rolady zostawiłam na dziś do kawy. Na pewno też będzie świetnie smakować. Polecam ją i Wam. Jest pyszna. 

Składniki: 

Na roladę: 
• 5 jajek 
• 4 łyżki mąki pszennej 
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
• ¾ szklanki cukru 
• szczypta soli 
• cukier waniliowy 

Na krem: 
• 500 ml śmietanki kremówki 30% 
• 250 g mascarpone 
• 1 śmietan-fix 
• 250 g kremu kokosowego 
• wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować składniki: Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C w opcji dół + termoobieg.
2. Zacząć ubijać białka. Gdy będą już spienione, porcjami dodawać cukier z cukrem waniliowym. Ubijać białka jak na bezę, długo i dokładnie. Piana ma być lśniąca i bardzo gęsta.
3. Do białek dodać żółtka. Powoli wmieszać do piany.
4. Na masę jajeczną przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
5. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
6. Na blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia. Wyłożyć ciasto i rozsmarować równą warstwą.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15-16 minut do zezłocenia ciasta. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
8. Gdy ciasto się piecze, przygotować czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na blacie i posypać drobnym cukrem.
9. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Wyłożyć papierem do góry na ściereczkę z cukrem. 
10. Delikatnie zdjąć papier z ciasta.
11. Gorący biszkopt zwinąć ze ściereczką w roladę. Zostawić do ostudzenia.
12. Gdy rolada jest już zimna, przygotować krem. 
13. W wysokim naczyniu ubić śmietanę, mascarpone i śmietan-fix.
14. Gdy masa zacznie gęstnieć i pojawią się na niej fale, przerwać na chwilę ubijanie. Kilka łyżek śmietany pomieszać z kremem, aby rozluźnić jego zwartą konsystencję.
15. Krem dodać do śmietany, zmiksować, aż powstanie lekka masa.
16. Ostudzoną roladę rozwinąć.
17. Na biszkopt nałożyć krem, zostawiając 3 łyżki. Zwinąć roladę.
18. Wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą pozostałego kremu. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
19. Roladę wstawić do lodówki na kilka godzin. 
20. Kroić w plastry i podawać z ulubioną kawą.
Smacznego.

3 komentarze:

  1. gdzie mozna kupic krem kokosowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w sklepie internetowym:
      https://sklep.sfd.pl/Szukaj.aspx?q=nutlove&gclid=Cj0KCQiApsiBBhCKARIsAN8o_4ia4Yc0ZgwfUcG_iTI2XLAaS3q5Zb6q-Vv4TcOCbYGUQ1OOCnbaXPEaAp7eEALw_wcB
      ale może być także inny, poszukaj na Allegro, w sklepach stacjonarnych lub internetowych. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mam już prawie wszystkie składniki, w piątek mam urlop więc zabiorę się za pieczenie. Dam znać po wszystkim jak wyszło ;-)

    OdpowiedzUsuń