.

.

piątek, 21 stycznia 2011

Kruchy przekładaniec wg Aleex





Wczoraj skończył się drugi etap wyborów Bloga Roku 2010. Nasz blog zajął 11 miejsce. Wprawdzie nie przeszedł do trzeciego etapu, ale był bardzo blisko (awansowało 10 blogów z każdej kategorii). Za wszystkie głosy oddane na tę stronę bardzo, bardzo serdecznie dziękuję. Za rok kolejna edycja :) A teraz… wracamy do mojej kuchni. W niej czas biegnie spokojnie, a klimat pozostaje niezmienny bez względu na wyniki konkursu.
Przed nam wyjątkowe święta. Dzisiaj Dzień Babci a jutro Dzień Dziadka. Z tej okazji moje dzieci przygotowały dla swoich ukochanych babć i dziadków piękne zdjęcia w ślicznych ramkach. Ja upiekłam jeszcze ciasto, które na pewno uświetni tę wyjątkową uroczystość. Do słodkości i upominków dołączymy życzenia:


Tak wiele mnie nauczyłaś,
tak wiele uśmiechu mi dałaś,
na spacery ze mną chodziłaś,
kiedy byłam jeszcze mała.
Do snu nuciłaś piosenki,
byłaś zawsze blisko mnie
więc podziękować Ci, Babciu
za to wszystko chcę.
Żyj długo w spokoju i uśmiechaj się,
bo uśmiech jest najważniejszy
i to , że kocham Cię.


Gdy zabawka się zepsuje,
tato mało czasu ma,
dziadek sam ją zreperuje,
naprawioną wnet mi da.
I zabierze mnie na spacer,
gdy jest ładny ciepły dzień.
Za to wszystko, Drogi Dziadku,
dziś Ci podziękować chcę.




Składniki:

Ciasto:
• ½ kg mąki (3 szklanki)
• 2-3 łyżki miodu
• 1 szklanka cukru
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ kostki margaryny Kasi
• 2 łyżki śmietany (18%)

Masa:
• 6 łyżek kaszy manny
• 1 litr mleka
• 25 dag masła
• 4 żółtka
• ½ szklanki cukru (lub więcej, jeśli lubimy słodkie ciasta)
• 2 łyżki wódki (opcjonalnie)

• płatki migdałowe
• polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Każdą część rozwałkować. Upiec 3 oddzielne placki.
2. Mannę ugotować na mleku. Ostudzić. Masło utrzeć ze sparzonymi żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać zimną mannę.
3. Upieczone placki przełożyć masą. Wierzch polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy placki zmiękną.



Smacznego.

12 komentarzy:

  1. A cały czas plasowałaś się w pierwszej 10-tce. Mocno trzymałem kciuki i niestety rozczarowałem się. Szkoda, bo dawno tak fajnego kulinarnego bloga nie czytałem. Tak niewiele brakowało.

    Pozostaje nam na osłodę zrobić sobie ciacho które proponujesz na dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie. Jestem pod wrażeniem wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze raz dziękuję za głosy, trzymanie kciuków i kibicowanie :))) Trudno. Widać inne blogi były lepsze :) Autorom składam gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak myślę, Ilonko :)))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) chyba też je zrobię. Mam 2 pytania: w jakiej temperaturze piec ciasto i na czym polega parzenie żółtek?

    OdpowiedzUsuń
  6. ylllo - aby sparzyć żółtka, musisz całe, surowe jajko w skorupce (najlepiej wcześniej umyte)włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i po 10 sekundach wyjąć. Tak sparzone jajko jest pozbawione ewentualnych zarazków salmonelli.
    Ciasta pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni C przez kilkanaście minut na złoty kolor.
    Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś robię Twojego przekładańca. Jeszcze nie robiłam masy z kaszy manny, ale kasze manne lubię więc myślę że wyjdzie z tego coś pysznego:) A masz może jakiś pomysł na wykorzystanie białek które zostają z masy?
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało. A białka możesz spożytkować piekąc kokosowo - makową śnieżynkę. Jest przepyszna: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/kokosowo-makowa-sniezynka-wg-aleex.html
    Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to jest ciasto na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja piekę w blaszce 20x30 cm. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń