.

.

niedziela, 27 listopada 2022

Cynamonki wg Aleex

Zawijaski cynamonowe występują w różnych odmianach. Sama robiłam je kilka razy i zawsze smakowały naprawdę dobrze. Jednak ten przepis z kolekcji Thermomixa (TM) trochę mnie zaskoczył. No dobrze, zaskoczył mnie na tyle, że postanowiłam po raz kolejny zrobić te drożdżowe zawijaski. Czym się zdziwiłam? Przede wszystkim tym, że ciasto przygotowuje się bez dodatku jajka. Zastanawiałam się, jak to będzie smakować? I wiecie co? Smakuje świetnie. Nie tylko w dniu wypieku, ale także następnego dnia. Polecam do wypróbowania tę wersję :) 

Składniki: 

• 200 g miękkiego masła 
• 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego 
• 1 opakowanie cynamonu mielonego (15 g) 
• 250 g mleka 
• 40 g cukru 
• 25 g świeżych drożdży 
• 420 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 
• 1 szczypta soli 
• 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta 

Sposób przygotowania: 

1. Do rondelka włożyć 120 g masła pokrojonego na kawałki, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewać do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Ja przekładam do miseczki.
2. Do garnuszka wlać mleko, dodać pozostałe 80 g masła, cukier i drożdże. Podgrzewać składniki przez 4 min na maleńkiej mocy, do rozpuszczenia się cukru i masła. Masa ma być lekko ciepła. Nie wolno dopuścić, aby zagrzała się zbyt mocno, bo drożdże stracą swoje właściwości. 
3. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać lekko ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i masłem. Wyrobić ciasto mikserem przez około 2 minuty. 
4. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (60 x 25 cm). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie cynamonowe, pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines (3-4 cm).
6. Pędzelkiem posmarować margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć roladę zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie.
7. Roladę pokroić na 15 kawałków (szerokość ok. 4 cm).
8. Zawijaski ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach przeciętą stroną do góry, zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
9. Wyrośnięte cynamonki posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z wierzchu i po bokach.
10. Piec 12-15 min (190°C), jedna blacha po drugiej. Studzić na kratce.
11. Cynamonki można ozdobić lukrem lub posypką. Podawać jako deser.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. Takie bułeczki często zajada szwedzka i duńska policja w skandynawskich kryminałach:) Wykrywalność 100%

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry.Czy będą nowe przepisy ,zaglądam tu często z nadzieją ze ,będzie nowy przepis.Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cynamonki, a wieki ich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń